Viinintekijä Daniel Pi ja Malbec

Argentiinan palkituimman viinitalon Trapichen pääviinintekijä Daniel Pi kertoo suosikkirypäleestään Malbecista.

Viinintekijä Daniel Pi ja Malbec

Mikä on suosikki rypälelajikkeesi ja miksi?

Suosikkini on Malbec-rypäle, josta tehdään upeita punaviinejä. Argentiinan viininviljelysalueiden ilmasto ja maaperä ovat kuin luotuja tälle lajikkeelle ja siitä on kiinnostava valmistaa erityyppisiä viinejä.

Millaisia viinejä Malbecista yleensä valmistetaan?

Siihen vaikuttaa suuresti alue ja olosuhteet, missä rypäleet kasvavat. Malbecista voidaan valmistaa niin mukavan tyylikkäitä arkiviinejä kuin upean täyteläisiä ja tummia huippuviinejä. Esimerkiksi Uco Valleyssa tuotetaan intensiivisiä ja erittäin tummasävyisiä huippuviinejä.

Millaisten ruokien kanssa Malbec-viinit maistuvat parhaiten?

Argentiinassa tuhdeimmat Malbec-viinit nautitaan usein grillatun pihvin kanssa. Keskitäyteläiset Malbecit sopivat puolestaan pasta- ja risottoruoille. Rypäleelle tyypilliset pehmeät tanniinit ja pitkä hedelmäinen maku sopii hyvin laajalle kirjolle erilaisia ruokia, jopa suklaalle.

Mitä Malbec-viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Suosittelen aloittamaan tutustumisen Malbec-rypäleeseen Trapiche Pure Black Malbec -viinillä. Sen pyöreän hedelmäinen, keskitäyteläinen ja mehevä maku on useimpien mieleen ja se on helppo yhdistää erilaisiin ruokiin kuten haudutetuille lihapadoille.

Malbec-rypäleen sadonkorjuuta

Tiesitkö tämän Malbecista?

Malbec-lajike on lähtöisin Bordeaux’n alueelta Ranskasta, mutta siellä sitä tapaa nykyisin enää harvoin. Malbec on erittäin yleinen Argentiinassa, joka on tänä päivänä sen tärkein viljelyalue. Lämpimässä ilmastossa lajike pääsee oikeuksiinsa, jolloin se tuottaa vahvoja, aromikkaita ja tanniinisia viinejä. Erityisesti Argentiinan Mendozan alueelta saadaan kiehtovia Malbec-viinejä, joista on usein aistittavissa karhunvatukkaa, vadelmaa, mausteita ja luumua.