Tutustu mitä Cremant on ja katso 4 viinisuositusta

Toisin kuin samppanjaa crémant-kuohuviinejä valmistetaan ympäri Ranskaa eri viinialueilla. Ota Crémant haltuun ja katso 4 herkullista Cremant suositusta, jotka löydät Alkosta

fleur_de_vignoble_cremant

Crémant viini on lähes poikkeuksetta perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu ranskalainen kuohuviini. Herkulliset ja hinta-laatu-suhteeltaan erinomaiset crémant-kuohuviinit sopivat niin arkeen kuin juhlaan ainakin jos asiaa tiedustellaan Ranskasta, missä crémant on noussut suureen suosioon.

Ranskalainen kuohuviini Crémant tehdään lähes poikkeuksetta perinteisellä pullokäymismenetelmällä kuten samppanjakin

Miten crémant eroaa samppanjasta?

Crémant viini valmistetaan päällisin puolin hyvin pitkälti samalla tavalla kuin samppanja. Lopullisen tuotteen laadun kannalta tärkeimpänä yhtäläisyytenä samppanjan kanssa pidetään crémant-kuohuviinin valmistuksessa käytettyä perinteistä kuohuviinin valmistusmenetelmää, missä viinin toinen kuplat synnyttävä käyminen tapahtuu pullossa.

Aikaisemmin méthode champenoise -nimellä tunnettua valmistusmenetelmää pidetään laadullisesti parhaimpana tapana valmistaa kuohuviiniä. Samaa perinteistä menetelmää käyttävät muun muassa espanjalaiset cava-kuohuviinit sekä Etelä-Afrikan méthode cap classique -kuohuviinit.

Myös Ranskassa käytetään Italian prosecco-kuohuviineistä monelle tutuksi tullutta charmat-menetelmää, missä viinin toinen käyminen tapahtuu suurissa paineistetuissa terästankeissa. Tässä tapauksessa kuohuviini ei voi olla crémant, vaan siitä saatetaan käyttää ranskalaista yleistermiä mousseux.

Missä Crémant-kuohuviiniä valmistetaan?

Valmistusmenetelmän lisäksi ja kenties sitäkin tärkeämpi elementti crémantin tyylin kannalta on viinialueen maantieteellinen sijainti ja valmistukseen sallitut rypälelajikkeet.

Crémant-kuohuviinit tulevat pääosin kahdeksalta Ranskan viinialueelta, joista monet tunnetaan paremmin valko- ja punaviineistään.

Toisin kuin usein luullaan, crémant-kuohuviinejä ei valmisteta ihan missä sattuu. Maantieteellinen sijainti on crémantin ja samppanjan yksi tärkeimmistä eroavaisuuksista.

Crémant-kuohuviinit tulevat pääosin kahdeksalta Ranskassa sijaitsevalta viinialueelta, joista monet tunnetaan paremmin valko- ja punaviinien tuotannosta. Poikkeuksena sääntöön on esimerkiksi Ranskan ulkopuolella Luxemburgissa valmistettava Crémant de Luxembourg.

Crémantin tuotantoalueet Ranskassa

  • Crémant d’Alsace

  • Crémant de Loire

  • Crémant du Jura

  • Crémant de Bourgogne

  • Crémant de Limoux

  • Crémant de Savoie

  • Crémant de Bordeaux

  • Crémant de Die

Viinialalla on vallitseva yksimielisyys siitä, että viinin luonteeseen ja laatuun vaikuttaa vahvasti rypäleiden kasvupaikka. Ranskan pohjoisemmat viileät viinialueet tuottavat ryhdikkäitä ja virtaviivaisia kuohuviinejä, kun taas eteläiset crémantit ovat tyyliltään hieman runsaampia.

Mistä rypäleistä crémant-kuohuviini valmistetaan?

Onko crémant-kuohuviini parempaa kuin samppanja? Se on makuasia. Onko crémant monipuolisempi kuohuviini kuin samppanja? Teoriassa kyllä. Itseasiassa kahdeksan kertaa monipuolisempi ihan jo pelkästään maantieteellisesti katsottuna, mutta jarrutetaan hieman. Emme ole edes puhuneet vielä rypälelajikkeista.

Onko crémant monipuolisempi kuohuviini kuin samppanja? Teoriassa kyllä.

Samppanjan valmistukseen käytetään pääosin vain kolmea eri rypälelajiketta: Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier.

Crémant-kuohuviineissä käytettävät rypälelajikkeet ovat lähtökohtaisesti kullekin alueelle tyypillisiä ja siksi kuohuviinien rypälekoostumus vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Crémant d’Alsacen kuohuviinien rypäleitä voivat olla muun muassa Pinot Blanc, Auxerrois ja Pinot Gris, kun taas Crémant de Loiren kuohuviineissä esiintyy usein Chenin Blanc tai Cabernet Franc. Crémant de Bourgogne on sekä maantieteelliseltä sijainniltaan että rypälekoostumukseltaan (mm. Chardonnay ja Pinot Noir) lähellä Champagnen maakunnan kuohuviinejä.

Chardonnay rypäle

Chardonnay-rypälelajiketta käytetään usein Crémant de Bourgognen valmistuksessa

Samppanjaan verrattuna crémant viettää kellarikypsytyksessä usein vähemmän aikaa, mikä näkyy crémantin suoraviivaisessa ja pirteän hedelmäisessä aromiprofiilissa. Erityisesti nuorekkaat crémantit ovat makumaailmaltaan hyvin uskollisia rypälelajikkeelle verrattuna muihin kuohuviineihin, joten eri rypäleiden tunnistaminen kuplameren keskeltä saattaa onnistua crémantin kanssa tavallista helpommin.

Crémant on usean viinialueen kattava ranskalainen “multiregional”-viinityyli ja siinä käytettävät rypäleet antavat crémant-kuohuviineihin ainutlaatuisen ulottuvuuden, joka tekee siitä mielenkiintoisen ja ennen kaikkea herkullisen kuohuviinin.

Maista näitä neljää kiinnostavaa crémant-kuohuviiniä

Crémant de Bordeaux

Bordeaux on maailmankuulu viinialue Ranskassa, joka tuottaa viinifanaatikkojen havittelemia pitkäikäisiä punaviinejä. Harva kuitenkin tietää, että alueen pitkät perinteet kuohuviinin tuotannossa ulottuu jopa 1800-luvulle.

Merlot (80%) ja Semillon (20%) rypäleistä valmistettu Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut on tuoksultaan runsaan hedelmäinen. Yhdistelmä viheromenaa, limettiä, greippiä ja hentoa briossia on toimiva yhdistelmä. Maussa viheromenan ja sitrushedelmän raikkaus yhdistyy miellyttävästi pehmeään paahteisuuteen, mikä antaa viinille viehättävää leveyttä ja lempeän tyylin. Kuplarakenne on tasapainoinen ja miellyttävän napakka. Jälkimaku on merellisen raikas, jopa mineraalinen, joka auttaa alleviivaamaan kuohuviinin aromiprofiilia.

Vähintään vuoden verran kellarissa kypsynyt Crémant de Bordeaux-kuohuviini on yllättävä herkkukuohuva, joka muistuttaa mukavasti Bordeaux'n viinialueen monimuotoisuudesta. Sen vahvuus piilee kyvyssä olla anteeksi pyytelemättä oma itsensä: helposti lähestyttävä, huoleton, mutta samalla laadukas ja monipuolinen

Crémant du Jura

Omaleimaisen Crémant du Juran kuohuviinit kuten Domaine Rolet Crémant du Jura Blanc Brut ovat pitkään olleet vannoutuneiden viininystävien salarakkaita kilistelyviinejä.

Persoonalliset paikalliset rypälelajikkeet kuten Savagnin ja Poulsard antavat runsasrakenteiselle kuohuviinille syvyyttä sekä viehättävän pitkän makumaailman täynnä kypsää sitrusta ja hentoa paahteisuutta.

Crémant d’Alsace

Aurinkoiselle viinialueelleen uskollisena Crémant d’Alsacen kuohuviinit kuten Helfrich Cuvée Crémant d’Alsace on täynnä puhdaspiirteistä ja tyylikkään aromaattista omenaan taittuvaa hedelmää.

Hienojakoiset kuplat ja tasapainoinen kuplarakenne tekee siitä hyvin monipuolisen juhlajuoman niin seurusteluun ja aperitiiviksi kuin ruokapöytäänkin.

Sainchargny Émérite Crémant de Bourgogne Brut

Burgundi tunnetaan vivahteikkaista Chardonnay-valkoviineistä sekä samettisista Pinot Noir-punaviineistä, mutta alue tuottaa myös laadukasta Crémant de Bourgogne -kuohuviiniä. Pääosaa myös paikallisissa kuohuviineissä esittää Chardonnay ja Pinot Noir -rypälelajikkeet, jotka ovat avainasemassa myös samppanjan valmistuksessa.

Alueen kärkinimiin kuuluvan Cave de Lugnyn Émérite loistaa kategoriassaan. Kuohuviinin vivahteikas sekoitus viheromenaa, sitrusta, marenkia ja hentoa paahteisuutta on kerrassaan charmikas kokonaisuus. Pehmeä ja runsas kuplarakenne antaa viinille miellyttävän suutuntuman. Cave de Lugny Émérite ei yritä olla samppanja ja hyvä niin. Herkullinen ja persoonallinen Crémant de Bourgognen on tervetullut tuulahdus niin arkeen kuin juhlaan.

Émérite on Crémant de Bourgognen paikallisessa laatuluokituksessa “Éminent”. Sääntöjen mukaan Éminent-kuohuviinin tarvitsee kypsyä kellarissa vähintään 24 kuukautta. AFNOR-sertifioitu Cave de Lugny viljelee viiniä ekologisesti kestävällä tavalla.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>