Cavassa on pitkäkestoiset kuplat – salud!
Espanjalaisen cava-kuohuviinin valmistus keskittyi alunperin Koillis-Espanjan Kataloniaan, mutta tänä päivänä kourallinen muitakin espanjalaisia viinialueita tuottaa D.O. Cava-merkittyjä kuohuviinejä. Kataloniassa sijaitseva viinialue Penedès ja San Sadurní d’Anoian kylä on cavan kotikontu, joka tuottaa ison osan cava-kuohuviineistä.
Cava tehdään perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä, missä kuplat synnyttävä toinen käyminen tapahtuu pullossa. Tuotannossa käytetään enimmäkseen paikallisia rypälelajikkeita, joista suosituimmat ovat macabeo, xarel-lo ja parellada.
Perinteikkäät viininvalmistusmenetelmät yhdistettynä moderniin tuotantoteknologiaan ovat nostaneet cavan suureen suosioon ja viininystävien ruokapöytiin ympäri maailman.
Raikkaan sitruksinen, ryhdikäs ja tyylikkään hillitty Anna de Codorníu Organic Brut on Espanjan suosituin cava eikä syyttä. Makumaailmaltaan napakan kuiva luomukuohuviini on erinomainen aperitiivi, mutta ei myöskään turhaan ujostele ruokapöydässä.
Kuiva cava sopii monipuolisesti kala- ja kasvisruokien kaveriksi. Paella tai risotto on tunnetusti hyvä yhdistelmä cavan kanssa, mutta myös grillatut katkarapuvartaat sekä perinteinen toast skagen löytää paikkansa hurmaavan katalonialaisen kainalosta.
Chianti täydentää italialaisen ruoan – naturalmente
Italian Toscanassa Firenzen kaupungin eteläpuolella sijaitseva Chianti on ikoninen viinialue, joka tunnetaan sypressien välissä kumpuilevista viinitarhoista ja niiden tuottamista luonteikkaista punaviineistä, oliiviöljyä unohtamatta.
Kaunis Chianti Classico -viinialue sijaitsee Firenzen kaupungista etelään.
Chianti sai virallisen DOC-laatuluokituksen (denominazione di origine controllata) vuonna 1967 ja ylennettiin 1980-luvulla korkeimpaan DOCG-laatuluokitukseen. Chianti-punaviinien selkärankana toimii rypälelajike sangiovese, jota pitää olla vähintään 70 % lopullisessa viinissä.
Ruokajuomana italialainen chianti on mitä mainioin ja se tunnetaankin pommin kestävänä pizza-pastaviininä
Sangiovesesta saadaan vivahteikasta ja eloisan marjaisaa punaviiniä, jota reunustaa raikas hapokkuus ja ryhdikäs tanniinirakenne. Myös kansainvälisiä rypälelajikkeita kuten cabernet sauvignon ja merlot saa käyttää viinisekoituksessa. Tänä päivänä Chianti on yksi Italian tuotteliaimmista viinialueista.
Italialainen klassikkoviini Ruffino Chianti Organic on luomuviini täynnä mehukasta karpaloa ja hentoa mausteisuutta. Sangiovese ja merlot-rypäleistä valmistetun kukkaisen ja aavistuksen yrttisen luomupunaviinin raikas hapokkuus tekee kokonaisuudesta pirteän.
Ruokajuomana chianti on mitä mainioin ja se tunnetaankin pommin kestävänä pizza-pastaviininä. Notkea sangiovese-vetoinen punaviini rakastaa italialaisittain tomaattikastikkeita. Parmesaanilla höystetty tomaattinen lihapullapasta on takuuvarma hitti Ruffinon seurassa. Monipuolinen chianti säestää niin noutopöydän pikkusuolaiset kuin pizzat aina margheritasta pepperoniin.
Chablis on chardonnayta parhaimmillaan – bien sûr
Chablis on valkoviini, mutta se on ennen kaikkea myös viinialue Ranskan Burgundissa, joka tunnetaan puhdaspiirteisestä chardonnay-valkoviinistä. Viiniä Chablis-alueella on viljelty jo tuhat vuotta, mutta maailman tietoisuuteen se pomppasi 1980- ja 1990-luvun chardonnay-buumin myötä. Siitä lähtien chardonnay-rypäleestä on ollut vaikea puhua mainitsematta tätä idyllistä viinialuetta.
Intensiivisen mineraalinen Chablis-valkoviini suorastaan huutaa ruokaa rinnalleen
Itseasiassa Chablis on viinialueena markkinoinut itsensä niin tehokkaasti, että monet luulevat sitä synonyymiksi chardonnay-rypälelajikkeelle. Toisin kuin muualla Burgundissa suurin osa Chablis-alueen viineistä kulkee viinitarhoilta viinipulloon näkemättä tammitynnyriä.
Terästankeissa käyneet valkoviinit ovat juuri siksi hyvin puhdaspiirteisiä ja näyttävät chardonnayn todellisen luonteen. Chardonnay on parhaimmillaan pettämätön terroir-viini, sillä se ilmentää kasvupaikkaansa erityisen hyvin. Chablis-viinialueen sopivan viileä ilmasto ja mineraalinen maaperä on kuin luotu tätä rypälettä varten.
Savi- ja kalkkikivikerrostumista koostuva kimmeridge-maaperä soveltuu erinomaisesti chardonnayn luontaisesti aavistuksen neutraaliin makuprofiiliin. Lopputulos on usein sähköisen hapokas ja intensiivisen mineraalinen valkoviini, joka suorastaan huutaa ruokaa rinnalleen.
Laroche L Chablis on täynnä sähäkkää sitruunaa ja hentoa mausteisuutta, mutta on tyylilleen uskollisena hurmaavan hillitty. Suun täyttävä raikas hapokkuus ja viipyilevä mineraalisuus on tyylipuhdas esimerkki alueen viineistä. Kuiva ja persoonallinen valkoviini toimii kuohuviinin korvikkeena myös ruokahalua herättävänä seurustelujuomana.
Ruokajuomana Chablis on pettämätön ja menee saumattomasti esimerkiksi ostereiden, keskivahvojen juustojen tai valkoviinissä höyrytettyjen sinisimpukoiden kanssa. Rapujuhlissakin Chablis on tuttu näky. Hapokkuus rakastaa myös kaikkea rasvaista ja rapeaa. Fish and chips on juuri siksi petollisen herkullinen yhdistelmä virtaviivaisen Chablis-viinin kanssa.
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.