Oletko maistanut muhkeita Malbec-punaviinejä?

Malbec on rypälelajike, joka tunnetaan tumman sävytteistä makumaailmasta sekä poikkeuksellisen mehevästä suutuntumasta. Tutustu argentiinalaisiin Malbec-viineihin viiniasiantuntija Ilkka Sirénin matkassa ja testaa 4 mehevää viinivinkkiä.
los intocables viinpullo

Runsasrakenteinen malbec on kasvattanut suosiotaan viininystävien keskuudessa, mutta Ranskasta kotoisin olevan rypäleen tarina on yhä monelle tuntematon.

Eikö malbec-rypäle olekaan kotoisin Argentiinasta?

Jos luulit malbecin kotimaaksi Argentiinaa, älä suotta soimaa itseäsi. En tänä päivänä laskisi vastausta täysin virheelliseksi.

Alunperin malbec on kotoisin Ranskasta, missä rypäle kulki aikoinaan nimellä côt (myös auxerrois ja pressac). Lajike oli todella suosittu Bordeauxn viinitarhoilla ja muualla Lounais-Ranskassa kunnes vuoden 1956 pakkaset tuhosivat ison osan sadosta.

Monen ylä- ja alamäen jälkeen malbec nousi Argentiinan viininviljelyn ykköstykiksi

Viininviljelijöiden turhautuminen sekä phylloxera-viinikirvan kauaskantoiset vaikutukset Euroopan rypälelajikkeiden kirjoon ja sitä myötä nouseviin viinitrendeihin johtivat laajaan viiniköynnösten uudelleenistutukseen. Sen ansiosta kilpailevat rypälelajikkeet kuten cabernet sauvignon, merlot ja cabernet franc valtasivat itselleen yhä enemmän tilaa viinitarhoilta. 

Samaan aikaan toisaalla Argentiinan maaperälle 1800-luvun puolivälissä saapuneet malbec-viiniköynnöksen pistokkaat olivat löytäneet uuden kodin Etelä-Amerikan auringon alta.

Malbec on lähes täydellinen “villasukkaviini”, joka sopii erityisen hyvin takkatulen ääreen kun ilmat alkavat taittua talveen. Malbec toimii hyvin myös juustolautasten kaverina.

Monen ylä- ja alamäen jälkeen malbec nousi Argentiinan viininviljelyn “ykköstykiksi”. Tänä päivänä Argentiina on maailman johtava malbec-tuottaja ja rypäleellä onkin yli 20 prosentin siivu koko maan viinitarhoista.

Malbec on löytänyt tiensä melkein joka kolkkaan Argentiinassa aina Patagonian tasangoilta maailman korkeimmille viinitarhoille Saltassa, mutta maan tunnetuin viinialue Mendoza on rypäleen uusi kotikontu. Mendoza pitää sisällään 75 prosenttia koko Argentiinan kaikista viinitarhoista.

Malbec on monipuolinen rypälelajike Andien rinteillä

Malbec on monella tapaa mainettaan monipuolisempi rypälelajike. Yksi syy lajikkeen menestykseen Argentiinassa on sen kyky ilmentää kasvupaikkaansa ja kameleontin lailla näyttää erilaiset kasvot riippuen esimerkiksi viinitarhan istutuskorkeudesta.

Korkeammalla merenpinnasta kypsyvät rypäleet ovat alttiita suuremmalle päivä- ja yölämpötilojen vaihtelulle.

Malbec-rypäleen sadonkorjuuta käsin Trapiche-viinitalon tarhoilla

Mitä korkeammalle Andien vuorenrinnettä maa kohoaa sitä viileämmäksi vallitsevat olosuhteet muuttuvat. Tämän ansiosta malbec säilyttää raikkaan hapokkuuden, tyylikkään punertavan marjaisuuden ja jopa hieman kukkaisen aromiprofiilin. Matalammalla kypsynyt malbec taipuu usein tummasävytteiseen kypsään hedelmään ja hennon mausteisiin makuihin.

Malbecin suosion salaisuus piilee sen muhkeassa makuprofiilissa

Tummanpunaiseen makumaailman taittuvan argentiinalaisen malbecin aromit ovat täynnä karhunvatukkaa, kypsää kirsikkaa ja lämmintä mausteisuutta reunustettuna lempeällä tanniinirakenteella.

Täyteläisen ja suuta myötäilevän rakenteen sekä herkullisen marjaisan maun ansiosta malbec istuu hyvin niin grillin viereen kuin pataruokien ja juustolautasten ääreen.

Argentiinalaisen kanssa höpistessä käy nopeasti ilmi heille kolme tärkeää asiaa: jalkapallo, viini ja grilliruoka. Ei ole siis ihme, että argentiinalainen malbec ja grilliritilllä tirisevä liha ovat kuin luotuja toisilleen.

Malbec istuu hyvin niin grillin viereen kuin pataruokien ja juustolautasten ääreen

Sanonta “what grows together goes together” päätee myös eteläisellä pallon puoliskolla. Ruokaviininä malbec-rypälelajiketta ei kuitenkaan kannata ahtaa liian tiukkaan kategoriaan. Toki mehevä entrecôte tai mausteinen burrito on erinomainen yhdistelmä rotevan malbecin kanssa, mutta siitä on paljon muuhunkin.

Uunissa pitkään kypsytetyt pataruoat, juustoiset pasta-annokset ja maukkaan mausteiset pizzat löytävät kaikki malbecista vikkelän vauhtiviinin. Malbec on myös lähes täydellinen “villasukkaviini”, joka sopii erityisen hyvin takkatulen ääreen kun ilmat ulkona alkavat taittua syksyyn ja talveen.

Testaamisen arvoiset argentiinalaiset Malbec-viinit

Trapiche Pure Black Malbec

Malbec ja tynnyrikypsytys menevät usein käsi kädessä, mutta tämä viini on herkullinen poikkeus sääntöön. Kahdeksan kuukautta betonisammioissa kypsynyt malbec tarjoaa meikittömän makuelämyksen, joka ei petä perinteisen malbecin ystäviä.

Täyteläinen, intensiivisen marjaisa ja hennon yrttinen Trapiche Pure Black Malbec ihastuttaa tarjoamalla hintaansa nähden poikkeuksellisen eheän, joskin hyvin energisen version argentiinalaisesta malbecista. Tarjoile chorizopastan tai suussa sulavan lasagnen kanssa.

Löydät viinin valikoiduista Alkon myymälöistä. Tarkista lähi-Alkosi saatavuus tai osta Alkon verkkokaupasta. 

Los Intocables Black Malbec

Kun sade piiskaa ikkunaa ja saapas on hörpännyt kotimatkalla kourallisen loskaa, lasillinen lämpimän mausteista punaviiniä tuo kaivatun pilkahduksen aurinkoa.

Vuoden verran amerikkalaisissa bourbon-tammitynnyreissä kypsynyt malbec saa kypsän karhunvatukkaisen ja luumuisen maun seuraksi omaleimaisen mausteisen vivahteen.

Jos mielit erittäin täyteläistä punaviiniä, niin tämä roteva argentiinalainen vetää taatusti tukan nutturalle ja ilahduttaa ruokapöydässä. Kokeile pihvin ja kermaisen viskikastikkeen kanssa. Jos haluat vääntää makunystyröiden nupit kaakkoon, kanakorman currykastikkeen runsas ja miellyttävän mausteinen makumaailma alleviivaa viinin mausteisuutta. 

Finca Las Moras Black Label Malbec

Noin 100 kilometriä Mendozan kaupungista pohjoiseen San Juanin viinialuella laaksossa nimeltä Pedernal viinitarhat kasvavat yli 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueen viinit ovat usein virtaviivaisia ja runsaan hedelmäisiä, eikä tämä viini ole poikkeus.

Täyteläinen, kypsän herukkainen, hennon paahteinen ja tanniinirakenteeltaan tasapainoinen Finca Las Moras Black Label Malbec on ruokapöydässä kuin kala vedessä. Päätyipä lautaselle iso burgeri kaikilla mausteilla, paistetut karitsankyljykset tai maukas falafel-pitaleipä, lasi tai pari charmikasta malbec-punaviiniä on paikallaan.

Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec

Vielä 1900-luvun lopulla malbecin tulevaisuus Argentiinassa oli veitsen terällä, kun bulkkiviinit virtasivat ja ratkaisua maan imago-ongelmaan yritettiin keksi kuumeisesti. Virheistä oppineena Argentiina satsasi isolla kädellä viinien tuotantoon ja hyvä niin, sillä maasta tulee timanttisia laatuviinejä tuon tuosta.

Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec on Trapiche-viinitalon hatunnosto viininviljelijöille, jotka tuottavat poikkeuksellisen laadukkaita rypäleitä Mendozan eri ala-alueilla. Tässä viinissä katseet kohdistuvat trendikkään Valle de Ucon viinialueelle, joka sijaitsee vain kiven heiton päässä Andien vuoristosta. Keskivertoa viileämpi Valle de Uco on kovasssa nosteessa, sillä alueen viinit ovat usein tyylikkään hillittyjä, raikkaita ja pitkäikäisiä.

Tämän malbecin runsaat mutta hienojakoiset tanniinit sekä eloisan kirsikkainen ja hienostuneen tamminen makuprofiili luovat poikkeuksellisen herkullisen kokonaisuuden. Kaveriksi voi avotulella grillata argentiinalaiseen tapaan lähikaupan isoimman t-luupihvin tai heittää uuniin pitkään muhivan hirvipadan tai gorgonzolalla täytetyn naudanfileen. Kaikki tämä hyvässä seurassa, tietenkin.

Löydät tämän erikoisviinin Alkon verkkokaupasta.

Ilkka Sirén
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.

Bourbon marinoitu entrecote Los Intocables -tyyliin

Bourbon-viskissä marinoitua grillattua entrecotea täydentää tietenkin Bourbon-tynnyreissä kypsytetty muhkea argentiinalainen punaviini.