Aveleda

Vuonna 1870 perustettu Aveleda on Pohjoisessa Portugalissa toimiva perheyritys. Sen lippulaivatuote Casal Garcia on ollut markkinoilla jo 80 vuotta, ja on nykyään Portugalin myydyin vinho verde -viini.

Ylpeys perinteistä ja omista viineistä näkyy talon filosofiassa: Aveleda pyrkii olemaan tunnettu erinomaisesta laadustaan, esimerkillisen eettisistä toimintatavoistaan ja aidosta intohimosta viiniä kohtaan.

Aveledan viinitila sai alkunsa, kun vuoden 1850 tienoilla Manoel Pedro Guedes de Silva da Fonseca kyllästyi kaupunkielämään ja politiikkaan ja muutti Quinta da Aveledan tilalle Pohjois-Portugaliin. Hän istutti sinne viiniköynnöksiä sekä rakensi viinikellarin, johon mahtui 300 tynnyriä. Kun pojanpoika Roberto Guedes otti tilan haltuun, se kehittyi entisestään. Dramaattisin käänne nähtiin 1950-luvulla, kun tilan Casal Garcia -nimistä Vinho Verde -viiniä alettiin myydä Brasiliaan ja Afrikkaan. 1960-luvun loppupuolella António ja Luís Guedes nimitettiin tilan johtoon. He jatkoivat esi-isiensä aloittamaa työtä investoimalla tilaan ja hakemalla kasvua istuttamalla 120 hehtaaria lisää viiniköynnöksiä.

Aveleda-viinitalo

Eettisyys ja syvälle kantavat juuret keskiössä

Viinitalon 205 hehtaaria viljelyksiä sijaitsevat Vinho Verden alueella Portugalin pohjoisosassa. Aveleda on suurin Vinho Verden viejä Portugalissa ja edelleen täysin perheomisteinen yritys. Aveleda on erityisen tarkka tuotantonsa eettisyydestä. Se tiedostaa merkityksensä yhteisössä ja työllistää sen vuoksi suuren määrän ihmisiä, jotka saattavat olla jopa kuudennen sukupolven aveledalaisia. Talo minimoi viljelmillään ympäristöä kuormittavat tekijät tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi Aveleda tukee vastuullista alkoholinkäyttöä edistävää työtä.

Raikkautta kesähelteeseen

Kun nostaa huulilleen lasillisen Casal Garciaa, saa maistaa maailman myydyintä Vinho Verdeä. Mitä mainioin virkistävä seurusteluviini sopii erityisesti kuumaan kesäpäivään, Ruokana Casal Garcian kanssa kannattaa nauttia kevyitä kaloja, aasialaisia makuja tai raikkaita salaatteja.

Viiniperheen sisko Casal Garcia Rose on niin ikään erinomainen viini. Mansikkainen ja vadelmainen roseeviini sopii esimerkiksi aperitiiviksi tai salaattien ja alkuruokien kanssa nautittavaksi.

Viiniköynnöksiä Douro-joella

Punaviini kuuluisalta Douron viinialueelta

Douron karu ja jyrkkä viinialue alkaa Douro-joen rannalta sisämaasta ja päättyy aina Espanjan rajalle saakka. Varhaisimmat merkit viininviljelystä – rypäleen siemenet ja hiiltyneet hiiliköynnökset – ovat esihistorialliselta pronssikaudelta. Rooman valtakunnan aikaan Dourossa todennäköisesti valmistettiin viiniä jo vientiäkin varten.

Alue on erityisen tunnettu väkevöidyistä portviineistään, mutta siellä valmistetaan myös punaviinejä. Mehevän hilloinen, keskitäyteläinen ja raikkaan elegantti Casal Garcia Douro Red on sekoitus Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca ja Tinta Barroca -ajikkeita

Douron ehkä kuuluisin punainen rypälelajike on Touriga Nacional, jota käytetään myös portviinien valmistuksessa.

Douron viiniviljelmien läheisyydessä sijaitseva Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan historiastaan ja kulttuuristaan. Portossa kannattaa nauttia portviinin lisäksi Porton erikoisuuksia: tripas à modo do Porto – sisäelimiä kuivattujen papujen, vihannesten ja riisin kera sekä francesinhas – pihvillä, makkaralla, juustolla ja olutkastikkeella kuorrutettu leipä.

Tutustu lisää Casal Garcian englanninkielisillä sivuilla!

Opi lisää portugalilaisista viineistä

Haluatko oppia lisää mm. Vinho Verde -viineistä? Tilaa Aveledan Digital -kanava Youtubessa.

Siirry Aveledan Youtube-kanavalle