Uuden Seelannin Matua-viinitalon perustaja Suomen vierailulla

Tutustu, mitä Sauvignon Blanc -viinien pioneeri Bill Spence kertoo maansa viineistä - ja erityisesti aromikkaista Sauvignon Blanc -valkoviineistä.

Bill Spence

Matua on ensimmäinen viinitalo Uudessa Seelannissa, joka aloitti maailmalla suosituiksi tulleiden Sauvignon Blanc -valkoviinien valmistuksen. Viinintekijät Bill ja hänen veljensä Ross istuttivat maan ensimmäisen kaupallisen Sauvignon Blanc viinitarhan vuonna 1969, mutta tie ei ollut helppo. Rypälelajike ei ollut maassa lainkaan tuttu, mutta pikkuhiljaa ihmiset omaksuivat tämän raikkaan viinin omakseen. 

Tänä päivänä lähes 80 % maan valkoviinien tuotannosta on Sauvignon Blancia. Tunnetuin tuotantoalue on Uuden Seelannin eteläsaaren pohjoisosassa sijaitseva Marlborough.

– Marlborough'n alueen ajateltiin aluksi olevan liian viileä viininkasvatukseen, mutta se osoittautui ideaaliksi, kertoo Bill. Alueella sijaitsee muun muassa luomutarhamme, jonka sadosta valmistamme Matua Organic Sauvignon Blanc -viiniä.

Miksi Uuden Seelannin Sauvignon Blancit ovat niin suosittuja maailmalla?

– Niiden aromimaailma on ainutlaatuinen – siinä erottaa muunmuassa vihreitä ruohoisia aromeja, joita maan ilmasto ja maaperä ovat saaneet aikaiseksi. Sauvignon Blanc menestyy olosuhteissamme hyvin eikä sitä ole liian kallista valmistaa, joten viinit ovat myös kohtuumman hintaisia verrattuna esimerkiksi Ranskan Sauvignon Blanceihin.

Sadonkorjuun aika on kriittinen, mutta meillä uusiseelantilaisilla on tehokas let's do it -asenne ja tehokas logistiikka, jotta sato saadaan talteen laadullisesti juuri oikeaan aikaan.

Mikä on oma suosikkiviinisi?

– Omat suosikkini ovat muuttuneet vuosien varrella monesti, mutta Pinot Noir on edelleen maailman paras punaviini! Punaisia lajikkeita viljellään erityisesti pohjoissaaren Hawke’s Bayn alueella, mutta Pinot Noiria myös Marlborough'ssa. Mieluiten nautiskelen sitä lihapastan tai lammaspadan kanssa.

Useimmiten juon kuitenkin raikasta roseeta, joka on täydellinen nautiskeluviini sellaisenaan.

Mitä Uudessa Seelannissa kannattaa käydä katsomassa?

– Etelä-saari, joka on pohjois-saarta harvemmin asuttu, on uskomattoman vihreä luontokohde vuorineen ja rannikkoineen. Jos siellä ei käy matkansa aikana, ei voi sanoa edes käyneensä Uudessa Seelannissa.

Molemmilla saarilla on useita viinireittejä erityisesti eteläsaaren Marlborough’n ja pohjoissaaren Hawke’s Bayn ja Aucklandin ympäristöissä. Viinitiloilla pääsee vierailemaan ja niiden yhteydessä on usein myös ravintola.

29.01.2019