Rakkaalla rypäleellä on monta nimeä. Ranskan Pohjois-Rhônesta lähtöisin olevaa lajiketta kutsutaan nimellä Syrah ja esimerkiksi Australiassa se tunnetaan Shirazina. Miten ne eroavat toisistaan?
Syrah on yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista ja siitä valmistetaan monenlaisia viinejä aina roseesta voimakastanniinisiin, tuhteihin punaviineihin.
Vaikka Shirazia ja Syrahia pidetäänkin samana rypälelajikkeena on kuitenkin monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen että rypäleet ovat ’luonteeltaan’ erilaiset.
Maaperä eli terroir, ilmasto, viljely, viinin käymistapa ja näiden tekijöiden lopputuloksena itse viinit poikkeavat toisistaan tyylin ja ominaisuuksiensa suhteen. Molemmat viinit ovat kuitenkin luonteeltaan voimakkaita ja jämäköitä.
Syrah on kotoisin Ranskasta, mutta nykyisin sitä viljellään myös Italiassa ja Espanjassa. Eurooppalainen syrah on yleensä hieman kevyempi ja moniulotteisempi, ja viinistä voi löytää enemmän savuisuutta ja maamaisia piirteitä. Tyypillinen syrahista tehty punaviini on väriltään tummaa, joskus melkein violettiin vivahtavaa.
Syrah on tärkeimpiä rypälelajikkeita esimerkiksi Chateauneuf-du-Pape -klassikkoviineistään tunnetulla Rhônen viinialueella.
Paljon lämpöä tarvitsevat syrah-köynnökset viihtyvät parhaiten karussa ja kivisessä maaperässä, mutta ne sopeutuvat hyvin myös muihin maaperätyyppeihin.
Viini toimii parhaiten tummien liha- ja riistaruokien kumppanina, mutta sopii myös lampaan kanssa.
Euroopan ulkopuolelta tuleva shiraz on puolestaan suoraviivaisempi ja viinissä on enemmän marjamaisuutta.
Shiraz on yksi Australian ikonisimmista ja ensimmäisistä rypälelajikkeista. Ensimmäisten shiraz-viinitarhojen historia ulottuu vuoteen 1843 ja Australiasta löytyy maailman vanhimpia edelleen käytössä olevia shiraz-köynnöksiä.
Ja kuten australialaiseen rentoon elämäntapaan hyvin sopii niin shiraz-viinit ovat parhaimmillaan erilaisten grilli- ja liharuokien kaverina.
Tunnetuin shiraz-viinintuotantoalue Australiassa on kuuluisa Barossa Valley, mutta rypäle kasvaa laajasti eri puolilla maata ja on maan viljellyin lajike. Australia onkin Uuden maailman johtava shiraz-viinien tuottaja. Esimerkiksi Australian vanhin viinitalo Lindeman's on tullut kansainvälisesti tunnetuksi laadukkaiden Shiraz-viinien tuottajana
- Viiniköynnös on hyvin todennäköisesti syntynyt Ranskassa kahden lajikkeen, punaisen Durazen ja valkoisen Montdeusen, risteytyksestä. - Joillekin australialaisille Shiraz viineille tyypillinen eukalyptuksen aromi tulee lähellä viiniköynnöksiä kasvavien eukalyptuspuiden lehdistä, jotka saattavat kulkeutua mukaan rypäläiden keruuvaiheessa.
Sykkiikö sydämesi mehevän täyteläisille ja mausteisen tummille punaviineille? Silloin viinivalintasi on Shiraz Australiasta. Aussi-shirazit toimivat parhaiten liharuokien kuten lampaan ja barbequen kanssa. Katso kaksi eri hintaluokan Shiraz-viinitärppiä!
Lue lisääRanskan Pohjois-Rhônesta lähtöisin oleva Syrah on yksi maailman vanhimmista rypälelajikkeista. Nykyisin Syrahista valmistetaan monenlaisia viinejä aina roseesta voimakastanniinisiin, paksuihin punaviineihin.
Lue lisääViinin ilmaaminen eli dekantointi auttaa viiniä näyttämään todellisen luonteensa vahvistamalla viinin aromeita. Tutustu mitä hyötyä dekantoinnista on, milloin se kannattaa tehdä ja millainen on hyvä dekantteri eli karahvi.
Lue lisääRoseeviinin suosio on kasvanut huimasti. Sitä valmistetaan lähes jokaisessa viinimaassa, mutta tietyt alueet ovat tulleet tunnetuksi roseeviini-spesialisteina. Tutustu ranskalaiseen roseeseen viinikirjoittaja Ilkka Sirénin kanssa.
Lue lisää