Viinintekijä Sebastian Ruiz ja Cabernet Sauvignon

Suomalaisten kuluttajien suosikin, chileläisen Viña Tarapacán pääviinintekijä Sebastian Ruiz kertoo suosikkirypäleestään.

Sebastian Ruiz ja Cabernet Sauvignon

Mikä on suosikkirypälelajikkeesi ja miksi?

Ehdottomasti Cabernet Sauvignon. Tämä moniulotteinen, samettinen, mausteinen, hedelmäisen voimakas ja upeatanniininen lajike on tehnyt Chilestä tunnetun viinimaan. Cabernet on kansainvälisesti kuuluisin punainen lajike ja erityisesti Chilen Maipo Valley tunnetaan korkealaatuisista Cabernet-viineistään.

Millaisia viinejä Cabernet Sauvignonista yleensä valmistetaan?

Cabernet Sauvignon taipuu hyvin monenlaiseksi viiniksi. Eloisissa, kevyehköissä roséviineissä korostuu rypäleen runsas hedelmäisyys ja nuorekkuus. Tuhdimpiin punaviineihin Cabernet Sauvignon tuo moniulotteisuutta sekä reilusti luonnetta ja rakennetta. Chilessä tämän sopeutuvaisen mutta loputtoman monipuolisen rypäleen tuottaminen todella osataan!

Millaisten ruokien kanssa Cabernet Sauvignon -viinit maistuvat parhaiten?

Cabernet Sauvignon sopii luontevasti monen tyyppisten ruokien kanssa ja onkin loistava valinta lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Punaisen lihan lisäksi oma suosikkini on kypsä juusto kuten erittäin voimakas cheddar yhdessä kuivattujen hedelmien kanssa. Tämä yhdistelmä tuo esiin viinin moniulotteisuuden.

Kokeile keskitäyteläisiä Cabernet Sauvignon -viinejä myös pastojen tai lihaisien kalalajien kuten lohen ja tonnikalan seuralaisena.

Mitä Cabernet Sauvignon -viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Myönnän olevani hieman puolueellinen, mutta voin kuitenkin lämpimästi suositella Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignonia, sillä siinä maistuvat ja korostuvat Maipon laakson parhaat ominaisuudet. Kyseessä on todellinen Chilen laatuviini, joka ei tuota pettymystä yksin nautiskeltuna sen paremmin kuin ystävien kanssa jaettunakaan.

Ruokasuosituksena annan oman lempiannokseni eli pitkään haudutettu Bolognese-kastike pastan kanssa. Se on pettämätön yhdistelmä.

Tiesitkö tämän Cabernet Sauvignonista?

Ranskan Bordeaux’ta kotoisin oleva rypäle lukeutuu maailman tunnetuimpiin ja eniten viljeltyihin. Kyseessä on punaisen Cabernet Franc ja valkoisen Sauvignon Blanc -rypäleen risteytys. Näiden ”vanhempien” makumaailman voikin maistaa Cabernet Sauvignonissa: tyypillisessä lajikeviinissä yhdistyvät Sauvignon Blancin herukkainen aromi ja Cabernet Francin tumman hedelmäinen tuoksu sekä napakat tanniinit. Cabernet Sauvignon on mm. tunnetun Bordeux’n sekoituksen selkäranka. Parhaiten rypäle menestyy aurinkoisilla ja lämpimillä aluilla – kuten vaikkapa Chilessä.