Cava – katalonialaisten kuplien tarina
Koillis-Espanjan Penedèsin maakunnassa syntyvä espanjalaisten kansalliskuohuviini cava on hurmannut kuohuviinien ystävät ympäri maailman.
Vaikka cava valmistetaan täsmälleen samalla pullokäymismenetelmällä kuin samppanja, ei sitä saa nimittää "samppanjamenetelmäksi”. Menetelmän nimi on método tradicional, eli perinteinen menetelmä, joka perustuu kuohuviinipullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen.
Mistä ja miten cava valmistetaan?
Cavan klassinen rypäletrio
Klassinen cava syntyy kolmen rypälelajikkeen sekoituksesta. Macabeo on jo pitkään ollut Katalonian viljellyin valkoinen rypälelajike ja sen rooli kuohuviinisekoituksessa on virkeän omenaisen aromin varmistaminen.
Vanha vaalea lajike Xarel-lo varmistaa cavan hapokkuuden ja raikkauden. Parellada viimeistelee katalonialaisen kuohujuoman kukkealla aromillaan.
Myös Chardonnayta, yhtä samppanjan perusrypäleistä, on lupa käyttää, samoin toista samppanjarypälettä tummaa Pinot Noiria esimerkiksi roseecavassa.
Perinteinen pullokäymismenetelmä takaa pitkään kestävät kuplat
Klassinen kuohuviinin valmistustapa perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen. Pullolliseen hapahkoa, kuohumatonta viiniä lisätään sokeria ja hiivaa. Kun korkki suljetaan tiiviisti, viini alkaa käydä pullossa uudestaan.
Käynyt viini varastoidaan pullokellareihin ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi, minkä jälkeen käymisen sivutuotteena syntynyt ja viiniin paahteisia aromeja antava hiivasakka poistetaan.
Pisimpään kuplat säilyvät cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä tuotetuissa kuohuvissa.
Ennen sakan poistoa ylösalaisin eli korkki alaspäin olevia pulloja ”tanssitetaan” eli kierretään ja kopautetaan varastoimisen aikana, jolloin viinissä oleva sakka kertyy pullon suulle. Sen jälkeen pullon suu jäädytetään, korkki avataan ja sakkatulppa lentää ulos pullossa olevan paineen myötä. Viiniin lisätään vielä ennen lopullista korkitusta hieman sokeriliuosta eli dosage, joka määrittää myös viinin lopullisen makeuden.
Aidon cavan tunnistat D.O. Cava -merkistä pullon etiketissä.
Tämän jälkeen cavaa kypsytetään vähintään yhdeksän kuukautta, usein pidempäänkin viinikellarin sopivassa viileydessä. Näin maku pyöristyy ja hapot tasaantuvat ennenkuin cava-pullo päätyy myyntiin ja juotavaksi. Aidon cavan tunnistat D.O. Cava -merkistä pullon etiketissä.
Cavan historia juontuu Champagnesta
Katalonialaisen kuohuviinin tarina sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun penedèsiläisen viininviljelijäperheen poika päätti lähteä tutustumaan viinintuotantoon kotimaansa rajojen ulkopuolelle. Seikkailu johdatti Josep Raventós Fatjón maailman tunnetuimman kuohuviinin samppanjan kotinurkille Champagnen maakuntaan Ranskaan.
Codorniun viinitalo valmisti maailman ensimmäisen pullon cavaa 150 vuotta sitten.
Vanhemmat suhtautuivat matkalta palanneen nuoren miehen ideoihin innostuneesti ja pian Codorníun viinikellarissa avattiin ensimmäinen katalonialaisista viinirypäleistä valmistettu kuohuviini. Historiallinen vuosi oli 1872.
Samppanja oli 1800-luvulla jo kansainväliseen arvoon kohonnut viini, joka tunnettiin Amerikkoja myöten. Kuplivan viinin syntyyn liittyvät salaisuudet avautuivat nuorelle miehelle ja kotimatkalla Espanjaan hän sai ajatuksen kuohuviinin valmistamisesta kotona Penedèsin maakunnassa. Nuoren miehen muistiinpanoista löytyivät samppanjamestareiden opetukset eri rypälelajikkeiden sekoituksesta, viinin toisesta pullokäymisestä ja uudelleenkorkituksesta.
Cava on monipuolinen aperitiivi sekä seurustelu- ja ruokajuoma.
Codorniun cavakellari sijaitsee Sant Sadurni d’Anoiassa Barcelonan lähistöllä
Barcelonalaiset ihastuivat Josep Raventós Fatjón lanseeraamaan kuohujuomaan hetkessä ja vaikka tuotantoa kasvatettiin vuosi vuodelta, kaikki Codorníun kellareissa syntyvät viinit tekivät hetkessä kauppansa. Codorníun valmistamasta kuohuviinistä tuli muutamassa vuodessa Raventósin perheen päätulonlähde.
Menestyksen liekki ei tunnu hiipuvan, sillä nykyisin Sant Sadurni d’Anoiassa sijaitsevalla Codorníun tilalla syntyy vuosittain 60 miljoonaa pulloa cavaa.
Cava-sana tarkoittaa kellaria, jossa pullot kypsyvät
Alun perin cavaa kutsuttiin samppanjaan viittavilla katalaaninkielisillä nimillä champaña ja xampany. Ranskalaiset halusivat kuitenkin suojella samppanja-nimikettä, joten vuonna 1970 Espanjassa otettiin käyttöön termi cava.
Nimi cava tulee katalaanin kielestä ja se tarkoittaa kellaria. Lyhyt, ytimekäs ja lähes kaikissa kulttuureissa helposti lausuttava nimi yleistyi vasta 1990-luvun alussa. Nykyisin cava on kuitenkin tuttu kaikilla mantereilla.
Millaiselle ruoalle cava sopii?
Cava on monipuolinen aperitiivi sekä seurustelu- ja ruokajuoma. Katso cavasuosituksemme.
Kuivat ja rapean raikkaat cavat vahvistavat heräilevää ruokahalua. Myös roseecava on erinomainen aperitiivi, jonka rinnalla voi tarjota vaikkapa klassisia tapaksia. Manchego-lampaanmaitojuusto, ilmakuivattu jamón serrano, yrttimarinoidut oliivit ja tortilla-perunamunakas ovat muutamia roseecavan kanssa loistavasti maistuvia pikkusuolaisia.
Pidempään kypsyneestä cavasta saa tasapainottavan ruokajuoman esimerkiksi savustetulle kalalle, salaateille, äyriäisruoille tai mausteiselle kasvisruoalle.
Inspiroidutko kuohuviineistä?
Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tutustu kuohuviinioppaaseen >>