Millaisia ovat Amarone ja Ripasso -viinit?

Kuivatuista rypäleistä valmistetuista punaviineistä tunnetuimpia ovat Pohjois-Italian Veneton viinialueen täyteläiset amaronet sekä ripassot. Lue miten amarone tehdään ja miten ripasso eroaa amaronesta. Katso myös viinivinkit!

amarone
amarone

Viinitrendit eivät näy vain rypäleissä tai viinimaissa, vaan myös viinin valmistustavoissa. Altian viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo, että pinnalla ovat kokonaan tai osin kuivatuista rypäleistä valmistetut viinit.

– Yleensä Pohjois-Italian punaviinit ovat sieltä hieman kevyemmästä päästä, mutta Valpolicellan viinialueella valmistettavat amarone ja ripasso ovat poikkeus säännössä ja samalla kokeilemisen arvoisia.

Nimi amarone tulee italiankielisestä sanasta amaro eli kitkerä, katkera, karvas.

– Menetelmä on oiva tapa saada viiniin lisää makua ja aromeja. Kuivaamisen aikana rypäleestä haihtuu nestettä, jolloin aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus kasvaa. Myös alkoholipitoisuus nousee hieman, mikä tuo viiniin lämpöä, Hannula kertoo.

Näin tehdään amarone

Rypäleiden kuivattaminen on hyvin vanha, jo 700-luvulta peräisin oleva viinintekomenetelmä. Kun moderneja välineitä, kuten lämpökontrolloituja käymissäiliöitä ei ollut, oli kuivaaminen yksi keino varmistaa viinin tasainen käyminen.

Tunnetuimmat kuivatun rypäleen viinit ovat Pohjois-Italiasta, Veneton maakunnasta Valpolicellan alueelta tulevat amaronet. Nykyään viiniä valmistetaan kuivatuista rypäleistä lähinnä maun takia. Tutustu Viinilehden Vuoden Punaviininä palkittuun Antiche Terre Amarone Baornaan.

Kuivatusvaiheessa rypäleterttuja käännellään säännöllisesti, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kuivattamisen aikana rypäleistä haihtuu kolmannes tai jopa puolet painosta ja samalla maku kehittyy, aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus nousee. Kun kuivatus on valmis rypäleet vielä puristetaan.