Katso HS viinikriitikon ja -raadin viinivalinnat

Tutustu millaiset viinit ovat pärjänneet Helsingin Sanomien viinitesteissä ja viiniarvioissa!

leyda_sauvignon blanc_hana_viinikriitikon_valinta

Helsingin Sanomien viiniasiantuntija Jouko Mykkänen suosittelee HS Viinikriitikon valinta -juttusarjassa sesonkiin sopivia viinejä, joissa on erityisen hyvä hinta-laatusuhde. HS-viinitestissä raati puolestaan arvioi ja pisteyttää viinejä sokkomaistelussa.

Kokosimme alle muutaman vuoden 2024 ja 2023 viinisuosikin. Sitaatit on lainattu Helsingin Sanomien artikkelista.

Viinikriitikon valinta – Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2 litraa

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 10.5.2024: Tämä valkoviini ei pyytele anteeksi vaan täyttää suun röyhkeästi voimakkailla aromeilla

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Viinin tuoksu on hurmaava. Sen intensiivisen aromipaletin pääosassa on herukanlehti, jossa korostuu myös parsamainen sivujuonne. Löydettävissä on myös nokkosta ja sitrusmaista kirpeyttä. Täyteläisyyttä tuoksuun tuo kypsän karviaisen ja aprikoosin hedelmäiset sävyt.

"Chilessä Leydan laaksoon ilmestyi sukupolvi sitten laakson nimeä käyttävä tuottaja, joka modernilla tavalla osasi hyödyntää viileiden merituulien laaksoa aromaattisen sauvignon blancin tekemiseen."

Maussa on yhtä lailla intensiivisyyttä. Maku alkaa hedelmäisyydellä, aprikoosilla. Sitten aromaattisemmat vihreät sävyt nousevat esiin, kun nokkonen ja herukanlehti alkavat dominoida makua. Hennon parsamaisen ja sitruunan sävyn jälkeen loppumaussa on havaittavissa vielä vihreiden lehtien ja ruohon aromeja. Lopuksi esiin tulevat vielä greippimäiset ja paahteisen mineraaliset sävyt. Pitkään suussa tuntuva viini ei siis ole ujo. Runsaassa maussa on paljon annettavaa ja se on suorastaan röyhkeä. Joskus viinin maku voi olla hento, jopa huomaamaton. Leyda Reserva Sauvignon Blanc täyttää suun voimakkailla, puskevilla aromeilla eikä se pyytele anteeksi."

Testikakkonen – Jaume Serra Bouquet Rosé Cava Brut

Helsingin Sanomien Viinitesti 19.4.2024: Testissä roseekuohuvat

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 2/10, neljä tähteä = Erinomainen, luonteikas

Jaume Serra Bouquet Rosé Cava Brutia arvioitiin tyylikkääksi kokonaisuudeksi, jossa on hienostunut mousse.

"Viinissä on keskisyvä kuparin väri. Sen tuoksu on runsas ja hiukan kehittyneen hapanjuurimainen. Aromimaailmaa hallitsevat kypsät punaiset marjat ja omenat sekä raikkaat sitrushedelmät. Viinissä on yllättävän hienostunut mousse. Maku on kuiva, runsaan hapokas, melko täyteläinen, keskipitkä, maukas ja kehittynyt. Tyylikäs ja antoisa viini. "

Viinikriitikon valinta – Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 13.10.2023: Edullinen tölkkiviini vakuutti kriitikon – ”Rahalle erinomainen vastine”

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Tämä uutuusviini kiinnosti minua heti. Maineikas itävaltalainen tuottaja tuo markkinoille laatuviiniltä vaikuttavan grüner veltlinerin pakkauksessa, johon yleensä laitetaan hyvinkin halpoja ja laadullisesti vaatimattomia viinejä.

Tässä grüner veltlinerissä on kohtalainen tuoksu. Ensituntumalta saa esiin selkeän sitruksen, sitten kypsän aromikkaan omenan tai päärynää ja lopuksi hiukan yrttistä tunnelmaa. Maku on kuiva ja odotusten mukaisesti selkeän hapokas. Suussa aromit ovat jonkin verran kompleksisempia kuin nenässä. Alkuun tulee omenaa, sitten päärynän aromikkuutta ja sitruksen raikkautta. Loppupuolella saa vielä nauttia yrttisestä ja valkopippurimaisesta sävystä."

"Viinissä on selkeästi maun pituutta ja lisäksi vielä ryhdikkään hapokas rakenne. Puhdaspiirteinen grüner veltliner. Pullohinnalla mitattuna tämä viini on 9 euron arvoinen."

"Siihen nähden rahalle saa kyllä aivan erinomaisen vastineen. Tämä kuiva grüner veltliner on hyvä valinta arkisen aterian yleisvalkoviiniksi. Tuttuun tapaan siitä saa kumppanin kalalle, äyriäispizzalle ja melkein kaikille kanaruuille. Voimakkaan tulisille ruuille suosittelisin kuitenkin hiukan vähemmän hapokasta ja jonkin verran makeampaa viiniä. Kartonkitölkkiä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Niitä ei siis kannata ostaa varastoon."

Viinikriitikon valinta – Tutto è possibile LESS is MORE Organic Frizzante

Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 1.12.2023: Alkon ensimmäinen muovipulloon pakattu kuohuva viini yllätti kriitikon

Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:

"Viini on väriltään vaalea. Mieto tuoksu on hedelmäinen ja aavistuksen kukkainen. Maku on kuivahko ja melko hapokas. Suussa viinissä on aluksi tuoreen hedelmäinen alkumaku, sitten huomio alkaa kiinnittyä moussen ominaisuuksiin ja viinin suutuntumaan. Mousse on aika kevyen oloinen, vain hiukan vaahtoava ja hiipuu pois aika pian. Sen jälkeen viinissä tuntuu happojen säestämä pirteä loppumaku, jossa päärynän, omenan ja sitrusten aromit jonkin verran nousevat esiin. Viini on melko suoraviivainen, mutta maultaan viehättävän hedelmäinen."

Testivoittaja – Bründlmayer Zweigelt

Helsingin Sanomien Viinitesti 2.11.2023: Yksi punaviini sai sokkotestissä täydet pisteet

"Itävallan Zweigelt-rypäleestä tehdyt punaviinit edustavat viinitrendiä, joka on vastakkainen täyteläisille, roteville punaviineille. HS:n testissä viinit pärjäsivät erinomaisesti, ja voittajassa on aineksia joulupöytäänkin."

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 1/9, viisi tähteä = Huippu, ei jätä toivomisen varaa

"Viinissä on syvä, purppura väri. Sen tuoksussa on omenaa, punaista marjaa, mausteisuutta ja paahdetta. Maussa on omenaa, hapankirsikkaa, yrttejä ja mausteita. Viini on keskitäyteläinen ja melko hapokas. Siinä on tyylikkäät, kypsät tanniinit. Kokonaisuutena viini on hienosti rakentunut, keskipitkä ja melko moniulotteinen."

Testivoittaja – L’Extra Par Langlois Crémant De Loire

Helsingin Sanomien Viinitesti 8.12.2023: Yksi kuohuviini sai sokkotestissä täydet pisteet

HS-viinitestin tulokset:

Sijoitus 1/8, viisi tähteä = Huippu, ei jätä toivomisen varaa

"Väri on vaalean sitruunankeltainen. Miedossa, moniulotteisessa ja elegantissa tuoksussa on hiukan kukkaisuutta, paahteista omenaa, heinää ja mantelia. Maku on kuiva, reilun hapokas ja melko pitkä. Mousse on runsas. Suussa aromeista korostuu karamellisoitu omena ja paahteisuus sekä manteli. Hieno rakenne ja tyylikäs kokonaisuus."