Vinho Verde – Portugalin “vihreä viini”

Luoteis-Portugalista läheltä Atlantin rannikkoa tulevat raikkaat ja pirskahtelevat Vinho Verden valkoviinit ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Mutta mitä Vinho Verde eli “vihreä viini” oikeastaan on?

vinho_verde_viinialue_portugalissa

Vinho Verden valkoviinit ovat niin tunnettuja, että usein ajatellaan “vinho verden” tarkoittavan portugalilaista viinityyliä tai jopa rypälelajiketta. Kumpikaan näistä ei oikeastaan pidä paikkansa.

Vinho Verde – Portugalin vehreä viinialue

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Vinho Verde on portugalilainen rajattu DOC-laatuviinialue (Denominação de Origem Controlada) samalla tavalla kuten Portugalin Douro tai Ranskassa Bordeaux ja Espanjassa Rioja. Eikä kyseessä ole mikä tahansa viinialue. Vinho Verde on Portugalin suurin ja yksi Euroopan suurimmista viinialueista.

Vinho Verde on Portugalin suurin ja yksi Euroopan suurimmista viinialueista.

Vinho Verde, suomeksi “vihreä viini”, on viinialueelle hieman poikkeuksellinen nimi ja ymmärrettävästi se aiheuttaa usein sekaannusta. Vinho Verden nimi viittasi alunperin yleisesti alueen vehreään kasvillisuuteen ja paikallisten viinitarhojen runsaskasvuiseen viljelymenetelmään, missä pergolaksi pystytettyjen viiniköynnösten lehvistö suojasi niiden alapuolella viljeltäviä vihanneksia auringolta. Sillä viitattiin myös vanhan Minhon maakunnan alueella valmistettuun viiniin, joka oli ja on yhä tänäkin päivänä usein nuorekasta helposti lähestyttävää valkoviiniä. Alue tuli myöhemmin tunnetuksi Vinho Verdenä ja viinialue virallistettiin vuonna 1908.

Vinho Verde on myös rosee- ja punaviiniä

Tänä päivänä Vinho Verde pitää sisällään yhdeksän eri ala-aluetta ja lukuisia rypälelajikkeita. Vinho Verden alueella valmistetaan valko-, rosee- ja punaviiniä sekä kuohuviiniä, brandyä ja jopa viinietikkaa, jotka ovat kaikki luokituksen mukaan “vinho verdeä” siinä missä alueen perinteinen hennosti pirskahteleva valkoviinikin.

Vinho Verden tunnettu pirskahtelevuus syntyi, kun viini alkoi käymään puolivahingossa pullossa eikä käymisestä syntyvä hiilidioksidi päässyt pakenemaan korkin läpi. Hieman samaan tyyliin kuin kuohuviinien pullokäyminen, mutta lopputulos on suutuntumaltaan huomattavasti miedompi. Nykyään tämä prosessi hoituu koneellisesti. On kuitenkin hyvä huomauttaa, etteivät kaikki Vinho Verden valkoviinit ole pirskahtelevia.

Vinho Verde on pääosin valkoviinien valtakuntaa, eräänlainen Iberian niemimaan Alsace, joka hurmaa ainutlaatuisella makumaailmalla ja raikkaudella.

Mistä rypäleistä Vinho Verde valmistetaan?

Valkoviineissä käytetyimmät rypälelajikkeet ovat Alvarinho, Avesso, Arinto, Azal, Loureiro ja Trajadura. Näistä erityisesti Alvarinho ja Loureiro ovat nousseet paikallisten viinintekijöiden suosioon.

Verde tarkoittaa suomeksi vihreää

Aromaattinen ja raikas Alvarinho viihtyy hyvin esimerkiksi Vinho Verden pohjoisosassa Monção ja Melgaçon ala-alueella tuottaen viinejä, jotka kestävät parhaimmillaan useita vuosia kellarikypsytystä. Loureiro on monivivahteinen kameleontti, joka tuottaa hillittyjä ja tyylikkäitä viinejä lähes koko Vinho Verden alueella.

Punaviineissä suosituimpia rypäleitä ovat mm. Espadeiro, Alvarelhão, Amaral ja Vinhão.

Atlantin valtameren viileät merituulet kurittavat Luoteis-Portugalin viinialueen viinitarhoja kantaen mukanaan runsaasti sadepilviä. Kosteus saa alueen kasvuston kukoistamaan, mutta sen mukana myös nopeasti leviävät kasvitaudit aiheuttavat päänvaivaa viininviljelijöille ja tämän vuoksi luomuviljely alueella on erittäin haasteellista. Ravinteikas maaperä ja riittoisat vesivarat tekevät laatuviinejä tuottavalle viinitarhalle elämän liiankin helpoksi, mutta tähän nokkelat viinitarhurit vastaavat erilaisilla viljelymenetelmillä kuten istutustiheyden kasvattamisella.

Vinho Verden raikkaat valkoviinit kannattaa tarjoilla viileänä (8-12°C) ja roseeviinit lähes yhtä viileänä (10-12°C). Alueen valkoviinit tuppaavat olemaan usein parhaimmillaan nuorena n. 1-2 vuotta sadonkorjuusta, eivätkä juurikaan hyödy pitkästä kellarikypsytyksestä. Poikkeuksia toki löytyy. Viinialue Atlantin valtameren reunalla tarjoaa viinejä, jotka sopivat täydellisesti esimerkiksi raikkaiden salaattien sekä erilaisten merenelävien ja kalaruokien pariksi.

Tutustu näihin Vinho Verdeihin

Casal Garcia Rosé

Puolikuiva, sitruksinen, aavistuksen mausteinen ja pirteän marjaisa Casal Garcia Rosé on monipuolinen kesäherkku niin suolaisten alkupalojen, kesäisten salaattien ja kalaruokien kaveriksi.

-9%

Casal Garcia Rosé

Hennon makeuden ja sitä tasapainottavan hapokkuuden ansiosta tätä kelpaa nauttia myös sellaisenaan. Erityisen hyvää tämä on portugalilaiseen tyyliin mausteisen piri-pirikanan kanssa, ronskisti grillattuna tietysti.

Casal Garcia Branco

Aavistuksen pirskahteleva, puolikuiva ja raikkaan omenainen portugalilainen klassikko on veikeä kilistelyviini rentoihin juhliin, mutta toimii moniottelijan tavoin ruokapöydässä erilaisten kala- ja kasvisruokien kaverina.

Valkoviinin pieni määrä jäännössokeria toimii myös täydellisenä vastaparina mausteisten makujen kanssa kuten kanacurry tai chili-limeceviche. Keskivertoa matalamman alkoholiprosentin ja raikkaan makuprofiilin ansiosta Vinho Verden myydyin valkoviini sopii hyvin seurusteluviiniksi.

Aveleda Fonte Vinho Verde

Rapean hapokkaan Aveleda Fonten raikkaus on paikallisten rypälalajikkeiden, ilmaston, mutta myös sadonkorjuutiimin ansiota.

Rypäleet tähän valkoviiniin kerätään yöllä, jotta päivällä viinitarhoille hiipivä auringonpaahde ei pilaa rypäleiden luontaista raikkautta ja herkkää aromiprofiilia. Puolikuiva, hapokas ja kypsän sitruksinen valkoviini saa veden herahtamaan kielelle ja siksi se sopiikin erityisen hyvin aperitiiviksi pienten tapasten kylkeen. Aromikas valkoviini on ruokapöydässä kuin kala vedessä ja kenties myös siksi täydellinen pari esimerkiksi grillatulle kalalle.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.