Portviini on Pohjois-Portugalissa Douro-joen laaksossa tuotettu väkevöity viini. Portviinit tarjoavat jokaiselle jotakin, oli kyseessä nuorekkaan hedelmäinen Ruby, pitkäikäinen Vintage tai vivahteikas Tawny. Mutta mikä portviini oikeastaan on ja miten se eroaa esimerkiksi tavallisesta punaviinistä?
Portviini tulee Douron viinialueelta Pohjois-Portugalista
Dourossa viiniä on viljelty vuosituhansia. Jo antiikin aikaisen Länsi-Rooman valtakunnan aikoihin kuuma ja kuiva Douro tunnistettiin poikkeuksellisen laadukkaaksi alueeksi tuottaa viiniä. Vuonna 1756 Dourosta tuli maailman ensimmäinen virallisesti määritelty viinialue.
Rannikolla sijaitsevat kaupungit varastoineen nousivat merkittäväksi ponnahduslaudaksi ja tästä syystä viini nimettiin Porton kaupungin mukaan portviiniksi tai Vinho do Porto.
Douro-joki oli mahdollistava tekijä Douron viinialueen aikaiselle kehitykselle. Viinin valmistus oli jokseenkin helppoa, mutta ongelmaksi nousi logistiikka. Joen ansiosta viini saatiin kuljetettua vuoristoiselta alueelta tarpeeksi suurissa määrissä ja suhteellisen ripeästi kaupunkiin, mistä viini suuntasi laivojen kyydissä maailmalle.
Tiesitkö? Portviinin syntysija Douro on maailman vanhin virallisesti määritelty viinialue.
Rannikolla sijaitsevat kaupungit varastoineen nousivatkin merkittäväksi ponnahduslaudaksi ja tästä syystä viini nimettiin Porton kaupungin mukaan portviiniksi tai Vinho do Porto. Ironiaa tarinasta ei puutu, sillä tosiasiassa viinivarastot ja kellarit sijaitsevat Porton sijaan joen eteläpuolella Vila Nova de Gaiassa.
Douron viinialue & Douro-joki
Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Douro on kiistatta yksi kauneimmista viinialueista. Itä-länsi-suunnassa kulkeva Douro-joki alkaa Espanjan puolella ja on sielläkin monen hienon viinialueen kuten Ribera del Dueron sykkivä sydän.
Douro-joesta nousevat jyrkät porrastetut viinitarhat ovat vaikuttava näky
Rajan toisella puolella Portugalissa mutkittelevan joen ympäröimä maisema muuttuu pian vuoristoiseksi, joka antaa oman monivivahteisen lisän alueen viineihin. Douro-joesta nousevat jyrkät porrastetut viinitarhat ovat kerrassaan vaikuttava näky. Joki laskee Atlantin valtamereen Porton ja Vila Nova de Gaian kaupunkien välistä, jotka ovat portviinin kannalta lähes yhtä tärkeitä kuin itse viinialue.
Viinitilalla alkoholikäyminen keskeytetään lisäämällä viiniin neutraalia rypälepohjaista tislettä, joka paitsi pysäyttää käymisprosessin jättäen viinin makeaksi, mutta nostaa myös viinin alkoholiprosenttia.
Portugalin rannikon ja Douron välissä sijaitseva Serra do Marão-vuoristo pysäyttää mereltä puhaltavat viileät tuulet sekä sateet. Tämä mahdollistaa Dourossa vallitsevan kuivan ja lämpimän, ajoittain jopa paahtavan kuuman, mannerilmaston.
Portviinin valmistus
Portviinin valmistus alkaa samalla tavalla kuin tavallisen valko- tai punaviinin. Dourossa rypäleet poimitaan viinitarhoilta pääosin käsin, sillä jyrkät rinteet eivät salli sadonkorjuukoneiden käyttöä. Rypälelajikkeita alueella on useita kymmeniä, mutta viisi merkittävintä ovat Touriga Nacional, Touriga Franca ja Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca ja Tinto Cão.
Portviinin valmistuksessa alkoholikäyminen keskeytetään lisäämällä viiniin neutraalia rypälepohjaista tislettä, joka paitsi pysäyttää käymisprosessin jättäen viinin makeaksi, mutta nostaa myös viinin alkoholiprosenttia. Tästä syystä portviiniä kutsutaan myös väkevöidyksi viiniksi.
Erityisesti Vintage-portviinejä kypsytetään usein eri kokoisissa tammitynnyreissä
Portviinien eri tyylit – mitä ovat Ruby tai Tawny?
Tänä päivänä portviiniä tuotetaan jos jonkinmoista sorttia: vaaleaa, punaista ja jopa roseeta. Suurin osa portviinistä jakautuu kuitenkin kahteen leiriin: nuorekkaan hedelmäinen Ruby ja vivahteikas Tawny.
Ruby-portviinit
Ruby on kategoriana portviineissä kenties se kaikista tunnetuin. Sillä viitataan syvänpunaisiin “pullokypsytettyihin” portviineihin (envelhecimento em garrafa), jotka eivät käy läpi pitkää tynnyrikypsytystä.
Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Ruby, Late Bottled Vintage (LBV) ja Vintage. Nämä portviinit ovat lähtökohtaisesti aromeiltaan intensiivisen hedelmäisiä ja nuorekkaita. Ruby-kategorian suosituin portviini on myös nimeltään Ruby, joka on usein helposti lähestyttävä niin makuprofiililtaan kuin hintalapultaan.
Ramos Pinto Ruby Port on runsasrakenteinen mutta pehmeä nuori portviini, joka sopii niin ruokapöytään kuin takkatulen ääreen. Viini valmistetaan sekoittamalla yhteen nuoria viinejä, jotka ovat kypsyneet keskimäärin noin kolme vuotta. Viinin voimakkaan tummasävytteinen marjaisuus, kirsikkainen sekä hennon mausteinen makumaailma sopii monipuolisesti niin juustojen, marjapiirakoiden ja suklaa herkkujen kanssa. Pirteän hedelmäinen ja makea Ruby on tarkoitettu nautittavaksi nuorena.
Portviinin tarjoilulämpötila on aavistuksen viileä muttei jääkaappikylmä
Tunnetuin “Ruby” ja kenties kaikkien portviinien kuningas on Vintage-vuosikertaportviini. Vain parhaimpina vuosina valmistetut Vintage-portviinit pystyvät kypsymään pullossa lukuisia vuosikymmeniä. Vintage-portviinin pikkusisar Late Bottled Vintage tai LBV on valmistettu yhden vuosikerran viineistä, jotka kypsyvät suurissa tammisammioissa, tynnyreissä ja terästankeissa neljästä kuuteen vuotta.
Vintage-portviinit tunnetaan napakan tanniinisesta makuprofiilista, mutta Late Bottled Vintagen (LBV) pidennetyn kellarikypsytyksen ansiosta viini on paremmin nautittavissa jo nuorena. LBV on kukkaroystävällinen tapa tutustua vuosikertaportviinien maailmaan.
Ramos Pinto LBV 2017 on täyteläinen sekoitus vadelmaa, lakritsia ja hentoa suklaata. Tummasävytteinen LBV-portviini on tanniinirakenteeltaan runsas mutta pehmeä. Rouheat tanniinit tasapainottavat kauniisti viinin makeutta jättäen kielen päälle pitkän ja tyylikkään jälkimaun. Herkullinen nyt, mutta oivallinen sijoitus viinikaapin pohjalle 10-15 vuodeksi.
Hurmaava Late Bottled Vintage on erinomainen pari tumman suklaan tai pehmeän sinihomejuuston seuraan. Portugalilaiset viinintekijät ovat pitkään liputtaneet LBV-portviiniä herkulliseksi pariksi jopa laadukkaalle pihville tai mehevälle juustohampurilaiselle. Kokeile ja ylläty! Ps. Tätä viiniä ei ole filtteröity, joten pullonpohjalle sattaa muodostua viinisakkaa. Voit dekantoida LBV-portviinin lasikarahviin noin 1-2 tuntia ennen tarjoilua.
Tawny-portviinit
Tawny-portviinit saavat kellertävänruskean värin ja vivahteikkaan makumaailman tynnyrikypsytyksestä. Tawny on lähes aina sekoitus eri ikäisiä tynnyrikypsytettyjä portviinejä. Nuoren Tawnyn keski-ikä on noin kolme vuotta aivan kuten Ruby, mutta Tawny-portviiniksi päätyvät viinierät kypsyvät suurten tammisammioiden sijaan pienemmissä tammitynnyreissä korostaen hapen vaikutusta lopulliseen makuprofiiliin.
Tynnyrikypsytetty vuosikertaportviini on nimeltään Colheita. Colheita-portviinit kypsyvät tynnyreissä vähintään seitsemän vuotta, mutta parhaimmillaan jopa puoli vuosisataa. Vintage-portviinin hilloaminen kellarissa vaatii viininystävältä kärsivällisyyttä, mutta Colheita on heti valmis nautittavaksi.
Monet Tawny-portviinit ovat ikämerkittyjä: 10, 20, 30, 40 ja 50 vuotta vanha. Nämä portviinit ovat sekoituksia eri ikäisistä portviineistä ja tuotteen lopullinen makuprofiili määrittelee etiketissä sallitun numeron. Jos portviini tuoksuu ja maistuu lasissa keskimäärin 20 vuotta vanhalta, siitä tulee “20 Year Old Tawny Port”. Tämä tarkoittaa usein sitä, että viinisekoituksessa on käytetty myös ikämerkintää huomattavasti vanhempia viinejä. Lopullisen hyväksynnän ikämerkinnälle antaa Port and Douro Wines Institute (IVDP).
Alkon verkkokaupan valikoiman Alta Nº 10 Ten Year Old Tawny Port on viehättävä yhdistelmä kuivattua hedelmää, aprikoosia ja tynnyrikypsytyksen antamaa pähkinäisyyttä. Kymmenenvuotias Tawny on charmikas “nahkatuoliviini”, joka on makuelämys jo sellaisenaan. Tawny-portviinit tulisi erityisesti tarjoilla aavistuksen viileänä ja se sopii hennosta makeudestaan huolimatta myös aperitiiviksi. Jälkiruokien kanssa vain taivas on rajana: vanilijafudgejäätelö, merisuola-suklaabrownie ja kaikki missä on vähänkin pähkinää. Helpolla pääset kun nappaat kaupan hyllyltä mukaan pussillisen hunaja-suolapähkinöitä.
Valkoinen portviini – white port
Väriltään vaaleat portviinit valmistetaan paikallisista rypälelajikkeista kuten Rabigato, Gouveio ja Viosinho. Nuoret vaaleat portviinit toimii herkullisena aperitiivina sellaisenaan hyvin viilennettynä.
Valkoinen portviini eli white port sopii hyvin esimerkiksi trendikkäisiin cocktaileihin
Maailmaa kovaa vauhtia valloittava Port & Tonic -cocktail on myös raikas tapa nauttia tätä herkullista valkoista portviiniä. Lisää vain tonic-vesi, mintunlehtiä ja limettiä koristeluun. Nam! Pitkään tynnyrissä kypsyneet vaaleat portviinit toimivat paremmin aterian päätteeksi jälkiruokien ja juustojen seurassa. Pro tip: ‘Extra Dry’ sopii alkumaljaksi ja cocktaileihin, ‘Lágrima’ on jälkiruoka jo ihan itsessään.
Vuoristoisen Douron korkeimmilla viinitarhoilla viihtyvät vaaleat rypälelajikkeet tuottavat raikkaita ja elegantteja portviinejä.
Mille ruoille portviini sopii?
Monelle tulee portviinistä mieleen jälkiruokaviini ja onhan se sitäkin. Vaaleat portviinit sekä vivahteikkaat Tawnyt ovat viileinä tarjoiltuna myös mahtavia aperitiiveja.
Portviinit sopivat myös erilaisiin cocktaileihin. Kokeile Port Tonic -cocktailia vaaleasta portviinistä
Portviini ja juustot on monen lempiyhdistelmiä! Katso alta millainen juusto millaiselle portviinille
Runsaan tanniiniset Vintage- ja LBV-portviinit sopivat myös tuhtien liharuokien seuraan. Parhaimmillaan portviinit ovat kuitenkin jälkiruokien seurassa. Herkullisia yhdistelmiä on lukuisia, mutta tässä on muutama suosikkini.
Ruby Port: marjaisat jälkiruoat, “arkisuklaa”, keskivahvat juustot
LBV Port: suklaakonvehdit, mutakakku, keskivahvat ja vahvat juustot (Gorgonzola, Queijo Serra de Estrela), laadukas hampurilainen
Vintage Port: tumma suklaa, sinihomejuusto (Stilton, Cabrales), laadukas grillipihvi
Tawny Port: kanaa kung pao, fudge, crema catalana, kaikki missä on kanelia, suklaaleivokset, suolaiset kovat juustot (Manchego, Pecorino)
X Year Old Tawny Port (vanha): appelsiiniankka, kypsät ja runsasrakenteiset juustot (Gouda, Cheddar, Gruyère), pähkinäiset jälkiruoat
White Port: paahdetut mantelit, oliivit, valkosuklaamansikat, marenkikakku, sitruuna posset
Portviinin säilyvyys avattuna – miten kauan portviini säilyy?
Kuten kaikki viinit myös portviini on tehty juotavaksi. Avatun portviinin säilyvyys vaihtelee tyyleittäin ja pullo kannattaa aina avaamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa. Nuoret vaaleat portviinit kannattaa nauttia jo muutaman päivän sisällä avaamisesta. Ruby, LBV ja Vintage sekä nuori Tawny kannattaa nauttia 1-2 viikon sisällä. Vanhat Tawny- ja Colheita-portviinit ovat tottuneet happeen vuosien tynnyrikypsytyksen aikana, joten ne sietävät sitä hieman paremmin ja säilyvät avattuna noin kuukauden.
Portviinin säilyvyys pitenee kun avattu pullo säilytetään hyvin suljettuna jääkaapissa
Portviinin säilyvyys sekä viininystävien toleranssi viinin makuprofiilin vaihteluille on hyvin tapauskohtaista. Pitkään avattuna olleen viinin kunto kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin.
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.