Kolme cavaa kuohuviinilasiisi
Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Lue lisää »Kuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Kuplinta johtuu viinissä olevasta hiilidioksidista. Tutustu millä tavoin kuohuviiniä valmistetaan ja mikä tapa säilyttää kuplat pisimpään!
Viinin käydessä hiivasolut muuttavat rypälemehun sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Näin syntyvä hiilidioksidi liukenee viiniin, kun sen annetaan käydä suljetussa astiassa.
Käytetyimpiä kuohuviinin valmistusmenetelmiä on neljä. Se, miten hiilidioksidi saadaan viiniin, kertoo paljon kuohuviinin laadusta.
Laadukkain kuohuviinin valmistuksen menetelmä on sama kuin samppanjaa valmistettaessa, méthode champenoise. Koska menetelmän nimen käyttö on rajattu vain samppanjalle, ei tekstiä näe kuohuviinipullojen etiketeissä. Sen sijaan niissä voi lukea méthode traditionelle tai méthode classique.
Valmistustapa perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen. Pullolliseen hapahkoa, kuohumatonta viiniä lisätään sokeria ja hiivaa. Kun korkki suljetaan tiiviisti, viini alkaa käydä pullossa uudestaan. Käynyt viini varastoidaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi, jonka jälkeen käymisen sivutuotteena syntynyt ja viiniin paahteisia aromeja antava hiivasakka poistetaan.
Pisimpään kuplat säilyvät cavassa, samppanjassa ja muissa klassisella menetelmällä tuotetuissa kuohuviineissä
Ennen sakan poistoa korkkialaspäin olevia pulloja ”tanssitetaan” eli kierretään ja kopautetaan varastoimisen aikana, jolloin sakka kertyy pullon suulle. Sen jälkeen pullon suu jäädytetään, korkki avataan ja sakkatulppa lentää ulos. Viiniin lisätään vielä ennen lopullista korkitusta hieman sokeriliuosta eli dosage, joka määrittää myös viinin lopullisen makeuden.
Sitten pitäisi vielä malttaa odottaa muutama kuukausi, mielellään vuosikin makujen pyöristymistä ja happojen tasaantumista viinikellarin sopivassa viileydessä.
Klassisella menetelmällä tuotetaan muunmuassa espanjalainen cava, ranskalainen samppanja ja cremant sekä eteläafrikkalaisella Méthode Cap Classique -menetelmällä (MCC) valmistetut viinit.
Yleisimmin käytetty valmistusmenetelmä on tankkikäyminen eli charmat tai cuvée close, joka on nopea ja vaatii vähän työvoimaa. Siinä viinin toinen käyminen tapahtuu suurissa terästankeissa. Kun sakka on laskeutunut, viini suodatetaan toiseen tankkiin, jossa siihen lisätään sokeriliuosta halutun makeusasteen verran. Sen jälkeen viini pullotetaan paineen alaisena.
Kuohuviini on valmis myyntiin jopa kolmessa viikossa. Kun sekoitus on tehty huolella laadukkaista viineistä ja toinen käyminen tapahtuu hitaasti viileässä, on tankkikäymisellä mahdollisuus saada aikaan erittäin korkealaatuisia kuohuviinejä.
Italialainen prosecco valmistetaan tankkimenetelmällä.
Siirtomenetelmä, transvasage, on tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto, jolla saadaan aikaan varsin hienostunutta kuohuviiniä huomattavasti vähemmällä työllä. Viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa, josta ne tyhjennetään tankkiin suodatettaviksi ja viimeisteltäviksi. Tankista viini pullotetaan paineen avulla. Tämä menetelmä on melko harvinainen.
Kuohuviinin valmistusmenetelmien pohjalta löytyy ”pyöränpumppumenetelmä”, jossa viiniin yksinkertaisesti pumpataan ilmaa. Tuloksena on viini, joka kuohuu kyllä, mutta kuplat häviävät nopeasti lasiin kaatamisen jälkeen. Ilma injektoidaan suurissa tankeissa viiniin ja pullot korkitetaan paineen alla.
Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Lue lisää »Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa? Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.
Lue lisää »Kuohuviinipullon avaaminen hoituu kätevästi, kun otteet ovat oikeat ja pullo riittävän kylmä. Katso vinkit kuohuviinipullon avaamiseen oikeaoppisesti.
Lue lisää »Kukkaroystävällisten kuohuviinien trendiä ajavat espanjalainen cava ja italialainen prosecco. Näillä kahdella kuohuvalla on paljon muitakin eroja kuin maantieteellinen sijainti.
Lue lisää »