Kolme hyvää syytä ihastua luomucavaan

Luomuviljely nostaa päätään viinitarhoilla ympäri maailmaa. Kuluttajat etsivät yhä enemmän ekologisesti kestävällä tavalla valmistettuja tuotteita, eikä viini ole tässä poikkeus.

anna de codorniu viinipullo

Kaikki viinit eivät kuitenkaan ole luomua, eivätkä kaikki luomuviinit ole aina olleet luomua. Suunta on kuitenkin selvä ja monet tuottajat kuten cava-kuohuviineistään tunnettu espanjalainen Codorníu pitää asiaa ennen kaikkea velvollisuutena ympäristöä kohtaan.

“Kun päätimme ryhtyä tuottamaan luomu-cavaa emme tienneet kuinka iso juttu se olisi koko meidän viinialueelle. Viininviljely alueellamme on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa ja nykyään iso osa cava-tuottajista keskittyy luomuun,” kertoo Codorníun pääviinintekijä Bruno Colomer Martí.

Codorníulla iso osa viineistä on vaihtunut luomuun kuten Alkon viinihyllyiltäkin löytyvä Anna de Codorníu Organic Brut sekä Alkon myydyin kuohuviini Codorníu Clasico Cava Sec Organic. Kokonaisuudessaan Raventós Codorníu on jo Espanjan suurin luomu-cavan tuottaja.

Miksi valita luomucava?

1. Ympäristöystävällisempi viinivalinta

Luonnonmukaisessa viininviljelyssä esimerkiksi keinolannotteiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on lähtökohtaisesti kielletty, koska ne saattavat vahingoittaa maaperää ja kuormittaa luontoa. Luomuviini pyritään valmistamaan ekologisesti kestävällä tavalla vahingoittamatta sekä viineille että ihmisille elintärkeää ympäristöä.

“Viljelymaan ja ympäristön vaaliminen on ollut yksi Codorníun perusarvoja jo 150 vuotta. Luomuviljely ei ole meille vain yksi vaihtoehto muiden joukossa, vaan elämäntapa, jonka eteen teemme kovasti töitä. Loppujen lopuksi kyse on velvollisuudestamme ympäristöä kohtaan,”  Bruno kertoo.

2. Luomu ei ole laadun tae mutta yksi askel lähempänä sitä

Hyvä viini syntyy harvoin vahingossa, mutta luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistettu hyvä viini sitäkin harvemmin. Luomuviljely on usein vaikeampaa, riskialttimpaa ja kalliimpaa kuin “perinteinen” viininviljely. Lähtöasetelmasta johtuen on siis syytä olettaa luomuviinin takana olevan syvää harkintaa ja tarkoituksenmuista toimintaa kunnioittaa ympäristöä sekä tuottaa mahdollisimman laadukas viini.

Toki, luomuviljelyssä on myös omat haasteensa. Kemialliset kasvinsuojeluaineet ovat pitkälti kiellettyjä luomuviljelyssä, joten tauti- ja tuholaistorjunta on uhka, jonka jokainen viinintekijän tulee tiedostaa.

“Yksi suurimmista haasteista luomu-cavan tuotannossa syntyy viinitarhoilla,” Bruno jatkaa. “Pystyäksemme takaamaan markkinoille saman määrän cavaa kuin aiemmin tarvitsemme enemmän viinirypäleitä. Luomuviljelyssä saamme lähtökohtaisesti vähemmän rypäleitä per hehtaari, koska viiniköynnöksemme ovat alttiina esimerkiksi erilaisille taudeille. Viinikellarilla luomukuohuviinien valmistuksessa juuri mikään ei oikeastaan muutu. Luomussa kyse on enimmäkseen siitä mitä tapahtuu viinitarhalla. Muuten meillä pysyvät samat korkeat laatustandardit kuten aina.”

3. Monipuolinen ruokaviini

“Cava on yksi monipuolisimmista ruokaviineistä. Se sopii kaikenlaisen ruoan kanssa paljon paremmin kuin valko- ja punaviini. Voit nauttia sitä kala- ja äyriäisruokien kanssa, voit jopa nauttia sitä lihan kanssa. Myös savustetut ruokalajit toimivat hyvin cavan kanssa. Cava on erinomainen valinta myös erilaisten pastaruokien seuralaiseksi, makeasta jälkiruoasta puhumattakaan. Cavan eri makeusasteet antavat juomalle poikkeuksellista ulottuvuutta,” Bruno sanoo.

Klassikko cava-kuohuviini Codorníu Clasico Sec on ilahduttanut suomalaisia viininystäviä jo vuosia. Puolikuiva, pirteän omenainen, hapokas ja kuplarakenteeltaan ryhdikäs Codorníu Clásico Sec lukeutuu tasapainoisen makuprofiilin ansiosta Suomen suosituimpien kuohuviinien joukkoon.

“Codorníu Clásico Sec on erinomainen pari kalaruokien kaveriksi. Erityisesti savustettu kala on herkullinen yhdistelmä tämän kuohuviinin kanssa. Puolikuiva ja hedelmäinen cava toimii hyvin myös aasialaisten makujen kanssa,” Bruno opastaa.

Kuiva luomukuohuviini Anna de Codorníu Organic Brut on Espanjan suosituin cava ja pesunkestävä aperitiivi. Kuohuviinin tyylikkään hillitty ja hienostunut makumaailma sekä sähköinen hapokkuus saa veden herahtamaan kielelle.

“Anna de Codorniú on tyyliltään hieman herkempi ja se loistaa esimeriksi perinteisen ranskalaisen keittiön herkkujen seurassa.”

Haastattelu: Ilkka Sirén

27.12.2021
kuohuviinilaseja

Kolme cavaa kuohuviinilasiisi


Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

Lue lisää »