Pieni vastakkain asettelu auttaa ymmärtämään näiden kuohuviinityylien eroja, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö molemmista viinistä voisi nauttia yhtä antaumuksellisesti.
Cava ja Prosecco erot viinitilalla
Cava
Suurin osa espanjalaisesta cava-kuohuviinistä valmistetaan Penedèsin alueella Kataloniassa Koillis-Espanjassa. Paikalliset rypälelajikkeet macabeo, parellada ja xarel-lo toimivat cava-kuohuviinien runkona. Myös ns. kansainvälisiä lajikkeita kuten chardonnayta voidaan käyttää rypälesekoituksessa.
Suurin ero cavan ja proseccon välillä löytyy kuitenkin kuohuviinin valmistustavasta. Kaikki cavat tulee valmistaa klassisella kuohuviinimenetelmällä, mikä tarkoittaa, että toinen käyminen, joka siis tuottaa viiniin sen kuplat, tapahtuu pullossa.
Parhaimmillaan cavaa voi huoletta vertailla samppanjaan.
Pullokäymisen aikana syntyvät kuplat ovat usein hienostuneempia ja paremmin integroituneita itse viiniin luoden saumattoman suutuntuman. Samaa perinteistä pullokäymismenetelmää käytetään myös samppanjan valmistuksessa.
vs.
Prosecco
Koillis-Italiassa valmistettava prosecco hämmensi aikoinaan viininystäviä. Prosecco tarkoitti sekä viinialuetta, viinityyliä ja rypälelajiketta. Asia sai hieman selkeyttä, kun vuonna 2009 italialaiset päättivät vaihtaa prosecco-rypäleen nimeksi glera.
Tänä päivänä sana prosecco viittaa ennen kaikkea Veneton alueella valmistettaviin kuohuviineihin. Pääosaa tässä kuohuviinissä esittää glera-rypälelajike, mutta prosecco voi sisältää enimmillään 15% muitakin rypäleitä kuten pinot grigiota ja pinot biancoa.
Proseccoa valmistetaan kuohuviininä, mutta myös hennon pirskahtelevana (frizzante) tai kuplattomana (tranquillo).
Iso osa prosecco-kuohuviineistä valmistetaan käyttäen charmat-menetelmää, missä viinin toinen käyminen tapahtuu pullon sijaan terästankissa. Tämä menetelmä on helpompi ja halvempi tapa valmistaa kuohuviiniä.
Proseccoa tehdään tänä päivänä myös perinteisellä pullokäymismenetelmällä, mutta pienissä määrin. Voit törmätä myös hennon pirskahtelevaan (frizzante) tai jopa kuplattomaan (tranquillo) proseccoon, mutta nämä tyylit ovat kuohuvaa harvinaisempia.
Cava ja Prosecco erot lasissa
Cava
Cavan elegantti suutuntuma on pitkälti pullokäymisen ansiota. Ryhdikäs ja runsas kuplarakenne yhdistettynä raikkaan hedelmäiseen aromiprofiiliin on cavan ominaispiirre.
Cava hyötyy myös pullokypsytyksestä. Viinitilalla sakan kanssa hiljalleen kypsynyt cava saa runsaan hedelmäisyytensä ympärille viehättävän monivivahteisen makumaailman.
Katso kolme cavavinkkiä!
Parhaimmillaan cavaa voikin huoletta vertailla samppanjaan.
vs.
Prosecco
Charmat-menetelmällä valmistettu prosecco erottuu joukosta suutuntumallaan. Voikin sanoa, että cava kuohuu ja prosecco kuplii.
Kuplat cavaan ja proseccoon syntyvät eri valmistusmenetelmillä, mikä vaikuttaa myös makuun ja kuplien rakenteeseen.
Pirteän pirskahtelevat kuplat ja suoraviivainen aromiprofiili tekävät tästä kuohuviinistä matalan kynnyksen juhlajuoman.
Raikkaan päärynäinen ja joskus jopa hieman kukkainen tuoksu on usein helposti tunnistettava. Prosecco ei yritä olla samppanja ja hyvä niin: rehellisen rempseä skumppa on kaikessa herkullisuudessaan hauska.
Cava ja Prosecco erot ruokapöydässä
Cava
Hyvin valmistettu kuohuviini sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Raikas cava on täydellinen aperitiivi, mutta loistaa erityisesti ruokapöydässä. Cavan miellyttävän runsas kuplarakenne ei ota liian tiukasti kantaa ruokapöydän antimiin ja on siksi yllättävän monipuolinen ruokajuoma.
Cavan suosio alkupalojen ja pienten suolaisten seuralaisena tekee joskus viinille hallaa, sillä se toimii loistavasti myös pääruokien kanssa. Ruokaisat kala- ja kasviruoat ovat hyvä yhdistelmä viehättävän cavan kaveriksi.
vs.
Prosecco
Prosecco ei ota itseään vakavasti, mikä on sen parhaimpia puolia. Prosecco ei vaadi kravattia kaulan ympärille, vaan toimii hyvin myös arkisen rentoon menoon. Espanjalaista serkkuaan veikeämpi prosecco on parhaimmillaan rennoissa juhlissa ja illanistujaisissa.
Cava on monipuolinen ruokajuoma, rento prosecco sopii piknikille ja rentoihin illanistujaisiin
Proseccon on myös hiljalleen kasvattanut mainettaan virallisena piknik- ja brunssiviininä. Todella hedelmäisen proseccon pirteät kuplat toimivat brunssipöydän ja piknik-huovan sekalaisen tarjonnan kanssa loistavasti.
Kasvispiirakat, rasvainen pekoni, hedelmäsalaatit ja ruokaisat voileivät toimivat kaikki pirtsakan proseccon kanssa. Prosecco on myös yllättävän hyvä yhdistelmä mausteisten ruokien kuten curryn kanssa.
Testaa nämä kaksi Cavaa ja yksi Prosecco
Runsas ja miellyttävä kuplarakenne on laadukkaan kuohuviinin merkki. Aromaattisen hedelmäinen luomucava maistuu niin suolaisten kuin makeampien uuden vuoden herkkujen kanssa sen sopivan jäännössokerin ansiosta.
Tiesitkö, että kaikki Codorniu-cavatalon viinit on valmistettu vegaanisesti.
Kokeile myös espanjalaista roseecavaa
Marjaisa ja runsas Codorníu Clasico Cava Rosé Sec on monipuolinen ruokajuoma. Tasapainoinen maku jättää jälkeensä raikkaan suutuntuman, joka tekee tästä ihanteellisen nautiskeluviinin.
Puolikuiva rosé on valmistettu vain punaisista rypälelajikkeista erityisesti suomalaiseen makuun. Näppärästä 37,5 cl:n pikkupullosta saat lasilliset kahdelle tai kolmelle.
Raikkaan päärynäinen, sitruksinen ja hennon mausteinen italialainen luomuprosecco viehättää pirteällä makuprofiililla. Helposti lähestyttävä kuohuviini on täydellinen valinta juhlien etkoilla, mutta piristää mukavasti makunystyröitä myös juhlien jälkeenkin.
Pesunkestävä seurusteluviini ei tarvitse välttämättä ruokaa rinnalleen, mutta sopii hyvin esimerkiksi pienten suolaisten alkupalojen kanssa tarjoiltavaksi.
Ruffinon luomuproseccon löydät parhaiten Alkon verkkokaupasta, josta tilaat sen helposti ilman toimitusmaksua lähi-Alkoosi.
Haluatko jatkossakin sesongin viinivinkkejä?
Tutiskirjeemme tarjoaa sesongin viinivinkkejä, uutuuksia & ruokaohjeita sekä inspiroivaa viinitietoutta. Arvomme tilaajiemme kesken säännöllisesti mm. ruokakirjauutuuksia. Tilaa uutiskirje ja saat vinkkimme ensimmäisenä.
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.