Ruokakauppaviinien arvostelut – näin media arvioi uutuuksia

Kokosimme lehtien ja muiden medioiden arvioita ja kommentteja uusista ruokakauppaviineistä. Lue mitä niistä puhutaan!

ruokakauppaviinit_pöydällä_2

Uudet 8 % viinit ruokakaupoissa ovat herättäneet paitsi kuluttajien myös medioiden huomion ja keränneet paljon positiivisia kommentteja. Sitaatit on lainattu lehtien artikkeleista.

HS testasi maanantaina kauppoihin tulleet 8-prosenttiset viinit: yksi parhaista oli todellinen yllättäjä

Helsingin Sanomat 11.6.2024 - Jouko Mykkänen

HS:n pikatestissä laitettiin paremmuusjärjestykseen yhdeksän 8-prosenttista markettiviiniä.

1. Kein Name Riesling 8 %

"Paras viini oli Kein Name Riesling 8 %, jonka maku on hyvin lähellä tavallisen vahvuista, pirteän hapokasta rieslingiä. Tämä on erittäin positiivinen asia, sillä olennaista on, että 8-prosenttinen riesling on odotusten mukainen. Eli maistuu rieslingiltä ja toimii ruokapöydässäkin esikuvansa tavoin."

2. Chill Out Cabernet Sauvignon 8 %

"Toiseksi paras viini oli todellinen yllättäjä: Chill Out Cabernet Sauvignon 8 %. Tämä punaviinin maku on onnistuneen tasapainoinen. Jopa niin onnistunut, että siitä ei välttämättä edes huomaa, että alkoholia ja täyteläisyyttä on viinissä vähemmän kuin esikuvassaan, jossa alkoholiprosentti on 13,5. Hinta-laatusuhteen perusteella tämä viini on testin paras."

Testin riesling-valkoviinien kohdalla voi hyvällä mielellä yhdistää niitä samoihin ruokiin kuin normaaliviinien kohdalla: rasvaiset kalat, herkulliset grillimakkarat, kylmät liha- ja kasvissalaatit sekä rasvaiset, miedot juustot sopivat rieslingin pariksi. - HS

4. Leitz Eins Zwei Acht Riesling 8 %

"Viinin tuoksu on hyvin mieto. Maussa on pehmeyttä ja hapokkuus on kohtalainen. Maku on hiipuva, ja hapot pääsevät esille vasta loppumaussa. Hedelmäisyys on hiukan sulkeutunut. Siinä on kuitenkin omenaa, yrttisyyttä, sitrusta ja hiukan kukkaisuuttakin. Ihan tyylikäs tuote mutta niukan makuinen. Tämäkin viini on kuivanpuoleinen vaikka loppuhapokkuus ei tulekaan kovasti tyrkylle."

IS testasi: Tällaisia ovat markettiviinit

Ilta-Sanomat 11.6.2024 - Wilma Parkkari

Palkittu sommelier Samuil Angelov maisteli Ilta-Sanomien pyynnöstä kahdeksan markettiviiniä (hinnat Prismassa). Parhaimman arvion eli 4,5/5 sai saksalainen roseeviini Leitz Eins-Zwei-Acht Rose:

Leitz Eins Zwei Acht Rose 8 %

"Saksalainen Leitz Lowrider (Eins Zwei Acht) Rose (12,09 € 0,75 l) on loistava kesäjuoma. Rosee tulee nauttia hyvin viilennettyä. Tällaisen rosen kanssa lasiin voi halutessaan lisätä vaikka jääpalan viilentämään auringossa lämmennyttä juomaa. Viini on suutuntumaltaan miellyttävä ja sen happorakenne on gastronomisesti todella hyvä. Viini sopii kesän lounaspöytiin tuoreen varhaisperunan, savukalan tai vaikka valkohomejuuston kanssa. Arvio: 4,5/5."

Nevermind Chardonnay 8 %

"Testin toinen chileläinen valkoviini Nevermind Chardonnay (9,89 €/0,75 l) on valmistettu Suomessa chileläisestä viinistä. Viinin maku on pehmeä ja lempeä, mikä tekee siitä monikäyttöisen. Toimiva pöytäviini eli se toimii monien eri ruokien kanssa. Hyvä ja nautittava viini. Arvio: 4/5."

Chill Out Merlot 8 %

"Chill Out Merlotin (8,85 € / 0,75 l) tuoksu on mehukas kypsän hedelmäinen. Tuoksussa pientä makeutta. Loppumaku on kevyt ja häviää nopeasti. Viinissä on kuitenkin rakennetta ja yritystä. Sopii hyvin grillatun kanan tai punaisen kalan, kuten lohen kanssa. – Selkeä rakenne, jossa on ehkä käytetty hieman tammea. Tässä on yritystä, Angelov toteaa. Arvio: 3/5."

J.C. Le Roux Le Domaine 7,5 %

"Testin ainoa kuohuviini on eteläafrikkalainen J.C. Le Roux Le Domaine (9,85 € / 0,75 l). Tuoksu on viinimäinen, siitä löytyy kypsän päärynän ja persikan aromeja. Viini on makea ja se pitää kylmentää hyvin viileäksi, jotta sokeri pysyy aisoissa. Toimii loistavasti kesäisen salaatin kanssa, jossa on mansikkaa, hunajapähkinää ja valkohomejuustoa. Arvio: 3/5."

Mitä viinejä ruokakaupasta kannattaa ostaa? Tässä asiantuntijan 6 valintaa

Avecmedia 11.6.2024 - Jaakko Sandqvist

Ruoka- ja juoma-alan ammattilaismedia Avec pyysi viiniasiantuntija Ilkka Siréniä arvioimaan markettien hyllytarjontaa.

Pirteä kupliva Leitz Eins-Zwei-Acht Blanc de Blancs 8 %

Rypäleet: Riesling, puolikuiva kuohuviini, Saksa, 13,90 e (0,75 l, K-market)

"Pirteän hedelmäinen, suoraviivainen, mukiinmenevä tuoksu. Miellyttävä kuplarakenne. Upgreidattu versio sitruksisesta vitamiinivedestä. Tämän kun vetää suoraan jäistä aurinkoisella kesäterassilla, niin tuskin kukaan suuttuu."

Mausteinen punaviini Chill Out Cabernet Sauvignon 8 %

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, keskitäyteläinen punaviini, Australia, 9,95 e (1 l, S-market)

"Cabernet Sauvignonissa maistuu tyypillisesti esimerkiksi paprika, boysenmarja ja pippuri, ja tämäkin viini on todella mausteinen. Matala-alkoholisissa punaviineissä sokeria on tavallisesti paljon, mutta tämä on positiivisella tavalla kuivahko. Ei tule öklömakeaa punaviinifiilistä. Tanniinit toimivat kivasti reunuksina. Ihan positiivinen yllätys."