Codorníu

Espanjan Penedèsissä Barcelonan lähistöllä sijaitseva Codorníun viinitila on cavan valmistuksen pioneeri, jonka 450-vuotisesta historiasta löytyy monta mielenkiintoista tarinaa.

Codorniu -viinitilan portti

Codorníun cavat valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja ja kaikki talon viinit ovat vegaanisia. Viinitalo upeine, historiaa huokuvine kellareineen on jokaiselle kuohuviinin ystävälle lähes pakollinen vierailukohde. Codorníun viinitalon historia ulottuu vuoteen 1551, jolloin Jaume Codorníu aloitti viininviljelyn Sant Sadurnissa. Codorníun suvun seuraava merkkipaalu oli reilu vuosisata myöhemmin vuonna 1659, kun perheen tytär Anna de Codorníu nai toisen viinintuottajasuvun vesan, Miquel Raventósin, ja kaksi sukua yhdistyivät. Anna jäi viinisuvun viimeinen Codorníun nimeä kantaneeksi perijäksi, koska tämän jälkeen Codorníun omistajasuku on kantanut Ravontós-nimeä. Vuonna 1872 Codorníun Josep Raventós Fatjo tuotti maailman ensimmäisen pullon cavaa, mistä sai alkunsa espanjalaisen kuohuviinin voittokulku. Codorníu on Espanjan vanhimpia yhä toimivia yrityksiä. Codorníun pääviinintekijänä toimii arvostettu Bruno Colomer, jonka hienostunut ja talon viinintekofilosofiaa kunnioittava kädenjälki näkyy viinitalon valikoimassa. Codorníu on toiminut Espanjan kuninkaallisten hovitoimittajana jo vuosisatojen ajan ja toimittaa myös nykyään hoville erikoiskuohuvaa. Codorníu tuottaa vuosittain yli 60 miljoonaa pulloa cavaa ja on näin ollen maailman suurin perinteistä menetelmää hyödyntävä kuohuviinin tuottaja. Samppanjasta tuttu nk. perinteinen valmistusmenetelmä on Codorníun cavan perustana. Menetelmä on vaativa, mutta takaa loistavan kuplien koostumuksen. Viinin toinen käyminen tapahtuu pulloissa viinikellareissa, säädellyssä lämpötilassa. Codorníun cavoissa maistuu vuosisatojen kokemus ja tuotekehitys. Pienissä kuplissa tuntuu hienostuneisuus. Codorníulla onkin tärkeää, että läpi koko viljelyn ja valmistusprosessin vain paras on kyllin hyvää – ja sen huomaa myös lopputuloksessa. Espanjan suosituinta cavaa ja edelläkävijyyttä Espanjan suosituin cava Anna de Codorníu Brut on nimetty suvun esiäidin mukaan. Kuohuviini on elegantti ja samppanjatyylinen. Normaalikokoisen pullon hienostunut pikkusisko on 20 senttilitran piccolopullossa myytävä, reserva-tasoinen Anna de Codorníu Blanc de Blancs, jota on kypsytetty pullossa 15 kuukautta. Codorníu Ecológica Semi Seco on puolimakea luomucava. Lähde ainutlaatuiselle viinitalovierailulle Codorníulle Kuohuviinin ystävälle ehdoton vierailukohde ovat kuuluisan arkkitehdin Josep Puig Cadafalchin vuonna 1895 tilan silloisen johtajan Miguel Raventosin toimeksiannosta suunnittelemat Codorníun viinitilan rakennukset sekä yli 30 kilometriä pitkät viinikellariluolastot. Cadafalch oli toisen kuuluisan espanjalaisarkkitehdin, Antoni Gaudin oppilas. Kellareiden rakentaminen alkoi 1890-luvulla ja viimeiset osat valmistuivat vuonna 1915 ensimmäisen maailmansodan keskellä. Kellarit ja viinitalo ovat edelleen erinomainen esimerkki modernismin aikakauden arkkitehtuurista ja viinitalon visionäärisestä ja yritteliäästä hengestä. Vierailu Codorníun viinitalossa voi yhdistää helposti esimerkiksi Barcelonan kaupunkilomaan. Viinitalo sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä Barcelonasta, mistä voi matkustaa kätevästi esimerkiksi paikallisjunalla tai bussilla St. Sadurni d’Anoian kylään, josta on parin kilometrin matka viinitalolle. Viinitalon ympäristöön ja kellareihin pääsee tutustumaan kätevimmin pienellä junalla tehtävällä kiertoajelulla. Tummat, pitkien pullorivistöjen reunustamat tunnelmalliset kellarikäytävät on nimetty hauskasti joko viinitaloon tai sen historiaan vaikuttaneiden merkkihenkilöiden sekä suurkaupunkien, kuten Lontoon tai Buenos Airesin, mukaan.