Alkoholilainsäädäntö muuttuu ja tuo ruokakauppoihin matala-alkoholiset 8 % viinit

Viinit ruokakauppoihin – alkoholilainsäädännön muutos tuo ruokakauppoihin uuden viinikulttuurin aallon, kun alkoholituotteiden myyntiraja kaupoissa nousee 5,5-prosentista 8-prosenttiin.

valkoviiniä_kaadetaan_lasiin

Mitä kaikkea keväälle 2024 suunniteltu alkoholilainmuutos tuo tullessaan ja minkälaisiin hetkiin 8 % viinit sopivat?

Matala-alkoholisten viinien nousu

Maailmanlaajuisesti viinitrendit ovat kääntymässä raikkaampiin viineihin ja tämä ilmiö on havaittavissa myös Ruotsissa, joka osoittaa suuntaa kohti kevyempien viinien kasvavaa kysyntää. "Ruotsissa ilmenevät viinitrendit saapuvat Suomeen tyypillisesti muutaman vuoden viiveellä. Nyt Ruotsissa kevyempien viinien kysyntä on kasvussa, kun taas täyteläiset appassimento-viinit ovat hiipumassa,” Anoran viiniasiantuntija Markus Hannula toteaa.

Matala-alkoholisten viinien suosio on osa laajempaa trendiä, jossa kuluttajat arvostavat keveyttä ja raikkautta. "Viime aikoina kansainvälisissä viinitrendeissä on havaittavissa selkeä siirtymä kohti kevyempiä ‘gastronomisia’ makuja,” viinien maahantuojan Wennercon toimitusjohtaja Joonas Vainio kertoo.

Matala-alkoholisten viinien suosio on osa laajempaa trendiä, jossa kuluttajat arvostavat keveyttä ja raikkautta

“Uudet 8-prosenttiset viinit saattavat kiihdyttää tätä kevyempien viinien trendiä Suomessa. Olen erityisesti huomannut, että nuorempi kuluttajakunta näyttää suosivan keveämpiä vaihtoehtoja. Markkinoilla on kuitenkin tilaa useille trendeille aina keveämmistä viineistä täyteläisiin appassimento-tyylisiin viineihin. Nämä kaksi erilaista makumaailmaan liittyvää trendiä kykenevät elämään sopusoinnussa keskenään.”

Eteläeurooppalainen Suomi?

Lakiuudistuksen myötä Suomi ottaa askeleen kohti eteläeurooppalaista viinikulttuuria, jossa viini on saumaton ihmisten arkea. Viinien saatavuuden laajentuminen ruokakauppoihin merkitsee isoa muutosta suomalaisille kuluttajille ihan jo pelkästään saatavuuden ansiosta, sillä viini on jatkossa saatavilla myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Tämä tarjoaa aiempaa joustavammat mahdollisuudet hankkia viiniä erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Viini on ruokakaupoissa saatavilla myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä

Tuhansien myymälöiden verkosto ympäri Suomea tuo viinit lähemmäs kuluttajia ja tekee viinien ostamisesta vaivattomampaa. Kuluttajat voivat nyt kokeilla uusia viinejä helpommin, mikä saattaa tuoda uusia kuluttajia viinien pariin.

"Tämä muutos mahdollistaa sen, että viiniä voi nauttia aiempaa spontaanimmin, ja se tekee viinistä luonnollisemman osan ihmisten arkea. Suomi ei kuitenkaan muutu välimerelliseksi maaksi kuin taikasauvan heilautuksella, mutta ehkä se ei ole tarkoituskaan,” Vainio sanoo.

Hannula myös näkee uuden alkoholilainsäädännön helpottavan kuluttajien arkea. “Arjen käytännöllisyys on avainasemassa. Viinien saatavuus tulee kohenemaan merkittävästi. Kun kuluttaja suunnittelee lohifile-illallista kermakastikkeen kera, hyvän viinin valinta ruokakaupan juomaosastolta tulee luonnolliseksi jatkumoksi. Ei ole enää tarvetta suunnata erikseen Alkoon, sillä laatuviini löytyy suoraan ruokaostosten yhteydessä. Monet nuoret kuluttajat eivät ole jalallaan astuneet Alkoon. He ovat aina saaneet matala-alkoholiset juomat, kuten oluen, tavallisista ruokakaupoista. Kahdeksan prosentin viinien saapuminen kaupan hyllyille voi nyt avata oven suurelle joukolle uusia viininystäviä. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten ravintolamaailma tähän uudistukseen reagoi. Tuleeko 8-prosenttisia viinejä myös ravintoloiden listoille. Tämä uudistushan myös sallii näiden viinien ulosmyynnin ravintolasta.”

“Ja onhan tämä todella merkittävä uudistus muutenkin. Hallitusohjelma sisältää suunnitelman, jonka mukaan 8-prosenttiset viinit ovat vain yksi askel kohti kaikkien enintään 15-prosenttisten alkoholijuomien vapauttamista. Vastaavaa ei ole nähty sitten vuoden 1969, jolloin keskiolut saapui ruokakauppojen hyllyille.”

Vastaavaa muutosta ei ole nähty sitten vuoden 1969, jolloin keskiolut saapui ruokakauppojen hyllyille.

Hannulan mukaan haasteitakin toki on luvassa. “Alkuvaihe tuo mukanaan varmasti myös haasteita. Päivittäistavarakauppojen valmius auttaa asiakkaita viinivalinnoissa on yksi keskeinen aihe, sillä kuluttajilla tulee epäilemättä heräämään myös kysymyksiä. Juuri tästä syystä olemme kehittämässä myös varsin kattavia henkilökunnan koulutuspaketteja.”

Matala-alkoholiset 8 % viinit ruokapöydässä

Matala-alkoholiset viinit soveltuvat monenlaisiin tilanteisiin. “Nämä 8-prosenttiset viinit ovat kevyempiä, joten ne sopivat yhtälailla kevyempien ruokalajien seuraan, kuten salaattien ja kala-annosten kaveriksi. Vakavammat viiniharrastajat varmasti hakevat viininsä jatkossakin Alkosta, mutta pihajuhlat, piknikit, grillibileet, vappu ja muut, niin kyllähän nämä viinit toimivat siihen erinomaisesti,” Vainio sanoo.

“Erityisesti 8-prosenttiset valko- ja kuohuviinit ovat matalamman alkoholin ansiosta ihanteellisia seurustelujuomia rennoissa kokoontumisissa. Ne sopivat myös loistavasti aasialaisten ruokien kumppaniksi, koska viinien jäännössokerin aikaansaama hento makeus tasapainottaa mausteisten ruokien voimakkaita makuja. Suurin osa kuluttajista kokee viinin moniulotteisena elämyksenä. Viinin alkuperä, rypälelajike tai jopa maku eivät yksin määritä kokemusta – pakkauksen ulkonäöllä on myös merkittävä vaikutus kokonaisuuteen. Tärkeintähän on kuitenkin hyvä seura.”

08.03.2024