Rakastu Vinho Verde -viineihin – haastattelussa Aveledan pääviinintekijä Diogo Campilho

Portugalin Vinho Verdet ovat tyylillisesti raikkaita ja hedelmäisiä viinejä, jotka sopivat hyvin suomalaisten viinimakuun – niistä povataan uutta vaihtoehtoa monien rakastamalle Rieslingille.

aveleda_viinitarha_Jose_Caldeira

Vuonna 1870 perustettu Aveledan viinitalo on Pohjois-Portugalissa toimiva perheyritys. Sen suosituin Vinho Verde -viini Casal Garcia on ollut markkinoilla jo 80 vuotta, ja on Portugalin myydyin Vinho Verde.

Vinho Verde (suomeksi vihreä viini) on Pohjois-Portugalissa sijaitseva rajattu DOC-laatuviinialue (Denominação de Origem Controlada) ja samalla Portugalin suurin ja yksi Euroopan suurimmista viinialueista. Vinho Verde pitää sisällään yhdeksän eri ala-aluetta ja lukuisia rypälelajikkeita.

Vinho Verden alueella valmistetaan valko-, rosee- ja punaviiniä sekä kuohuviiniä, brandyä ja jopa viinietikkaa, jotka ovat kaikki luokituksen mukaan “vinho verdeä” siinä missä alueen perinteinen ja tunnetuin hennosti pirskahteleva valkoviinikin.

Diogo, mikä tekee Vinho Verdestä niin kiinnostavan valkoviinin?

– Vinho Verdeä voi valmistaa hyvin erilaisilla tyyleillä – eli se on erittäin monipuolinen viinityyli. Usein Alvarinho-rypälelajikkeesta tehdään rakenteellisempia, mineraalisia valkoviinejä kun taas esimerkiksi Loureiro-lajikkeesta valmistetaan matalampi alkoholisia, kevyempiä ja kepeän raikkaita viinejä. Kuvailisin Vinho Verden käyttötarkoituksia kolmella asialla: ne sopivat ruoalle, kesälle ja ystävien kanssa nautittuina.

Alvarinho ja Loureiro -rypälelajikkeet ovat nousseet paikallisten viinintekijöiden suosioon

– Raikkaus viineissämme taataan sillä, että rypäleet poimitaan silloin, kun niiden hapokkuus on viinintekijätiimimme mielestä täydellinen. Ei siis rypäleen sisältämän sokerimäärän, vaan hapokkuuden mukaan. Fresco eli raikas on oikea tyyli meille! Kun hapokkuus on kohdillaan, valmiin viinin alkoholimäärä asettuu 9,5 % ja 11 % välille eli kepeän matala-alkoholiseksi.

Mitkä ovat sinulle ja Aveledan viinitalolle tärkeimmät Vinho Verde -rypälelajikkeet?

Valkoviineissä käytetyimmät lajikkeet ovat Alvarinho, Avesso, Arinto, Azal, Loureiro ja Trajadura. Näistä erityisesti Alvarinho ja Loureiro ovat nousseet paikallisten viinintekijöiden suosioon.

Vinho Verdet sopivat ruoalle, kesälle ja ystävien kanssa nautittuina - viinintekijä Diogo Campilho

– Aromaattista ja aistikkaan hienovaraista Alvarinhoa pidetään hieman vakavammin otettavana lajikkeena, jota voi kypsyttää myös tammitynnyreissä.

Vinho Verde -alueen merenläheisyys, korkeus merenpinnasta ja alueen terroir sopivat hyvin Alvarinho-lajikkeelle, mutta myös omalle suosikilleni Loureirolle. Teemme Aveledalla paljon kokeiluja Loureirolla, jotta näemme, mikä on paras mahdollinen tapa valmistaa siitä mineraalisia ja aromikkaan raikkaita viinejä – lajikkeessa on paljon potentiaalia.

Millaista ruokaa itse syöt Vinho Verden, esimerkiksi Aveleda Loureiron kanssa?

– Loureiro-viinimme on kuiva, rakenteeltaan kepeän keskitäyteläinen, jossa on paljon erilaista aromaattisuutta. Nautin sitä itse mieluiten vaalean kalan ja salaattien kanssa, tai mietojen juustojen. Kun ilmat lämpenevät, se on erittäin hyvä terassiviini.

Hieman makeammat Vinho Verdet, kuten puolikuiva Casal Garcia toimii hyvin vaikkapa katkarapusalaatin kanssa, jossa on mukana jotain eksoottista hedelmää kuten mangoa – joukkoon raikas oliiviöljypohjainen kastike.

Kevätmatka suunnitteilla? Vieraile Porton kaupungissa sekä upeassa Quinta da Aveleda -puistossa

Portugalin kaunis rannikkokaupunki Porto sijaitsee noin 300 km Lissabonista pohjoiseen. Se on mainio pidennetyn viikonlopun kohde viinin & ruoan, upeiden näköalojen ja historian ystäville. Porto tarjoaa aitoa, portugalilaista tunnelmaa.

Quinta_da_Aveleda_-puisto

Aveledan upea viinitila, Quinta da Aveleda, sijaitsee Penafielissä, puolen tunnin ajomatkan päässä Portosta. Viinitilan yhteydessä on upea, myös turisteille avoin lähes trooppisen rehevä puisto, jossa voit nauttia mm. picnic-eväistä Vinho Verden kera.

Paras ajankohta vierailulle on huhti-kesäkuu ennen loppukesän helteitä.

Lue lisää ja varaa vierailusi: https://www.aveleda.com/en/wine-tourism/events-experiences