Katso HS viinikriitikon ja -raadin viinivalinnat

Tutustu millaiset viinit ovat pärjänneet Helsingin Sanomien viinitesteissä ja viiniarvioissa!

leyda_sauvignon blanc_hana_viinikriitikon_valinta

Helsingin Sanomien viiniasiantuntija Jouko Mykkänen suosittelee HS Viinikriitikon valinta -juttusarjassa sesonkiin sopivia viinejä, joissa on erityisen hyvä hinta-laatusuhde. HS-viinitestissä raati puolestaan arvioi ja pisteyttää viinejä sokkomaistelussa.

Kokosimme alle muutaman vuoden 2024 ja 2023 viinisuosikin. Sitaatit on lainattu Helsingin Sanomien artikkelista.

Viinikriitikon valinta – Go de Godello

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 8.11.2024: 15 euron valkoviinissä heijastuu taitava viininteko – ”Kaikin puolin moitteeton”

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Väriltään vaaleaan kultaan vivahtavassa viinissä on runsas ja monipuolinen tuoksu. Sekä tuoksussa että maussa nousee ensimmäisenä esiin paahteisuus ja tamminen mausteisuus, samoin persikan ja keltaisen luumun aromit. Loppumaussa havaittavissa on myös yrttisyyttä ja kukkaisuutta."

"Yksi ehdottomasti tutustumisen arvoinen rypäle on suosiotaan kasvattava Godello. Sitä viljellään jonkin verran Galician rannikolla sekä myös sisämaassa, esimerkiksi DO Bierzossa."

"Kuivan, keskihapokkaan ja melko täyteläisen viinin olemuksessa heijastuvat kypsät rypäleet ja taidokas viininteko. Viini on kaikin puolin moitteeton, ja viinintekijä on saanut hyvin esiin Godello-rypäleen hedelmäiset ja aromikkaat piirteet. Varovainen tammen käyttö tuo lisämakua ja pehmeyttä viinin rakenteeseen. Nämä seikat eivät ole kovin yleisiä 15 euron viinissä. Parasta ruokaseuraa viinille on esimerkiksi yrteillä ja valkosipulilla maustettu kananfilee. Se on vähärasvainen, yrttien ja valkosipulin maku on selkeä, ja viinin täyteläinen aromikkuus sopii makuun täydellisesti. "

Testivoittaja – Leitz Eins-Zwei-Acht Riesling 8 %

Helsingin Sanomien Viinitesti 19.7.2024: HS testissä markettien kasiprosenttiset valkoviinit: Yksi erottuu selkeästi muista

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 1/9, neljä tähteä = Erinomainen, luonteikas

"Vaalean kullan värisessä viinissä on runsaanpuoleinen tuoksu. Maku on puolikuiva ja hyvin hapokas. Suussa maistuu monipuolisesti maukkaita kypsän hedelmäisiä makuja, kuten persikkaa, nektariinia, omenaa ja sitruunaa. Mukana myös hiukan mineraalisuutta ja kukkaisuutta. Maku on mainio, tasapainoinen ja keskipitkä. Sokeri tukee sopivasti makua alusta loppuun tehden viinistä kasiprosenttisten viinikategoriassa keskitäyteläisen. Viinissä on monia ihastuttavia ja tyypillisiä rieslingin piirteitä. "

Viinikriitikon valinta – Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 5.7.2024: Tämä klassikkoviini on ylittämätön mansikoiden kanssa

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Kauniin kullankeltaisessa viinissä on runsas ja tiivis tuoksu. Maku on ylettömän makea, lähes siirappimainen makeus valtaa suun hetimiten. Kun sokerisuus hiukan hellittää, alkavat erilaiset maut päästä esiin. Niitä onkin runsaasti: tiivistä aprikoosia, hiukan vaniljaa, ylikypsää persikkaa ja ananasta, sitruunamarmeladia. Maku muodostuu hitaanlaisesti, joten siinä on antava pituus. Jälkimakua kannattelee runsas hapokkuus, jonka ympärillä eri maut pyörivät raikkaasti. Silti suuhun jää pitkäksi aikaa hivelevä makeus."

"Viinissä on alkoholia vain 8,5 prosenttia. Sokeria on yli 200 g litraa kohti, joka tekee viinistä erittäin makean ja suutuntumaltaan suorastaan paksun. Vastapainona on runsaasti happoja."

"Kokonaisuus on herkullinen, tasapainoinen ja hyvin odotusten mukainen makea jälkiruokaviini. Parasta viini on mielestäni tuoreiden mansikoiden kanssa. Askel vielä herkullisempaan yhdistelmään on tarjoilla, jos mansikat tarjoaa sabayon-kastikkeen peittäminä. Tätä mainiota makeaa ja hapokasta viiniä voi hyvin käyttää sabayonin valmistuksessa desin verran. Pulloon jää juuri sopivat annokset viiniä neljälle nauttijalle."

Viinikriitikon valinta – Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2 litraa

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 10.5.2024: Tämä valkoviini ei pyytele anteeksi vaan täyttää suun röyhkeästi voimakkailla aromeilla

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Viinin tuoksu on hurmaava. Sen intensiivisen aromipaletin pääosassa on herukanlehti, jossa korostuu myös parsamainen sivujuonne. Löydettävissä on myös nokkosta ja sitrusmaista kirpeyttä. Täyteläisyyttä tuoksuun tuo kypsän karviaisen ja aprikoosin hedelmäiset sävyt.

"Chilessä Leydan laaksoon ilmestyi sukupolvi sitten laakson nimeä käyttävä tuottaja, joka modernilla tavalla osasi hyödyntää viileiden merituulien laaksoa aromaattisen sauvignon blancin tekemiseen."

Maussa on yhtä lailla intensiivisyyttä. Maku alkaa hedelmäisyydellä, aprikoosilla. Sitten aromaattisemmat vihreät sävyt nousevat esiin, kun nokkonen ja herukanlehti alkavat dominoida makua. Hennon parsamaisen ja sitruunan sävyn jälkeen loppumaussa on havaittavissa vielä vihreiden lehtien ja ruohon aromeja. Lopuksi esiin tulevat vielä greippimäiset ja paahteisen mineraaliset sävyt. Pitkään suussa tuntuva viini ei siis ole ujo. Runsaassa maussa on paljon annettavaa ja se on suorastaan röyhkeä. Joskus viinin maku voi olla hento, jopa huomaamaton. Leyda Reserva Sauvignon Blanc täyttää suun voimakkailla, puskevilla aromeilla eikä se pyytele anteeksi."

Testikakkonen – Jaume Serra Bouquet Rosé Cava Brut

Helsingin Sanomien Viinitesti 19.4.2024: Testissä roseekuohuvat

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 2/10, neljä tähteä = Erinomainen, luonteikas

Jaume Serra Bouquet Rosé Cava Brutia arvioitiin tyylikkääksi kokonaisuudeksi, jossa on hienostunut mousse.

"Viinissä on keskisyvä kuparin väri. Sen tuoksu on runsas ja hiukan kehittyneen hapanjuurimainen. Aromimaailmaa hallitsevat kypsät punaiset marjat ja omenat sekä raikkaat sitrushedelmät. Viinissä on yllättävän hienostunut mousse. Maku on kuiva, runsaan hapokas, melko täyteläinen, keskipitkä, maukas ja kehittynyt. Tyylikäs ja antoisa viini. "

Viinikriitikon valinta – Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 13.10.2023: Edullinen tölkkiviini vakuutti kriitikon – ”Rahalle erinomainen vastine”

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Tämä uutuusviini kiinnosti minua heti. Maineikas itävaltalainen tuottaja tuo markkinoille laatuviiniltä vaikuttavan grüner veltlinerin pakkauksessa, johon yleensä laitetaan hyvinkin halpoja ja laadullisesti vaatimattomia viinejä.

Tässä grüner veltlinerissä on kohtalainen tuoksu. Ensituntumalta saa esiin selkeän sitruksen, sitten kypsän aromikkaan omenan tai päärynää ja lopuksi hiukan yrttistä tunnelmaa. Maku on kuiva ja odotusten mukaisesti selkeän hapokas. Suussa aromit ovat jonkin verran kompleksisempia kuin nenässä. Alkuun tulee omenaa, sitten päärynän aromikkuutta ja sitruksen raikkautta. Loppupuolella saa vielä nauttia yrttisestä ja valkopippurimaisesta sävystä."

"Viinissä on selkeästi maun pituutta ja lisäksi vielä ryhdikkään hapokas rakenne. Puhdaspiirteinen grüner veltliner. Pullohinnalla mitattuna tämä viini on 9 euron arvoinen."

"Siihen nähden rahalle saa kyllä aivan erinomaisen vastineen. Tämä kuiva grüner veltliner on hyvä valinta arkisen aterian yleisvalkoviiniksi. Tuttuun tapaan siitä saa kumppanin kalalle, äyriäispizzalle ja melkein kaikille kanaruuille. Voimakkaan tulisille ruuille suosittelisin kuitenkin hiukan vähemmän hapokasta ja jonkin verran makeampaa viiniä. Kartonkitölkkiä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Niitä ei siis kannata ostaa varastoon."

Testivoittaja – Bründlmayer Zweigelt

Helsingin Sanomien Viinitesti 2.11.2023: Yksi punaviini sai sokkotestissä täydet pisteet

"Itävallan Zweigelt-rypäleestä tehdyt punaviinit edustavat viinitrendiä, joka on vastakkainen täyteläisille, roteville punaviineille. HS:n testissä viinit pärjäsivät erinomaisesti, ja voittajassa on aineksia joulupöytäänkin."

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 1/9, viisi tähteä = Huippu, ei jätä toivomisen varaa

"Viinissä on syvä, purppura väri. Sen tuoksussa on omenaa, punaista marjaa, mausteisuutta ja paahdetta. Maussa on omenaa, hapankirsikkaa, yrttejä ja mausteita. Viini on keskitäyteläinen ja melko hapokas. Siinä on tyylikkäät, kypsät tanniinit. Kokonaisuutena viini on hienosti rakentunut, keskipitkä ja melko moniulotteinen."

Testivoittaja – L’Extra Par Langlois Crémant De Loire

Helsingin Sanomien Viinitesti 8.12.2023: Yksi kuohuviini sai sokkotestissä täydet pisteet

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 1/8, viisi tähteä = Huippu, ei jätä toivomisen varaa

"Väri on vaalean sitruunankeltainen. Miedossa, moniulotteisessa ja elegantissa tuoksussa on hiukan kukkaisuutta, paahteista omenaa, heinää ja mantelia. Maku on kuiva, reilun hapokas ja melko pitkä. Mousse on runsas. Suussa aromeista korostuu karamellisoitu omena ja paahteisuus sekä manteli. Hieno rakenne ja tyylikäs kokonaisuus."