Saksalainen Riesling – tutustu Riesling-valkoviinien mekkaan

Saksasta kotoisin oleva vaalea Riesling on monipuolinen, raikas ja tyylikäs rypälelajike. Uskaltaisin jopa väittää maailman tykätyin rypäle. Lähde viinikirjoittaja Ilkka Sirenin matkassa Saksan tunnetuimmille Riesling-alueille ja nappaa viinivinkit.

saksa_viinialue

Kaikkia ei tunnetusti voi miellyttää, mutta Riesling pääsee aika lähelle. Siitä pitävät niin viiniammattilaiset kuin viininystävätkin. Riesling saattaa olla makea, rutikuiva tai jotain siltä väliltä, hintava tai huokea, nuorekas tai kehittynyt. Kaiken lisäksi se voi olla herkullinen sellaisenaan seurusteluviininä, mutta Riesling rakastaa ruokaa ja loistaa voimakkaiden makujen äärellä.

Saksa on maailmanluokan viinimaita nimenomaan Riesling-viinien ansiosta

Riesling tunnetaan aromaattisena rypälelajikkeena, joka on usein sähäkkä sekoitus mm. raikasta sitrushedelmää, greippiä, mehiläisvahaa ja aprikoosia. Kokonaisuutta pitää kasassa sähköinen hapokkuus, joka antaa viinille eloisuutta sekä potentiaalia kellarikypsytykseen. Kellarissa kypsynyt Riesling on aromeiltaan hyvin monivivahteinen. Omaleimainen petrolinen tuoksu liitetään usein kypsän Rieslingin tunnusomaisiin piirteisiin.

Tänä päivänä Rieslingiä viljellään ympäri maailmaa. Viinialueet kuten Ranskan Alsace, Australian Clare Valley ja Eden Valley, Uusi-Seelanti sekä tietysti naapurimaa Itävalta tuottavat kaikki laadukkaita tulkintoja tästä ilmeikkäästä rypälelajikkeesta.

Riesling viinialueet Saksassa

Saksa on kuitenkin noussut maailmanluokan viinimaiden kärkikahinoihin ja ansiona siihen on lähes yksinomaan Riesling. Riesling kuten monet muut rypälelajikkeet voi olla mutkaton ja helposti lähestyttävä, mutta parhaimmillaan se tarjoaa kerroksittain herkkiä ja herkullisia makuja. Syynä tähän on kyseisen rypäleen kyky ilmentää kasvupaikkaansa. Tästä syystä paras tapa ottaa Riesling haltuun on tutustua Saksan eri viinialueisiin.

Pfalz

Pfalz on merkittävä viinialue paitsi laadullisesti mutta myös määrällisesti. Yli 23 000 hehtaaria viinitarhoja tekee Pfalzista Saksan toiseksi suurimman viinialueen, joka sijaitsee Ranskan rajan tuntumassa.

Pfalz tunnetaan ryhdikkäistä valkoviineistä, mutta alue on myös kunnostautunut punaviinien tuotannossa. Moderni ja dynaaminen viinialue tuottaa runsaan hedelmäisiä sekä pirteän hapokkaita Riesling-valkoviinejä hintahaitarin molemmissa päädyissä.

Puolikuiva, raikkaan omenainen, pirteän sitruksinen ja hapokas Devil’s Rock Riesling on monipuolinen ruokaviini niin kala- ja kasvisruokien seuraan.

Pieni määrä jäännössokeria tasapainottaa taidokkaasti rypäleelle ominaista rouheaa happorakennetta. Tämä antaa viinille tiettyä notkeutta esimerkiksi noutopöydän kalaruokien ja salaattien seuraan.

Nahe

Nahe edustaa Saksan pienempiä viinialueita, mutta älä anna koon hämätä. Tämä topografisesti päätä huimaava viinialue jyrkkine viinitarhoineen on viime vuosina noussut viinilistoille ja viininystävien huulille ympäri maailmaa.

Poikkeuksellisen dramaattiset maan pinnanmuodot ja alueen ilmeisen myrskyisä geologinen historia selittää Nahen tilkkutäkkiä muistuttavan maaperän. Sen ansiosta alue tuottaa hyvin omaleimaisia ja monivivahteisia tulkintoja Rielsing-rypäleestä. Runsas auringonpaiste ja vähäinen vesisade auttaa rypäleitä kypsymään tasaisesti sekä pitkään.

Kuiva, hillityn omenainen, hennon mausteinen ja sähköisen hapokas Korrell Riesling vom Tonmergel on makunystyröille sama kuin 4K-teräväpiirtokuva silmille.

Valkoviinin runsaan hapokas suutuntuma on sähäkkä mutta tyylikäs ja tasapainoinen. Puhdaspiirteinen ja miellyttävän napakka Riesling on takuuvarma valinta niin sushin, mätimoussella kyllästettyjen blinien kuin vuohenjuustosalaatin kaveriksi.

Rheinhessen

Saksan suurin viinalue Rheinhessen hiipi viininystävien tietoisuuteen vanhojen klassikkoviinien kuten Liebfraumilchin ansiosta. Viiniä alueella on tuotettu tiettävästi jo viimeistään siitä lähtien kun muinaiset roomalaiset tallustelivat Rheinhessenin vehreällä maaperällä.

Suotuisa ilmasto ja alati vaihteleva maaperä on yksi syy miksi Rheinhessenissä kukoistaa moni rypälelajike kuten Silvaner, Grauburgunder, Scheurebe sekä punainen Dornfelder. Alueen aikaisimmat maininnat Rieslingistä erillisenä rypäleenä sijoittuvat keskiajalle, joten Saksan kuningasrypäle on täällä kuin kotonaan.

Riesling tunnetaan erityisen herkullisena ruokaviininä. Limettiä, hentoa mausteisuutta ja päärynää pursuava Green Soul Organic Riesling on nappivalinta, kun ruokapöytään kannetaan keskivertoa mausteisempaa ruokaa kuten kung pao-kanaa, nuudelikeittoa tai kermaista currypataa.

Virtaviivainen ja veikeä luomuvalkoviini on myös nappivalinta seurusteluviiniksi.

Mosel

Kiemurtelevan Mosel-joen laakso tunnetaan huippuluokan Riesling-valkoviineistä ja monen mielestä se onkin maailman paras valkoviinialue.

Loputtomat joenmutkat, jyrkät porrastetut viinitarhat, joenvarressa sijaitsevat pienet kylät ja kaupungit tekevät Moselista suositun viinimatkakohteen. Hieman alle 9 000 hehtaaria viinitarhoja ei kuulosta paljolta varsinkin kun sen jakaa noin viiden tuhannen viininviljelijän kesken. Moselin vivahteikas Riesling on usein, mutta ei aina, puolikuiva tai puolimakea ja alkoholiprosentiltaan keskivertoa kevyempi. Hentoa makeutta tasapainottaa kauniisti runsas hapokkuus, jonka ansiosta nämä valkoviinit kehittyvät pullossa heittämällä useamman vuosikymmenen.

Kypsää sitrushedelmää ja omenaa. Tätä ja paljon muuta on luvassa kun lasiin lorahtaa Dr. H. Thanisch Riesling.

Puolikuivaa kokonaisuutta rytmittää särmikäs happorakenne. Laadukas Riesling on erinomainen seurusteluviini, mutta loistaa kalaruokien kuten lohi-wellingtonin seurassa tai rennosti fish & chipsin kanssa tarjoiltuna.

Rheingau

Joet ja Riesling kulkevat usein käsi kädessä eikä Rein-joen varressa sijaitseva viinialue Rheingau ole poikkeus. Rheingau ei ole suinkaan suurin viinialue Saksassa, mutta se on kiistatta yksi tunnetuimmista.

Rein-joen rannalta kohoaa pieni viinitarhojen kaistale, joka pitää sisällään vain hieman yli 3 000 hehtaaria viiniköynnöksiä. Alueen aurinkoiset viinitarhat tunnetaan pääosin maailmanluokan Rieslingistä. Alueelle tyypillinen Riesling on usein kuiva, aromiprofiililtaan hienostunut ja keskivertoa ryhdikkäämpi tapaus.

Hapokas, viheromenainen ja hennon persikkainen Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken on kaikkea mitä herkulliselta Rieslingiltä odottaa. Ryhdikkäästä happorakenteesta tunnettu Riesling nostaa veden kielelle ja saa makunystyrät huutamaan uutta siemausta. Kokeile sinisimpukoiden, madekeiton tai munakoisopizzan kanssa.

Ilkka Sirén

Teksti: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.