Matua

Matua on Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -viinien pioneeri, joka aloitti Sauvignon Blancin valmistamisen ensimmäisenä maassa. Matuan tarina alkoi Länsi-Aucklandista vuonna 1969, jolloin Spencen veljekset aloittivat viininviljelykokeilunsa. Kolmannen polven viininviljelijöillä oli visio luoda jotain täysin uutta ja mullistavaa Uuden-Seelannin viinimaailmaan. Tänä päivänä maan palkituimpiin kuuluva viinitalo tunnetaan myös loistavista punaviineistään.

Sauvignon Blanc -pioneerit

Veljekset Bill ja Ross Spence istuttivat useita, ympäri maailmaa kasvavia rypälelajikkeita kokeillakseen mikä kasvaisi parhaiten. Tuohon aikaan maassa viljeltiin käytännössä vain kolmea rypälelajiketta eli Chardonnayta, Rieslingia ja Cabernet Sauvignonia - veljeksiä pidettiinkin aluksi hulluina heidän lähtiessään kokeilemaan muita rypälelajikkeita. He halusivat luoda uudenlaisen viinityylin, joka olisi maan silloisen vallalla olleen viinityylin vastaisesti pirteän raikas ja hedelmäinen.

Sauvignon Blanc loisti ylitse muiden ja vuonna 1974 Matua valmisti Uuden Seelannin ensimmäiset 400 pulloa Sauvignon Blanc -viiniä mullistaen koko Uuden Seelannin viiniteollisuuden.

Monet Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -köynnöksistä ovat Matuan viinitarhoilta peräisin olevien köynnösten pistokkaita. Tänä päivänä Matuan Sauvignon Blancit tulevat Marlborough'n ja Central Otagon alueilta, josta tulee Pinor Noir -viinit, sekä Hawkes Bayn laadukkailta viinialueilta ja rypäleet viineihin poimitaan sadalta eri tarhalta mm. Wairaun laaksosta.

Viinitalo on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia kansainvälisissä kilpailuissa ja mm. International Wine & Spirits on valinnut Matuan Uuden Seelannin vuoden viinituottajaksi peräti viidesti vuosina 2012-2016.

Matuan viinitarha

Tiedätkö mitä Matuan Ta Moko -tunnus tarkoittaa?

Viinitalon nimi Matua on Uuden-Seelannin alkuperäiskansan maorien kieltä ja tarkoittaa perheen päätä tai johtajaa. Maorien kulttuurissa 'Ta Moko' on perinteinen tatuointi, joka laitetaan yleensä kasvoihin, vartalon pyhimpään paikkaan symboloiden kantajansa identiteettiä.

Matuan tunnuksena oleva 'Ta Moko' kertoo Matuan tarinaa mm. Uuden-Seelannin ensimmäisenä Sauvignon Blanc -viinin valmistajana. Viinitalo on saanut luvan tatuointilogon käyttöön paikalliselta heimoneuvostolta ja viinitalon tunnuksessa on viisi kohtaa, jolla jokaisella on oma symbolinen merkityksensä:

1. Nuttura (ngakaipikirau) symboloi Matuan johtavaa asemaa ensimmäisenä Uuden-Seelannin Sauvignon Blancin tuottajana. 

2. Otsa (ngunga) symboloi tietoa ja Matuan innovatiivista pioneeriasennetta.

3. Kasvojen keskiosa (uirere) silmistä nenään edustaa perheen arvoa. Matuan tarinassa kasvojen viivat merkitsevät Spencen veljeksiä ja heidän kunnioitettua asemaansa Matua-perheessä ja paikallisessa yhteisössä.

4. Posket (ruarua) symboloivat Matuan tunnuksessa kunnioitusta ainutlaatuita maata ja viinitarhoja kohtaan.

5. Kieli (arero) symboloi Matuan päättäväisyyttä tehdä viiniä, jota ihmiset ympäri maailmaa rakastavat juoda.

Uuden Seelannin viinitarhat

Uusi Seelanti on kuin luotu viininviljelyyn. Marlborough on maan tunnetuin viinintuotantoalue erityisesti juuri Sauvignon Blancin ansiosta, mutta alueella tuotetaan myös paljon muita mielenkiintoisia viinejä. Aurinkoista Hawke's Bayn aluetta on puolestaan verrattu Ranskan Burgundin tai Bordeaux'n alueisiin.

Tutustu tarkemmin Matuan viinitarhoihin