Syrah vai shiraz - sama rypäle eri viini?

Rakkaalla rypäleellä on monta nimeä. Ranskan Pohjois-Rhônesta lähtöisin olevaa lajiketta kutsutaan nimellä Syrah ja esimerkiksi Australiassa se tunnetaan Shirazina. Miten ne eroavat toisistaan?
rypäleitä

Syrah on yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista ja siitä valmistetaan monenlaisia viinejä aina roseesta voimakastanniinisiin, paksuihin punaviineihin.

Sama sama vai sittenkin eri?

Vaikka Shirazia ja Syrahia pidetäänkin samana rypälelajikkeena on kuitenkin monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen että rypäleet ovat ’luonteeltaan’ erilaiset; maaperä eli terroir, ilmasto, viljely, viinin käymistapa ja näiden tekijöiden lopputuloksena viinit poikkeavat toisistaan tyylin ja ominaisuuksiensa suhteen. Molemmat viinit ovat luonteeltaan voimakkaita ja jämäköitä.

Eurooppalainen syrah

Syrah on kotoisin Ranskasta, mutta nykyisin sitä viljellään myös Italiassa ja Espanjassa. Eurooppalainen syrah on yleensä hieman kevyempi ja moniulotteisempi, ja viinistä voi löytää enemmän savuisuutta ja maamaisia piirteitä. Tyypillinen syrahista tehty on väriltään tummaa, joskus melkein violettiin vivahtavaa.

Paljon lämpöä tarvitsevat syrah-köynnökset viihtyvät parhaiten karussa ja kivisessä maaperäsä, mutta ne sopeutuvat hyvin myös muihin maaperätyyppeihin.

Viini toimii parhaiten tummien liha- ja riistaruokien kumppanina, mutta sopii myös lampaan kanssa.

Uuden maailman shiraz

Toiselta pallonpuoliskolta tuleva shiraz on puolestaan suoraviivaisempi ja viinissä on enemmän marjamaisuutta. Ja kuten australialaiseen rentoon elämäntapaan hyvin sopii niin shiraz-viinit ovat parhaimmillaan erilaisten grilli- ja liharuokien kaverina.

Shiraz on yksi Australian ikonisimmista ja ensimmäisistä rypälelajikkeista. Ensimmäisten shiraz-viinitarhojen historia ulottuu vuoteen 1843 ja Australiasta löytyy maailman vanhimpia edelleen käytössä olevia shiraz-köynnöksiä.

Tunnetuin shiraz-viinintuotantoalue Australiassa on kuuluisa Barossa Valley, mutta rypäle kasvaa laajasti eri puolilla maata ja on maan viljellyin lajike. Australia onkin Uuden maailman johtava shiraz-viinien tuottaja. Esimerkiksi Australian vanhin viinitalo Lindeman's on tullut kansainvälisesti tunnetuksi laadukkaiden Shiraz-viinien tuottajana

Tiesitkö tämän?

- Viiniköynnös on hyvin todennäköisesti syntynyt Ranskassa kahden lajikkeen, punaisen Durazen ja valkoisen Montdeusen, risteytyksestä. - Joillekin australialaisille Shiraz viineille tyypillinen eukalyptuksen aromi tulee lähellä viiniköynnöksiä kasvavien eukalyptuspuiden lehdistä, jotka saattavat kulkeutua mukaan rypäläiden keruuvaiheessa.

Penfolds

Penfolds on yksi Australian palkituimmista ja arvostetuimmista laatuviinien tuottajista, joka tunnetaan erityisesti ikonisesta Grange-punaviinistään. Viinitalo perustettiin vuonna 1844, jolloin tohtori Christopher Rawson Penfold osti Magill-nimisen tilan perheelleen Adelaiden lähistöltä. Arvostettu viinialan julkaisu Drinks International palkitsi vuonna 2019 toistamiseen Penfoldsin maailman ihaillumpana viinibrändinä ‘World’s Most Admired Wine Brand’.