5 kiinnostavaa faktaa ruokakauppojen 8 % viineistä

Suomen alkoholilainsäädäntö muuttui ja nyt ruokakaupoista saa jopa 8 % alkoholia sisältäviä viinejä. Mitä kahdeksanprosenttinen viini oikein tarkoittaa? Listasimme viisi kiinnostavaa faktaa.

paljon ruokakauppaviinejä pöydällä
  1. 8 % -viinit tuotetaan samoin periaattein kuin enemmän alkoholia sisältävät viinit, mutta alemman alkoholiprosentin saavuttamiseen voidaan käyttää osittaista alkoholinpoistotekniikkaa eli dealkoholisointia tai tuottaa luonnollisesti matalamman alkoholivahvuuden viinejä. Luonnollisesti tuotetut 8 % viinit ovat usein makeita, sillä alkoholikäyminen keskeytetään ennenkuin rypälemehun sisältämä koko sokerimäärä on muuttunut alkoholiksi.

  2. Viinin dealkoholisointi tarkoittaa ylimääräisen alkoholin poistoa tekniikkaa hyödyntäen. Anoran juomatalon Rajamäen alkoholitehtaalla viiniasiantuntija- ja tuotekehitystiimin kehittämässä menetelmässä haihdutetaan osa valmiin viinin alkoholista. Alkoholinpoistoprosessin etuna on se, että prosessi tehdään vain osalle viinistä, jolloin yhdistämällä viini alkuperäiseen viiniin saadaan maultaan ja rakenteeltaan perinteisen viinin tyylisiä tasalaatuisia juomia.

  3. 8 % viinit ovat keveämpiä ja raikkaampia kuin yli 10 % alkoholia sisältävät viinit ja niissä korostuvat pehmeys, kepeys ja helppo nautittavuus. Viineistä löytyy erityyppisiä makuprofiileja ja rypälelajikkeita eri alkuperämaista, joten ne sopivat erittäin hyvin kaikille viineistä kiinnostuneille. Viinit sopivat samanlaisten ruokien kanssa kuin enemmän alkoholia sisältävät. Hieman makeammat 8 % viinit toimivat erityisen hyvin aasialaisten makujen ja esim. street foodin pariksi. Kuivemman tyyliset keveät viinit ovat omiaan esim. salaattien sekä pikkusuolaisten parina ja mainioita valintoja vaikkapa piknikille ja rennoille kesäruoille. Punaviinit sopivat mm. grilliruoille, burgereille sekä vaikka kanaruuille.

  4. Viinien sokerimäärät vaihtelevat aivan kuivasta hyvinkin makeaan. Keskimäärin matala-alkoholisissa viineissä on enemmän sokeria kuin muissa viineissä, mutta kaikki viinit eivät suinkaan ole makeita – dealkoholisoiduista 8 %:sta löytyy myös kuivia. Makeuden tuntuun suussa vaikuttaa paitsi sokerimäärä myös viinin hapokkuus.

  5. Tuotantoketjun vastuullisuus on otettu samalla tavalla huomioon kuin muissakin viineissä. Suuri osa 8 %-viinistä on lähipakattu eli niitä ei kuljeteta valmiina pulloissa viinintuottajamaasta. Anoran juomatalon omistamien brändien osalta viini toimitetaan sen Rajamäen alkoholitehtaalle esimerkiksi junalla tai laivalla isossa säiliössä ja se pakataan Suomessa. Tällä tavoin vähennetään kuljetukseen liittyviä päästöjä huomattavasti.

    Asiantuntijoina Anoran viiniasiantuntija, Senior Product Development Manager Markus Hannula ja viiniasiantuntija, sommelier ja viiniyhtiö Wennercon Managing Director Joonas Vainio