Näin tarjoilet viinin - ota nämä vinkit huomioon

Viinin tarjoiluun liittyy paljon erilaisia uskomuksia, mutta se ei kuitenkaan ole salatiedettä. On kuitenkin asoita, jotka auttavat sinua saamaan kaiken irti viinistä. Tutustu viinikirjoittaja Ilkka Sirenin vinkkeihin.

punaviinin kaataminen lasiin

Jos sinulla olisi mahdollisuus hypätä Lamborghinin rattiin, mutta saisit ainoastaan peruuttaa, voitko rehellisesti sanoa ajaneesi autoa? Sama fiilis pätee viiniin. Jos eteesi tulee mahdollisuus maistaa hyvää viiniä, pienellä esivalmistelulla saat viinistä huomattavasti enemmän irti. Tämä kaikki mahdollisuuksien puitteissa, tietenkin.

Mitä viinin tarjoiluun ja sen nauttimiseen tulee, perinteisellä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Yritä parhaasi maistella viiniä, kun tilanne on siihen otollinen. Tyhjennä vaipparoskis, älä maistele viiniä purkka suussa tai käytä vahvinta mahdollista hajuvettä. Varmista siis että maisteluympäristö on aistiystävällinen paikka ja siellä sopii nauttia lasin jos toisenkin ilman häiritseviä tekijöitä.

Viinin tarjoilulämpötila ei saa olla liian lämmin

Viinin lämpötilan tulee olla lähtökohtaisesti viileä. Punaviinistä sanotaan usein, että se tulisi tarjoilla huoneenlämpöisenä. Pötyä! Huoneenlämpöinen punaviini on perinteisesti tarkoittanut n. 18°C.

Talvella kun patterit hohkaa, huoneen lämpötila on viinin tarjoilun kannalta lipsahtanut jo liian lämpimäksi. Harvalla meistä on aikaa mittailla viinien lämpötiloja tämän tästä, joten kaikki jääkaappiin vaan sanon minä.

Kuohu-, rosee- ja valkoviinit voi huoletta kaataa laseihin jääkaappikylmänä. Suomen asuntojen sisälämpötilat ovat sitä luokkaa, että viini lämpenee laseissa vieraiden käsissä tuossa tuokiossa.

Kuohu-, rosee- ja valkoviinit voi huoletta kaataa laseihin jääkaappikylmänä.

Jos sinulla on tarjolla keskivertoa parempi samppanja tai kenties runsasrakenteinen valkoviini, voit kaataa viinin laseihin hieman ennen tarjoilua nostaaksesi tarjoilulämpötilaa muutamalla asteella.

Punaviinin voi myös laittaa jääkaappiin ennen tarjoilua

Punaviinin voi laittaa jääkaappiin noin vartiksi ennen tarjoilua riippuen hieman punaviinin tyylistä. Erittäin tanniinisen punaviinin kanssa riittää, kun viini ei ole suutuntumaltaan lämmin. Liian kylmänä viiniä ei tietysti kannata tarjoilla, koska silloin viini ei oikein maistu miltään. 

Ei tarvitse olla viinimestari huomatakseen, jos viini on liian kylmää. Tässä tapauksessa aseta lasi pöydälle ja odota tovi, kyllä se siitä lämpenee. Viinin tarjoilussa tai sen siemailussa ei ole mitään syytä hätäillä. 

Entä jos viinihetki yllättää ja kuohuviini on aivan liian lämmintä?

Tähän ei löydy montaa erityisen eleganttia tapaa hoitaa tilanne, mutta jäillä ja vedellä täytettyyn “cooleri”-astiaan upottaminen on yksi parhaista keinoista viilentää viinipullo nopeasti. 

Viininjäähdyttimet tai “hihat” ovat hyviä pitämään jääkaapista nostetun jo valmiiksi viileän viinipullon viileänä, mutta huoneenlämpöisen viinipullon viilentämiseen ne ovat usein hieman tehottomia ja kömpelöitä.

Paremman puutteessa voit kääriä viinipullon märkään pyyhkeeseen ja asettaa sen hetkeksi pakkaseen. Tämän tyylikkään manööverin kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana. Jos pyyhe jäätyy pullon ympärille on juhlavieraille luvassa keskivertoa hauskempi ohjelmanumero.

Väkevöidyt viinit kuten sherry ja portviini kannattaa tarjoilla myös viileänä. Tarjoile kuivat aperitiivit kuten fino sherry jääkaappikylmänä ja runsasrakenteiset portviinit aavistuksen viilennettynä. 

Viinin suositustarjoilulämpötilat

Punaviinit 14°C - 18°C

Valko- ja roseeviinit 8°C - 12°C

Kuohuviinit 6°C - 12°C

Hyvä viinipullonavaaja hyödyntää vipuvoimaa

Ihminen on kekseliäs, kun kyse tulee viinipullon avaamiseen. Lähtökohtaisesti kannattaa välttää viinipullon avaamista erilaisilla kikkakolmosilla, koska lopputulos on usein hirveä sotku ja pahimmassa tapauksessa matka ensiapuun.

korkkiruuvi
Laadukkaan pullonavaajan kaksi-kynnyksinen vipu auttaa poistamaan korkin ehjänä.

Vipuvoimaa hyödyntävä Pulltaps-tyyppinen pullonavaaja on viiniammattilaisten suosiossa eikä syyttä. Sellainen löytyy myös jokaisen tarjoilijan essun taskusta. 

Hyvä pullonavaaja tulee folioleikkurin ja kruunukorkinavaajan kanssa. Laadukkaan pullonavaajan kaksi-kynnyksinen vipu auttaa poistamaan korkin ehjänä. Uuden pullonavaajan käyttäminen saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta kun pääset vauhtiin et jää kaipailemaan vanhojen pullonavaajien perään.

Paras viinilasi on ylöspäin kapeneva

Viinilaseja löytyy moneen lähtöön ja vaikka hyvä viinilasi ei pelasta huonoa viiniä, se on kuitenkin tärkeä, jos haluaa saada viinistä enemmän irti.

riedel laseja
Vasemmalta oikealle Riedel SL Stemless Wings, Riedel Extreme Champagne / Rosé, Riedel Performance

Tarvitset laadukkaan, mielellään varrellisen, pohjalta laakean ja ylöspäin kapenevan viinilasin. Viinillä tulee olla lasissa hieman tilaa hengittää ja liikkua. Kun tarjoilet viiniä laseihin, kaada mieluiten liian vähän kuin liian paljon. 

Mikä ihmeen dekantointi?

Viinin dekantointi on helppo ja yksinkertainen toimenpide, minkä avulla viini pääsee näyttämään todellisen luonteensa.

Miksi viini dekantoidaan? Syitä tähän on kaksi: pieni happihyppely auttaa viiniä ikään kuin “avautumaan”, jolloin viinin tuoksut ja maut vahvistuvat. Dekantoinnista hyötyvät usein jo pidempään pullossa kypsyneet laatuviinit, mutta myös nuoret ja hieman ärhäkkäät punaviinit saattavat muuttua hieman pehmeämmiksi ja siten helpommin lähestyttäviksi.

Dekantointi antaa viinille happea ja poistaa mahdollisen sakan

Toinen syy dekantoida viini on erotella se pullonpohjalle kerääntyneestä viinisakasta. Lähtökohtaisesti kyseessä on silloin hieman vanhempi suodattamaton punaviini tai vaikkapa portviini. Myös valkoviini saattaa muodostaa sakkaa. Lue lisää dekantoinnista

Viinin säilyttäminen avattuna

Viini säilyy avattuna suhteellisen huonosti. Tämä kuitenkin riippuu pitkälti viinityylistä. Säilytä avattu viinipullo suljettuna jääkaapissa, jolloin viini säilyy päivän jos toisenkin. Valmistusvaiheessa hapella kyllästetyt väkevöidyt viinit kuten Madeira tai tawny-portviinit säilyvät jääkaapissa viikon jos toisenkin. Tarkista avatun viinin maku aina ennen tarjoilua. Lue lisää viinin säilyttämisestä avattuna ja avaamattomana.

ilkka siren

Teksti: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.

viinin dekantointi

Viinin dekantointi eli ilmaaminen


Viinin ilmaaminen eli dekantointi auttaa viiniä näyttämään todellisen luonteensa vahvistamalla viinin aromeita. Tutustu mitä hyötyä dekantoinnista on, milloin se kannattaa tehdä ja millainen on hyvä dekantteri eli karahvi.

Lue lisää »