Viinikaapin ostajan muistilista

Kuinka monelle pullolle viinikaapissa pitää olla tilaa? Mikä on viinikaapin oikea lämpötila? Listasimme 7 vinkkiä.

viinikaappi

Tarjolla on monia erilaisia viinikaappeja: tarjoilukaappeja, jotka pitävät viinit tarjoilulämpötilassa, ja varastointikaappeja, joissa viinit saavat kypsyä luonnollisesti. On vapaasti sijoitettavia, sisäänrakennettavia ja integroituja viinikaappeja. 

Viinikaapin valinta riippuu siitä, mitä viinikaapissa säilytetään, mitä ominaisuuksia kaapilla pitää olla ja kuinka paljon tilaa on käytössä. Listasimme tärkeimmät kysymykset, kun olet hankkimassa viinikaappia mutta et ole vielä päättänyt, millaisen tarvitset.

1. Missä lämpötilassa viinejä pitää säilyttää?

Ensimmäinen mietittävä asia on lämpötila, sillä viinin varastointi- ja tarjoilulämpötilat eroavat toisistaan. Viini säilyy parhaiten 11–12 asteessa, mutta useimmat haluavat juoda punaviininsä mieluiten 16–18-asteisena. 

Paras tarjoilulämpötila useimmille valkoviineille, kuohuviineille ja jälkiruokaviineille on 8–10 astetta. Tarvitset siis vähintään kaksi lämpötila-aluetta, jos haluat jäähdyttää samassa viinikaapissa sekä puna- että valkoviiniä. 

Jos lisäksi haluat varastoida viiniä samassa viinikaapissa, tarvitset kolme lämpötila-aluetta.  Tätä useampia lämpötiloja varten tarjolla on suuria viinikaappeja, joissa on jopa neljä lämpötila-aluetta, ja monilämpökaappeja, joissa lämpötila vaihtelee 6–18 asteen välillä.  Oikean lämpötilan lisäksi on tärkeää, että lämpötila pysyy tasaisena erityisesti silloin, kun viinejä on tarkoitus varastoida useamman vuoden ajan.

2. Mihin viinikaappi sijoitetaan?

Vapaasti sijoitettavan viinikaapin voit laittaa minne haluat, kunhan muistat varmistaa, että viinikaapin ympärille jää muutama senttimetri ilmarakoa. Ilmaraot ovat tärkeitä, sillä viinikaapista tulevan lämpimän ilman pitää päästä kiertämään.

On kiinnostavaa varastoida useampi pullo samaa viiniä ja vertailla viinin kehittymistä ajan myötä.

Jos haluat sijoittaa viinikaapin esimerkiksi kaapin tai keittiötason alle, valitse sisäänrakennettava malli, jossa on tarkoitukseen sopiva ilmanpoisto. Integroidut viinikaapit ovat monien mieleen, mutta ne vaativat suurempia toimenpiteitä, jolloin se kannattaakin hankkia keittiöremontin yhteydessä. Integroiduissa viinikaapeissa on yleensä ilmanpoistoaukot huomaamattomasti takaseinässä. Muista jättää seinän ja viinikaapin väliin pieni ilmarako. Jos tilaa on niukalti, voit valita mallin, jossa on ilmanpoistoaukot edessä. 

Jos päädyt integroitavaan viinikaappiin, muista tarkistaa, että sen mitat sopivat suomalaiskeittiöiden ja esimerkiksi IKEA-keittiöiden mitoitukseen. Tavallisesti viinikaapit on tarkoitettu käytettäväksi sisälämpötilassa. Jos lämpötila laskee alle 15 asteen, viinikaapin toiminta heikkenee. Jos aiot sijoittaa viinikaapin tai viininvarastointikaapin ulkorakennukseen, ulkoeteiseen tai autotalliin, hanki talvijärjestelmällä varustettu kaappi, joka toimii hyvin nollakeleille asti.

3. Kumpi on tärkeämpää: tyylikkyys vai toimivuus? 

Viinikaapit ovat usein ajattoman tyylikkäitä ja suunniteltu antamaan huoneelle ylellistä ilmettä. Toisaalta, jos olet ajatellut pitää viinikaappia autotallissa tai kellarissa poissa silmistä, saatavilla on jykevämpiä varastointikaappeja. Niissä on usein peltinen ovi, ja ne ovat ehdottomasti paras valinta, jos viiniä on tarkoitus varastoida useita vuosia. Viinien varastointi pimeässä on viinien keräilijälle tärkeämpää kuin se, että pullot näkyvät hienon lasioven läpi, vaikka lasissa olisikin UV-suojaus. Jos haluat viinikaappiin valaistuksen, LED-lampuilla on pienin vaikutus viiniin.  

4. Kuinka äänekäs viinikaappi on?

Viinikaappien äänitasot vaihtelevat kuten muillakin kodinkoneilla. Hiljaisimman viinikaapin äänitaso on 40 dB kompressorin pumpatessa lämmintä ilmaa ulos. Ääntä voi verrata tihkusateeseen tai hiljaisen ilmastointijärjestelmän ääneen. 

Muista, että viinikaapissa pitää olla värinätön kompressori, koska värinä vaikuttaa viiniin negatiivisesti ajan myötä. Vaikka arvostettujen valmistajien viinikaapeissa onkin värinätön kompressori, kannattaa silti valita kaappi, jossa on puuhyllyt. Puu vaimentaa värinää esimerkiksi terästä paremmin. 

5. Mikä on hyvä viinikaappimerkki?

Markkinoilla on paljon erilaisia viinikaappimerkkejä ja -malleja. Jos haluat varmistua tuotemerkin laadusta, aloita tutustumalla niihin tuotemerkkeihin, jotka ovat erikoistuneita viinikaappien valmistukseen. Nämä valmistajat osaavat asiansa, eivätkä myy vain viinikaapin näköisiä jääkaappeja. Viinikaappeja myyvät mm. Decanterin ja Ceestan viinitarvikeliikkeet.

6. Haju ja ilmankosteus

Ilmankosteus on merkittävä tekijä viinien varastoinnissa, koska korkki ei saa kuivua ja alkaa päästämään ilmaa sisään. Viinien varastoinnissa ihanteellinen ilmankosteus on 50–75 prosenttia. 

Jos korkki heikkenee vuosien saatossa oikeasta ilmankosteudesta huolimatta, se päästää sisään ilmaa ja hajua. Haju vaikuttaa viinin bukeehen eli valmistus- ja kypsymisprosessien aikana syntyviin ja kehittyviin tuoksuihin. Siksi on tärkeää, että viininvarastointikaappi on hajuton. Hajua voidaan poistaa hiilisuodattimella tai hyvällä ilmanvaihdolla. 

7. Kuinka suuri viinikaappi kannattaa valita? 

Tarjoilukaapin koon voit päättää helposti oman kulutuksesi ja keittiösi koon perusteella. Tarjolla on erikokoisia malleja muutaman pullon kaapeista satojen pullojen kaappeihin. Jos sen sijaan ostat viinikaapin varastointia varten, tarvitset mitä luultavimmin huomattavasti enemmän tilaa kuin uskot. 

On kiinnostavaa varastoida useampi pullo samaa viiniä ja vertailla viinin kehittymistä. Osaa viineistä voi myös varastoida jopa yli 20 vuotta. Monelle keräilijälle käy niin, että pullovalikoima kasvaa nopeasti ennakoitua suuremmaksi. Jos sinulla siis on tilaa, valitse mieluiten ylimitoitettu viinikaappi.

WineQueen–viinikaapit
WineQueen–viinikaapit soveltuvat niin viinien tarjoiluun kuin pitkäaikaiseen säilyttämiseenkin, sillä niissä on otettu huomioon viinin vaatimukset – lämpötila, kosteus, tärinättömyys ja valolta suojaus.