Ruokakauppaviinit - millaisia ovat 8 % viinit?

Matala-alkoholiset viinit eivät synny itsestään, vaan niiden kehittämiseen on laitettava runsaasti työtunteja. Tutustu 8 % viinien valmistukseen ja laatuun!

viinilaseja pöydällä

Uudessa 8 % viinien kategoriassa ei ole kyseessä vain yksi uusi tuote, vaan se on osoitus teknologian kehityksestä ja viinialan innovaatioista. Anoran Rajamäen alkoholijuomatehtaalla viime vuosina tarkkaan hiottu dealkoholisointiin liittyvä tuotantoprosessi tuo viinintekijän ohjauspuikot suomalaisiin käsiin. Anoran asiantuntija Markus Hannula tietää, että matala-alkoholiset viinit eivät synny itsestään, vaan niiden kehittämiseen on laitettava runsaasti työtunteja.

8 % viinien valmistus – suoraan syvään päätyyn

Anora on toiminut Pohjoismaiden edelläkävijänä jo vuosikymmenien ajan. Viimeaikaiset investoinnit ja kehitystyö nostavat aiemmin ylenkatsotun viinikategorian uudelle tasolle tuottaen matala-alkoholisia viinejä, jotka ovat sekä laadukkaita että maistuvia. Tämä saavutus ei ole sattumaa, vaan tulos pitkäaikaisesta kehitystyöstä ja sitoutumisesta tuoda markkinoille innovatiivisia ratkaisuja.

8 % viinien valmistus on tulos pitkäaikaisesta kehitystyöstä ja sitoutumisesta tuoda markkinoille innovatiivisia ratkaisuja

"Olemme saavuttaneet Rajamäen tehtaallamme vankan osaamisen 8-prosenttisten viinien valmistuksessa. Viimeisen viiden vuoden aikana olemme keskittyneet dealkoholisointiprosessin hienosäätöön, jota toteutamme omalla vakuumitislauslaitteellamme. 8-prosenttisten viinien kehitystyö aloitettiin viime syksynä ja onnistuimme tiiviin työskentelyn tuloksena saavuttamaan vuoden työn tulokset kahdessa kuukaudessa. Menimme suoraan syvään päätyyn,” Hannula kertoo.

"Ensin pitää tehdä viini, jotta sen voi dealkoholisoida. Siinä on tuplasti töitä”

Vaikka tarkat tekniset yksityiskohdat pysyvätkin salassa, voimme saada yleiskuvan siitä, miten dealkoholisointiprosessi tapahtuu Rajamäen tehtaalla. Prosessi alkaa korkealaatuisten viinin valinnalla, joka vakuumitislauslaitteessa altistetaan tarkkaan määritetylle lämpötilalle ja paineelle. Tämä mahdollistaa alkoholin osittaisen poistamisen viinistä ilman merkittävää vaikutusta makuun ja rakenteeseen.

"Vaikka joitakin 8-prosenttisia viinejä onkin jo olemassa, kuten tietyt Riesling-valkoviinit Saksassa ja Moscato d'Asti sekä Lambrusco Italiassa, koko tämä 8-prosenttisten viinien kategoria on täysin uusi juttu. Vain harvoilla on todellista osaamista näiden tuotteiden valmistuksessa ja meidänkin täytyi aloittaa oppiminen alusta. Opiskeluprosessi oli haastava ja välillä meinasi epätoivo hiipiä mieleen. Se ei todellakaan ollut helppoa.”

Tasapaino makumaailman ja alkoholipitoisuuden välillä

Matala-alkoholisten viinien valmistuksessa haasteena on usein tasapaino makumaailman ja alkoholipitoisuuden välillä.

"Yksi haastavimmista tehtävistä on löytää tasapaino 8-prosenttisten viinien makumaailman ja alkoholipitoisuuden välillä ilman, että meidän täytyy turvautua suuriin määriin sokeria. Tyypillisesti 5,5-prosenttisissa tai alkoholittomissa viineissä on runsaasti sokeria, joka kompensoi puuttuvaa alkoholia ja tuo täyteläisyyttä. Meidän täytyi kuitenkin löytää tapa säilyttää tämä täyteläisyys ilman liiallisen sokerin lisäämistä. Kehitimme oman menetelmämme näiden tuotteiden valmistamiseen. Lisäksi olemme maistelleet aivan järjettömiä määriä viinejä löytääksemme parhaat vaihtoehdot dealkoholisointiin.”

Kaikki viinit eivät ole yhtä hyviä ehdokkaita dealkoholisointiin, vaikka prosessi teoriassa onnistuisi niiden kanssa. Parhaiten dealkoholisointi sujuu viineissä, joissa alkoholipitoisuus on luonnostaan alhainen. Mitä vähemmän alkoholia viinissä on alun perin, sitä vähemmän sitä täytyy prosessin aikana muokata.

“Parhaiten dealkoholisointiin soveltuu viinit, joissa on kohtuullinen happopitoisuus ja tanniinipitoisuus, sillä dealkoholisointi vahvistaa näitä ominaisuuksia. On myös tärkeää, että viinit ovat runsaan aromikkaita. Dealkoholisointiprosessi ei välttämättä poista aromikkuutta, mutta alkoholi yleensä korostaa erityisesti hedelmäisiä makuja, joten voimakkaat aromit ovat hyödyllisiä kompensoimaan alkoholin poistumista.”

Rajamäen tehtaalla ei kuitenkaan tuoteta kaikkia 8-prosenttisia viinejä. "Voimme myös hankkia dealkoholisoituja viinejä esimerkiksi Espanjasta ja sekoittaa ne toisten espanjalaisten viinien kanssa siten, että ne täydentävät toisiaan,” Hannula toteaa.

Maistuva lopputulos

Nykyään kuluttajat etsivät yhä enemmän vaihtoehtoja, jotka tarjoavat heille mahdollisuuden nauttia viinistä ilman suurta alkoholipitoisuutta. Mutta minkälaisia viinejä tällä menetelmällä voidaan valmistaa?

”Kuohuviinien, valkoviinien ja osittain myös roseeviinien valmistus on suhteellisen suoraviivaista 8-prosenttisina. Punaviinien kohdalla haasteet ovat suuremmat, erityisesti täyteläisyyden saavuttamisessa. Amaronea 8-prosenttisena on turha odottaa, mutta voimme tuottaa nuorekkaita, raikkaita ja hedelmäisiä 'tinto joven' -tyylisiä punaviinejä. Tällä hetkellä viinitrendit suuntautuvat kuitenkin kevyempään ja raikkaampaan suuntaan, mikä hyödyttää varmasti tätä tuoretta viinikategoriaa."

Ruokakauppojen hyllyille saapuvat 8-prosenttiset tuotteet edustavat viininvalmistuksen innovaatiota vastaten kasvavaan kuluttajien kysyntään kevyemmistä ja matala-alkoholisista vaihtoehdoista. Näiden viinien monipuolisuus sekä hyvä saatavuus tarjoaa mahdollisuuksia niin viininystäville kuin ammattilaisillekin. Anoran kehitystyö on selvä osoitus siitä, että viinimaailma ei ole jäänyt paikoilleen, vaan on valmis vastaamaan muuttuviin trendeihin ja kuluttajatarpeisiin.

Haastattelu: Ilkka Sirén

08.03.2024