Vuoden valkoviini 2022: Bründlmayer Riesling Steinmassel

Onnea! Itävaltalainen Bründlmayer Riesling Steinmassel valittiin Vuoden valkoviiniksi Vuoden Viinit 2022 -kisassa Tutustu voittajaviiniin sekä muihin mitalisteihin!

brundlmayer_vuoden_valkoviini

Vuoden Viinit -kilpailua on järjestetty Suomessa jo neljännesvuosisata! 25. kertaa järjestettyn Vuoden Viinit -kilpailun tarkoituksena on valita kilpailuun osallistuvien viinien joukosta hinta-laatusuhteeltaan parhaat Suomessa saatavilla olevat viinit. Kilpailun tuomariston jäsenet ovat Vuoden Viinit kilpailu ry:n ja viiniseurojen jäseniä, sommeliereita sekä riippumattomia viinialan ammattilaisia.

Vuoden valkoviini 2022: Bründlmayer Riesling Steinmassel

Runsasarominen ja kuiva huippuriesling, jossa aistii eksoottista hedelmää, kuten persikkaa, runsaasti sitrusta sekä yrttisyyttä. Maussa löytyy sitruunankuorta, karviaista, kukkaisuutta sekä mausteisuutta. Runsas mineraalinen pitkä jälkimaku.

Ruokasuosituksena äyriäiset, grillattu tai savustettu kala, mausteiset kalaruoat, vaalea liha, ankka ja aasialaiset ruoat.

Kultaa: Aveleda Loureiro

Trendikäs Vinho Verde -valkoviini Portugalista voitti kultaa sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 euroa. Kuiva, tasapainoisen hedelmäinen ja miellyttävän hapokas valkoviini sopii hyvin salaateille ja kasvisruoille sekä erilaisille mausteisimmille kana- ja kalaruoille. Erinomainen aperitiivi.

Kultaa: Nederburg Cabernet Sauvignon

Tyylikäs eteläafrikkalainen punaviini voitti kultaa sarjassa Cabernet Sauvignon punaviinit, hinta alle 13 euroa. Keskitäyteläinen ja mukavan mausteinen viini on monipuolinen ruokaviini. Se sopii erityisen hyvin monien liharuokien sekä juustojen ja pikkusuolaisten kanssa nautittavaksi.

Löydät Nederburg Cabernet Sauvignonin parhaiten Alkon verkkokaupasta.

Kultaa: Nederburg Sauvignon Blanc

Raikkaan hapokas ja hedelmäisen herukkainen, kuiva valkoviini on kotoisin Etelä-Afrikan palkituimmalta viinitalolta Nederburgilta. Viini on saanut Viinilehden asiantuntijoilta 4/5 tähteä ja arvion 'laadultaan erinomainen'

Nederburg Sauvignon Blanc on kirkastettu vegaanisesti ja sen trooppinen hedelmäisyys, mutta pirteä hapokkuus sopii hyvin salaattien ja kasvisruokien kanssa. Kokeile myös vaikkapa kanapastan kanssa.

Katso vihreän panzanella-salaatin ohje.

Löydät Nederburgin valikoiduista Alkon myymälöistä, tarkista saatavuus Alkon sivuilta tai tilaa näppärästi ilman toimituskuluja oman lähi-Alkoosi.

Kultaa: Matua Marlborough Pinot Noir

Elegantti Pinot Noir Uuden-Seelannin arvostetulta Matua-viinitalolta voitti kultaa sarjassa Uuden maailman punaviinit, hinta 13-18 euroa. Tyylikäs tuoksu on huumaavan marjaisa, jossa aistii punaherukkaa, kirsikkaa, hieman vadelmaa ja yrttisyyttä. Maku on kevyehkö, tyylikkään marjaisa ja lempeän tanniininen. Eleganttiin punaviiniin tuo rakennetta upea happoisuus. Jälkimaku on pitkä ja jättää suuta kostuttavan raikkaan jälkivaikutelman

Mainio kevyempi punaviini vaalealle lihalle, kuten kanalle ja kalkkunalle sekä rasvaiselle kalalle kuten lohelle, erityisesti grillattuna. Laita pullo jääkaappiin tuntia ennen nauttimista, jotta se hieman viilenee.

Kultaa: Matua Marlborough Sauvignon Blanc 1,5 litraa

Matuan raikas Sauvignon Blanc jatkaa kestomenestystään Vuoden viinit -kilpailussa ja nappasi upeasti kultamitalin sarjassa Valkoiset laatikkoviinit. Viini saavutti myös hopeaa Viinilehden Vuoden hanaviinit 2021 -kilpailussa. Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -viinien pioneerivalmistaja Matuan viinissä aistii limettiä, herukanlehteä ja kevyttä yrttisyyttä. Kuiva ja mineraalinen viini sopii erittäin hyvin kasvisten ja vaaleiden kalaruokien kanssa.

Viini on näppärässä puolentoista litran pakkauksessa, joka vastaa kahta normikokoista viinipulloa. Se sopii mainiosti jääkaapin oveen.

Hopeaa: Matua Rosé

Matua-viinitalon upea kisamenestys jatkuu talon roseeviinillä, joka sai hopeaa sarjassa Uuden maailman roseeviinit, hinta 13 euroa tai yli. Raikkaan kuiva rosee on täynnä kypsien kesäisten hedelmien aromeja yhdistettynä pirteän mineraaliseen ja yrttimäiseen twistiin. Rypäleet kerätään Uuden-Seelannin viileimmiltä viininviljelyalueilta herkullisen maun takaamiseksi.

Matua Rosé valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Etiketin ainutlaatuinen Chill -lumihiutalesymboli muuttuu siniseksi, kun viini on sopivan kylmää ja valmis tarjottavaksi. Kokeile vaikkapa lohisalaatin tai grillatun tofun ja kasvisten kanssa.

Tarkista palkitun viinin saatavuus omasta lähi-Alkostasi tai tilaa se sinne Alkon verkkokaupasta ilman toimitusmaksua.

Hopeaa: Los Intocables Black Malbec

Argentiinalainen rotevan voimakas ja täyteläinen punaviini voitti hopeaa sarjassa Punaiset laatikkoviinit. Vuoden verran amerikkalaisissa bourbon-tammitynnyreissä kypsynyt malbec-rypäleistä valmistettu Los Intocables saa kypsän karhunvatukkaisen ja luumuisen makunsa seuraksi bourbon-tynnyreistä omaleimaisen mausteisen vivahteen. Nauti kunnon grillipihvin ja punaisen lihan kanssa. Intocables toimii hyvin myös nautiskeluviininä sellaisenaan, jos tykkää voimakkaammista punaviineistä. Katso grillimenun ohje

Hopeaa: Tarapacá Reserva Chardonnay

Chileläinen Tarapaca-viinitalon valkoviini nappasi hopeaa sarjassa Chardonnay valkoviinit, hinta alle 13 euroa. Moniulotteisessa ja raikkaan kuivassa maussa on hedelmäisyys ja hapokkuus erinomaisessa tasapainossa. Viini on aromeiltaan sitruksinen, kevyen päärynäinen, mausteinen sekä aavistuksen paahteinen.

Tarapacá Reserva Chardonnay on laadukas valinta kala- ja äyriäisaterialle, erityisesti lohen tai nieriän kanssa. Kuiva ja täyteläinen valkoviini sopii myös erinomaisesti tuhdimpien kana-annoksien kumppaniksi.

Hopeaa: Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest

Nederburg-viinitalon menestys jatkuu ja upea jälkiruokaviini palkittiin hopeasijalla sarjassa Makeat väkevöimättömat viinit (Sokeria min 45g/l).

Makea, mutta raikkaan hapokas, aprikoosinen, kypsän sitruksinen, hunajainen ja kevyen mausteinen jälkiruokaviini sopii parhaiten hedelmäisille ja makeille leivonnaisille kuten uuniomenalle tai aprikoosipiiraalle. Sopii erittäin hyvin myös sinihomejuuston kanssa. Löydät Nederburgin jälkiruokaviinin parhaiten Alkon verkkokaupasta ja valikoiduista Alkon myymälöistä.

Hopeaa: Nederburg The Brew Master

Etelä-Afrikan viininvalmistuksen mullistaneen Johann Grauen kunniaksi julkaistu klassinen Bordeaux'n sekoitus, jossa on Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot sekä Petit Verdot -rypälelajikkeita. Viini voitti hopeaa sarjassa Uuden maailman punaviinit, hinta yli 18 euroa.

Viinissä on moniulotteinen maku, jossa voimakkaat, kypsänpehmeät tanniinit yhdistyvät mm. kahvin, tumman suklaan ja sikarilaatikon aromeihin. Erinomainen tasapaino hedelmäisyyden ja tammisuuden välillä. Nauti kypsien juustojen sekä voimakasmakuisten liharuokien kanssa.

Hopeaa: 19 Crimes Chardonnay

Runsaan paahteinen australialainen Chardonnay-valkoviini nappasi hopeaa sarjassa Uuden maailman valkoviinit, hinta 13-18 euroa. Puolikuivassa viinissä aistii  tammea, mausteisuutta, hunajaisuutta ja kypsää hedelmää. Nauti pikkusuolaisten, pastan, pitsan kuin myös kanaruokien kanssa.

Pronssia: Chill Out Chardonnay Australia

Alkon myydyin australialainen valkoviini nappasi pronssia sarjassa Valkoiset laatikkoviinit. Raikkaan hedelmäinen chardonnay sopii erilaisille kasvisruoille, tapaksille sekä raikkaille salaateille. Kuiva ja aromikas maku on pehmeä ja raikkaan hunajameloninen ja kevyen persikkainen.

Pronssia: Nederburg Grenache Carignan Rose

Etelä-Afrikan arvostetuimpiin ja palkituimpiin kuuluvan Nederburgin raikas rosee sai pronssia sarjassa Uuden maailman roseeviinit, hinta alle 13 euroa.

Kuiva ja keskihapokas maku on täynnä punaisia marjoja. Vegaanisesti kirkastettu rosee sopii esim. grillilohen, kesäisten salaattien ja kasvisruokien kanssa ja toimii hyvin myös kesäisillä piknikeillä seurusteluviininä.

Löydät Nederburg Roseen parhaiten Alkon verkkokaupasta.