Friuli – italialaisten valkoviinien kehto

Friuli tai Friuli-Venezia Giulia on Pohjois-Italiassa Alppien ja Adrianmeren välissä sijaitseva viinialue, joka tunnetaan ainutlaatuisista valkoviineistään. Ota Friulin viinit haltuun ja katso kaksi kiinnostavaa uutuutta!

Ca’ Bolani viinitarha

Hienostuneet ja virtaviivaiset Friulin viinit ovat pesun kestäviä ruokaviinejä, jotka kestävät parhaimmillaan pidemmänkin kellarikypsytysken. Tämän tietää alueen merkittävimpiin viinitaloihin kuuluva “pieni jättiläinen” Ca' Bolani.

Ca' Bolanin tila tuli kuuluisaksi jo 1500-luvulla Venetsian tasavallan aikaan, jolloin se oli aatelisen Bolanin perheen omistuksessa. Piispa Domenico Bolani oli Venetsian tasavallan prokuraattori Friulissa ja toimi myös suurlähettiläänä Englannin lapsikuningas Edvard VI:lle.

Slovenian ja Itävallan rajalla sijaitseva Friuli tunnetaan tuotteliaana ja historiallisena maanviljelysalueena. Lähellä Adrianmerta sijaitseva DOC-laatuluokiteltu viinialue Aquileia on Ca’ Bolanin kotikontu ja yksi Friulin pienimpiä viinialueita.

Italian-viinialueet-Friuli-venezia-giulia

Friuli sijaitsee Koillis-Italiassa Slovenian ja Itävallan rajalla

“Aquileissa viiniköynnöksiä on hoidettu jo ennen Rooman valtakuntaa pronssikaudella noin 3000 vuotta sitten,” kertoo Ca’ Bolanin viinintekijä Roberto Marcolini.

Aquileia oli Rooman valtakunnan aikaan väkiluvultaan yksi imperiumin merkittävimmistä kaupungeista. Friulin pääkaupunki Trieste toimi tärkeänä satamakaupunkina Itävallan keisarikunnassa.

“Ca' Bolani sijaitsee eräänlaisella tulvatasangolla. Alueen maaperä on runsas mineraaleissa, jotka ovat peräisin muinaisten jäätiköiden, jokien ja tulvien muodostamista kerrostumista. Erityislaatuinen maaperä lisää myös viinien potentiaalista monivivahteista makumaailmaa. Aquileia tunnetaan myös lukuisista luonnonlähteistä ja mittavista maanalaisista vesivaroista. Tämä on pelastava tekijä viinitarhoilla erityisesti kuivina vuosina kuten 2022.”

Ca' Bolanin tila on kokonaisuudessaan 890 hehtaaria, joista 570 hehtaaria on omistettu viinitarhoille. Jäljellä oleva maa-ala koostuu metsistä, viljelykasveista kuten maissista ja soijasta, sekä viime aikoina perustetuista kukkaistutuksista, joiden tavoitteena on luoda suotuisa ympäristö pölyttäville hyönteisille. Ca’ Bolanin viinitarhoilta löytyy kaiken kaikkiaan 15 eri rypälelajiketta.

Ihastuttavat Pinot Grigio ja Sauvignon Blanc

Friulissa viinitarhat hyötyvät ainutlaatuisista mikroilmastoista. Ca’ Bolanin viinitila sijaitsee noin 70 kilometriä Alpeilta ja alle 10 kilometriä mereltä. “Friuli on pieni alue, jossa vain tunnin automatkan aikana maisema voi vaihtua dramaattisesti. Voit hiihtää Alpeilla aamupäivällä ja purjehtia Adrianmerellä iltapäivällä. Itse olen harrastanut laskettelua 8-vuotiaasta asti,” Roberto naurahtaa.

Merituulet sekä alueella ajoittain puhaltava viileä koillistuuli nimeltään Bora vaikuttavat merkittävästi päivän ja yön väliseen lämpötilavaihteluun, joka kesällä saattaa olla jopa yli 15 astetta. Nämä luonnolliset tekijät alleviivaavat rypäleiden makuprofiilia ja auttavat säilyttämään raikkauden viineissä, mikä on aistittavissa, kun lasiin lorahtaa sähköisen hapokas, kypsän sitruksinen, aavistuksen kukkainen, tyylikkään yrttinen ja pitkä Ca’ Bolani Pinot Grigio.

“Ca’ Bolani Pinot Grigio erottuu joukosta muihin Pinot Grigio -rypäleestä valmistettuihin viineihin verrattuna.Rypäleen laatu ja lopulta viinin laatu riippuvat siitä, miten kohtelemme viiniköynnöksiä. Jos lähestymme Pinot Grigiota vain kannattavana liiketoimintasuunnitelmana eli ‘bisnesrypäleenä’ kiinnittämättä huomiota laatuun, emme koskaan saavuta suuruutta. Tärkein askel on valita huolellisesti viinitarhan istutusalue, koska Pinot Grigio ei sovellu joka paikkaan. Tutkimme maaperää ja kiinnitämme huomiota jokaiseen viininviljelyyn liittyvään yksityiskohtaan. Tämä huolellinen lähestymistapa johtaa erinomaisiin tuloksiin ja poikkeuksellisiin viineihin.”

Myös kansainvälisesti menestynyt Sauvignon Blanc on sopeutunut Friulin viinitarhoille erinomaisesti. Friulilainen versio yllättää hillityn herukkaisella, luonteikkaalla ja elegantilla maulla.

“Sauvignon Blanc on joskus kuin isku vasten kasvoja,” Roberto täräyttää.

“Runsaan aromaattisen rypälelajikkeen ominaispiirteet dominoivat helposti kokonaisuutta, mutta me pyrimme valmistamaan jotain hillittyä ja hienostunutta. Yksi salaisuus piilee rypälelajikkeen eri klooneissa. Noin 40-prosenttia Sauvignon Blanc-viinitarhoistamme on niin kutsuttua R3-kloonia, joka on erittäin suosittu Friulissa. Meidän agronomimme huomasi, että tilamme vanhoilla Sauvignon Blanc-viinitarhoilla oli erityispiirteitä, jotka erosivat muista tästä R3:sta. Teimme yhteistyötä Bordeaux’n yliopiston tunnetun professorin Denis Dubourdieun kanssa.

friulin alueen rypäleitä

Hän onnistui tunnistamaan viinitarhaltamme ainutlaatuisen Sauvignon Blanc -rypälelajikkeen kloonin, joka oli todennäköisesti syntynyt spontaanina luonnonvalintana vuosisatojen aikana alueellamme. Kutsumme kloonia nimellä Ca’ Bolani Sauvignon Blanc.R3 Sauvignon Blanc -klooni on suoraviivainen, virkistävä ja yrttinen tarjoten intensiivisen aromikkaan kokemuksen. Meidän oma kloonimme sen sijaan on elegantti ja vivahteikas. Tästä syystä Ca’ Bolani Sauvignon Blanc tarjoaa hyvin ainutlaatuisen makuelämyksen.”

Ekologisesti kestävä viinituotanto on ollut osa Ca' Bolanin perusarvoja jo yli 20 vuotta, mikä näkyy esimerkiksi viheralueiden ylläpidossa ja villieläinten suojelemisessa. Työntekijöitä viinitarhoilla ohjaa ja opettaa kuuden agronomin ryhmä.

“Ca’ Bolanilla kukoistava luonnon monimuotoisuus muistuttaa meitä päivittäin siitä kauneudesta, joka voidaan säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville vain kestävien käytäntöjen kautta. Pyrimme jatkuvasti yhdistämään modernin tietotaidon viininviljelyn historialliseen perimätietoon, varmistaen sekä ympäristöllisesti että taloudellisesti kestävän viinituotannon.”

Friulin valkoviinit + ruoka

Ca’ Bolani Pinot Grigio RUOKA - “Tämä viini sopii hyvin monenlaisten ruokien kanssa: kylmät leikkeleet, miedot juustot ja erityisesti merenelävät, sillä sijaitsemme lähellä rannikkoaluetta, joka on täynnä merenherkkuja. Pääruokina tarjottavien vihannesten ja kalaruokien kanssa Pinot Grigio on myös erinomainen valinta.“

Viini ja ruoka ovat Italiassa erottamattomat kohtalotoverit. Adrianmeren läheisyys näkyy vahvasti viinintekijän ruokasuosituksissa.

Ca’ Bolani Sauvignon Blanc RUOKA - “Friulissa kasvaa runsaasti sekä valkoista että vihreää parsaa. Ca’ Bolani Sauvignon Blanc sopii täydellisesti parsan kaveriksi, erityisesti parsarisoton tai vaikka grillatun parsan ja ravunpyrstöjen kaveriksi. Todellakin, Sauvignon Blanc tarjoaa täydellisen seuralaisen niin äyriäisille kuin kala- ja kasvisruokien seuraan,” Roberto toteaa.

Haastattelu: Ilkka Sirén