Mikä tekee punaviinistä täyteläisen?

Tutustu mistä täyteläisyys tulee punaviiniin ja katso täyteläiset viinivinkit Malbec, Shiraz ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä.

Punaviinilasi

Maku + suutuntuma = täyteläisyys

Jokainen meistä maistaa viinin täyteläisyyden eri tavalla.

Jos olet tottunut juomaan enimmäkseen valkoviinejä sekä kevyitä punaviinejä, saattaa keskitäyteläinen punaviinikin tuntua suussa erittäin täyteläiseltä. 

Jos taas nautit arkiviininä esimerkiksi runsaita amarone-punaviinejä, kevyet punaviinit saattavat tuntua suussasi jopa hieman vetisiltä. 

Yksi tapa välttää makunystyröiden turtuminen on maistella mahdollisimman monipuolisesti erilaisia viinejä. Viinityylien monipuolisuus ja niistä nauttiminen on tämän mahtavan juoman parhaimpia puolia.

Mikä tekee punaviinistä täyteläisen?

Punaviinin täyteläisyyteen vaikuttaa monta tekijää, jotka kiteytyvät usein kolmeen asiaan:

- rypälelajike

- viinitarhan maantieteellinen sijainti 

- valmistustapa 

Tietyt rypälelajikkeet kuten shiraz, malbec ja nero d’avola tuottavat usein täyteläisiä viinejä. Paksukuoriset rypäleet antavat viinille runsaan tanniinirakenteen, joka tuntuu viinissä ryhdikkäänä suutuntumana.

Alkoholi on tärkeä osa viinin rakennetta ja sen merkitys täyteläisissä punaviineissä on merkittävä

Viinitarhan ympärillä vallitsevat olosuhteet kuten ilmasto vaikuttavat rypäleen kypsymiseen. Aurinkoiset ja lämpimät viinialueet tuottavat lähtökohtaisesti täyteläisempiä punaviinejä kuin viileät viinialueet.

Kypsät, tai joskus jopa aavistuksen ylikypsät, rypäleet tuottavat intensiivisen hedelmäisiä punaviinejä. Auringon alla tiivistyneet maut näkyvät viinissä keskivertoa väkevämpänä makumaailmana, joka on usein tunnusomaista täyteläisille punaviineille.

1139-1
Chileläisen Viña Tarapacán pääviinintekijä Sebastian Ruiz arvioi tynnyrikypsytyksessä olevan punaviinin makua.

Myös viinintekijä voi vaikuttaa punaviinin lopulliseen suutuntumaan. Tynnyrikypsytyksessä nuoren punaviinin karkeat tanniinit hioutuvat ajan myötä ja viini saa kaivattua pehmeyttä, joka lisää täyteläisyyden tunnetta. 

Ei täyteläisyyttä ilman alkoholia

Alkoholi on tärkeä osa viinin rakennetta ja sen merkitys täyteläisissä punaviineissä on merkittävä. Täyteläisten punaviinien paksu viskositeetti ja mehevä suutuntuma häviää täysin ilman alkoholia. Tämän vuoksi alkoholittomat viinit saattavat joskus tuntua hieman lässähtäneiltä.

Monesti viinin täyteläisyys arvioidaan puhtaasti alkoholiprosentin perusteella; mitä korkeampi alkoholi, sitä täyteläisempi viini. Tämä toimii karkeana nyrkkisääntönä, mutta on hyvä muistaa, että täyteläisyys ei takaa herkullisuutta. Tasapaino ja kokonaisuus ovat hyvän viinin mittari.

Pieni määrä jäännössokeria viinissä lisää täyteläisyyden tunnetta

Alkoholikäymisen jälkeen viini voi myös käydä läpi malolaktisen käymisen, missä maitohappobakteerit muuttavat viinissä luontaisesti löytyvän kirpeän omenahapon pehmeäksi maitohapoksi. 

Myös pieni määrä jäännössokeria viinissä lisää täyteläisyyden tunnetta ja se onkin tänäpäivänä täysin normaali näky kuivienkin punaviinien tuotetiedoissa.

Testaa näitä kolmea täyteläistä punaviiniä

Finca Las Moras Black Label Malbec

Syvän punainen malbec on ”turbopunkkuja” lipittelevän viininystävän kestosuosikki. Kypsän marjaisa ja intensiivinen makumaailma sekä pehmeän täyteläinen suutuntuma on pesunkestävä yhdistelmä. 

Argentiinassa San Juanin viinialuella noin 1300 metrin korkeudessa kasvaneet rypäleet ovat säilyttäneet raikkautensa, mikä antaa mukavaa tasapainoa mehevälle punaviinille. 

Yhdistä tämän viinin kanssa villasukat, takkatuli sekä tarjotin kypsiä juustoja ja olet asian ytimessä.

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon

Chileläinen cabernet sauvignon on viettelevän mausteinen ja runsasrakenteinen punaviini. Maipon laaksossa kypsyneet rypäleet ovat täynnä kypsää mustaherukkaa sekä mustapippuria, joka pelaa hyvin tammen antaman hennon makean mausteisuuden kanssa. 

Tämä on ehdottomasti viini, joka kaipaa hyvää ruokaa rinnalleen. Laita liharuoka uuniin hautumaan ja kun ruoan herkulliset tuoksut täyttävät keittiön, lorauta lasiin rotevaa chileläistä.

Nederburg Shiraz

Shiraz-rypäle kuin luotu tuhtien ja tanniinisten punaviinien ystäville. 

Etelä-Afrikan paahteessa kasvaneet rypäleet ovat joskus pieniä kuin marjat. Tämä ei viinintekijöitä haittaa. Pienet rypäleet tarkoittavat vähemmän vettä ja enemmän makua. Reilun vuoden kypsytys tammessa tekee tästä punaviinistä mehevän ja helposti lähestyttävän. 

Nappivalinta syksyn riistaruokien seuraan, mutta toimii hyvin myös sellaisenaan hyvässä seurassa nautittuna.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.