Cabernet Sauvignon - punaisten rypäleiden kuningas

Cabernet Sauvignon on yksi maailman tunnetuimmista ja eniten viljellyistä punaisista rypälelajikkeista. Ranskan Bordeaux'sta kotoisin oleva punaviinien kuningas kykenee hurmaamaan tuhtien viinien ystävät.

Cabernet Sauvignon - punaisten rypäleiden kuningas

Miltä Cabernet Sauvignon maistuu?

Cabernet sauvignon -viinit valloittavat tummalla värillään, herukkaisella tuoksullaan ja vahvalla maullaan. Vaikka viinien tuoksu- ja makumaailma vaihtelee kasvuolosuhteista ja viljelyalueesta riippuen, mustaherukkaisuus on yhteinen ominaispiirre tummille punaviineille. Muita tyypillisiä aromeja ovat paprika, lyijykynä, minttu tai setripuu. Tammitynnyreissä kypsytetyn viinin tunnistaa helposti paahteisesta ja usein vaniljaisesta tuoksustaan.

Vahvojen tanniineiden ansiosta Cabernet Sauvignonia käytetään myös viinisekoituksissa rakenteen vahvistajana. Nuoret viinit tuntuvat usein karheilta ja hapokkailta, mutta ajan myötä viinien luonne kehittyy tasapainoisemmaksi ja pehmeämmäksi. Uuden maailman viinit voidaan nauttia myös nuorina, sillä lämpimillä viinintuotantoalueilla tuotetut cabernet sauvignonit ovat jo nuorena mehukkaan hedelmäisiä.

Tyypillisessä lajikeviinissä yhdistyvät Sauvignon Blancin herukkainen aromi ja Cabernet Francin tumman hedelmäinen tuoksu sekä napakat tanniinit. Vaikka Cabernet Sauvignon -köynnökset viihtyvät monenlaisissa maaperissä, parhaat lopputulokset syntyvät vettä läpäisevässä, sorapitoisessa maassa.

Cabernet Sauvignon toimii voimakkaiden liharuokien kumppanina

Täyteläiset ja vahvarakenteiset cabernet sauvignon -viinit sopivat parhaiten selkeiden liharuokien kaveriksi. Esimerkiksi paahtopaistin tai häränlihapihvin proteiinit kesyttävät punaviinin tanniinit ja pehmentävät viinin makua.

Uuden maailman hedelmäiset ja mutkattomat cabernet sauvignon -viinit ovat erinomaisia valintoja grillatun häränkyljyksen tai liha-kasvisvartaiden kanssa nautittavaksi. Cabernet Sauvignon taipuu myös kovien ja keskivoimakkaiden juustojen, kuten goudan, parmigiano reggianon ja manchegon, seuraan.

Kokeile esimerkiksi: Tournedos-pihvin kanssa Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon, grillipihvin kanssa Nederburg Edelrood

Punaisen ja valkoisen rypäleen risteytys

Cabernet Sauvignon on risteytynyt Loire-jokilaaksosta kotoisin olevasta punaisesta Cabernet Francista ja valkoisesta Sauvignon Blancista. Kahden lajikkeen risteytyminen tapahtui tiettävästi jo 1700-luvulla. Cabernet Sauvignon-rypäleiden aromi- ja makumaailma heijastelee selkeästi vanhempien luonteenpiirteitä.

Cabernet Sauvignonista tuli nopeasti suosittu lajike Bordeaux'n viinitarhoilla. Ensimmäiset viralliset tiedot rypälelajikkeen viljelystä ovat peräisin kahdelta maineikkaalta Bordeaux-tuottajalta, Château Moutonilta ja Château d'Armailhacilta.

Bourdeaux’n tunnetuin lajike

Cabernet Sauvignon on säilyttänyt asemansa Bordeaux'n tunnetuimpana lajikkeena. Klassisessa bordeaux-sekoituksessa se saa kumppanikseen Merlotin ja Cabernet Francin. Kullakin rypäleellä on kokonaisuudessa oma roolinsa. Nyttemmin Bordeaux-sekoitus on kopioitu myös monille uuden maailman viinintuotantoalueille.

Laatuominaisuuksien ja suhteellisen helpon viljeltävyyden ansiosta Cabernet Sauvignon on valloittanut laajalti uusia, erityisesti lämpimän ilmanalan omaavia seutuja. Valtamerten takana Cabernet Sauvignonia ei välttämättä sekoiteta muiden rypäleiden kanssa, vaan siitä valmistetaan puhtaita lajikeviinejä. Australiassa, Amerikassa ja Etelä-Afrikassa viljeltävät cabernet sauvignon-viinit ovat hedelmäisen täyteläisiä. Lajike on niittänyt mainetta myös Chilessä, jossa rypäleen osuus punaviinien tuotannosta on lähes puolet.