Malbec - voimakas viini liharuokien ystävälle

Ranskan Cahorsista kotoisin oleva Malbec rantautui 1800-luvulla Argentiinaan ja lajikkeesta on tullut argentiinalaisen viinikulttuurin symboli. Täyteläiset malbec-viinit sopivat parhaiten vahvojen makujen rinnalle. Opi lisää rypäleestä!

Malbec - voimakas viini liharuokien ystävälle

Miltä Malbec maistuu?

Ranskalaiset Cahorsin malbecit ja Argentiinan Mendozan malbecit poikkeavat paljon toisistaan. Ranskalaiset versiot ovat väriltään musteenpunaisia ja viinejä kutsutaankin vanhalla mantereella lempinimellä Vin noir eli musta viini. Cahorsin malbecit ovat jykevän tanniinisia ja maanläheisiä. Ne vaativat usein jopa vuosien pullokypsytyksen ennen kuin mausta tulee pehmeä ja samettinen.

Argentiinalaiset malbecit ovat myös väriltään tummia, mutta niiden maku on jo alkujaan pehmeämpi, mehukkaampi ja hedelmäisempi. Tammikypsytetyissä punaviineissä on usein mausteinen aromi. Argentiinalaiset malbecit ovat juotavissa nuorina, mutta kestävät hyvin myös muutaman vuoden pullokypsytyksen.

Monien viiniasiantuntijoiden ja -ystävien mielestä rypälelajike tuottaa parempia viinejä uudessa kuin vanhassa kotimaassaan. Niin Ranskassa kuin Argentiinassakin Malbecia käytetään myös sekoituksissa, jolloin lajike saa useimmiten rinnalleen Cabernet Sauvignonin, Merlotin tai Syrahin.

Malbec vaatii kypsyäkseen lämpimän mannermaisen ilmaston. Köynnös on kevätaikaan arka kylmälle, minkä vuoksi viljelyä on vähennetty monilla hallanaroilla alueilla. Liian kosteassa ilmastossa tiiviit Malbec-tertut saattavat homehtua, joten parhaat punaviinit syntyvät kuivassa ilmanalassa.

Malbec sopii rustiikkisten liharuokien ja riistan kumppaniksi

Täyteläiset ja vahvarakenteiset malbec-viinit sopivat erinomaisesti rustiikkisten ja selkeiden liharuokien kumppaniksi. Argentiinalaiset korkkaavat lähes poikkeuksetta malbecin asadon eli paikallisten grilliruokien kanssa. Asadossa hiilten päällä tiristetään nautaa, possua tai kanaa. Myös lihaisat makkarat ja kateenkorva kuuluvat tärkeänä osana grilliateriaan. Malbecia kannattaa maistella myös riistaruokien kanssa. Esimerkiksi klassinen hirvipaisti, riistapata tai roseepaistettu poronfilee saavat malbecista samettisen täyteläisen kumppanin.

Tie Ranskasta Argentiinan valloittajaksi

Ensimmäiset tiedot Malbecin viljelystä löytyvät Lounais-Ranskassa sijaitsevalta Cahorsin viinintuotantoalueelta. Cahorsissa Malbecia kutsutaan nimellä Côt Noir. Tumma lajike on tunnettu pitkään myös Bordeaux'ssa, jossa Malbecia käytettiin sekoituksissa viinien värin syventäjänä ja rakenteen vahvistajana.

Malbecin viljely Bordeaux'ssa väheni tasaisesti Euroopan viinitarhoilla tuhoja aiheuttaneen viinikirvaepidemian jälkeen 1800-luvulla. Kun 1900-luvulla myös halla tappoi jopa 75 prosenttia Bordeaux'n Malbec-sadosta, monet viinintuottajat repivät köynnökset maasta ja istuttivat tilalle paremmin hallaa kestäviä punaisia lajikkeita. Argentiinalaisten malbec-viinien tarina sai alkunsa 1800-luvulla, kun ranskalainen kasvitieteilijä Miguel Aimé Pouget toi Etelä-Amerikkaan lukuisia rypälelajikkeita Euroopasta.

Lajike ei aluksi herättänyt juuri mielenkiintoa, sillä Andien helmassa oli totuttu viljelemään satoisaa Criolla Chica -lajiketta. Vasta kun vanhan mantereen köyhiä oloja pakoon lähteneet siirtolaiset rantautuivat Argentiinaan 1900-luvulla, Malbecin suosio kasvoi ja lajikkeen istutuspinta-ala alkoi kasvaa tasaisesti. Tänä päivänä Malbecin osuus Argentiinassa viljeltävistä punaisista lajikkeista on yli 30 prosenttia.

Tunnetuimmat malbec-viinit tulevat Argentiinasta

Cahors on edelleen Malbecin pääviljelyalue Euroopassa. Lajiketta viljellään pieniä määriä ympäri Ranskaa 30 eri viinintuotantoalueella. Bordeaux'ssa Malbec on nykyisin marginaalilajike, jota viljellään lähinnä Côtes-de-Bourgin, Blayen ja Entre-Deaux-Mersin viinialueilla.

Maailman tunnetuimmat malbec-viinit tulevat nykyään Argentiinasta, jossa Malbec-tarhat levittäytyvät yli 20 000 hehtaarin kokoisille alueille. Argentiinan arvostetuimmat malbec-viinit syntyvät Mendozassa Luján de Cuyon ja Uco Valleyn viinintuotantoalueilla.

Uuden maailman viinimaista Malbec tunnetaan myös Chilessä, Australiassa, Kaliforniassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa. Näissä maissa lajikkeen viljely on kuitenkin melko vähäistä.