Hyödynnä nämä 5 apuvälinettä viininautintoon

Viinistä nauttimiseen tarvitsee yksinkertaisimmillaan vain lasillisen laadukasta viiniä ja hyvää seuraa. Nautinnon ja käytännöllisyyden parantamiseksi kannattaa panostaa kuitenkin muutamaan seikkaan. Tutustu vinkkeihin!

Viinilaseja pöydällä

1. Oikean muotoinen viinilasi

Tiesitkö, että viinilasin muoto vaikuttaa viinin makuun? Tavallinen viininmaistelija pärjää hyvin kolmella mallilla; punaviini-, valkoviini- ja kuohuviinilaseilla. Jos budjetti tai hyllytila on rajattu, yksi laadukas ja monikäyttöinen keskikokoinen valkoviinilasi riittää. Yhteistä kaikille lasityypeille on kananmunan muoto, jossa ohut lasi kaareutuu sisäänpäin yläosasta eli suippenee kohti suuta. Näin viinin aromit ja tuoksut pysyvät lasissa paremmin tallessa. Makuaistista on valtaosa tuoksua, joten sen merkitystä ei ole syytä unohtaa.

Punaviinilasi on yleensä tilavuudeltaan suurin, sillä punaviini tarvitsee eniten happea ja tilaa luovuttaakseen aromeja.

Valkoviinilasi on yleensä punaviinilasia pienempi, jotta viini pääsisi oikeuksiinsa ja pysyisi viileämpänä. Pienempi lasi ei myöskään korosta hapokkuutta liikaa. Poikkeuksena tähän tammitetuille chardonnay-viineille suositellaan yleensä suurempaa valkoviinilasia, jotta tammisuus ei pääse liikaa korostumaan ja mausta saadaan korostettua myös hapokkaampia piirteitä.

Kuohuviinilasi on nykyisin muodoltaan lähellä valkoviinilasia. Kuohuviinilaseissakin aromeille ja tuoksuille tulisi jättää tarpeeksi ilmatilaa ja siksi kuohuviinilasi tulisi aina täyttää vain puolilleen.

Lue lisää oikeaoppisen kuohuviinilasin valinnasta. Lue lisää viinilasin merkityksestä

2. Hyvä korkkiruuvi

Luonnonkorkilla suljetun viinipullon avaaminen vaatii pullonavaajan. Markkinat pursuavat tähän tarkoitukseen sopivia vempaimia: on pingviinimallista korkkiruuvia, screwpullia, sähköllä toimivaa avaajaa ja perinteistä korkkiruuvia – on yhtä jos toista kotikonstiakin – mutta viiniasiantuntijat suosittelevat tarjoilijan avaajaa. Tarjoilijan avaajia on olemassa erilaisia versioita, ja niistä näppärin on nivelkorkkiruuvi.

nivelkorkkiruuvi

Nivelkorkkiruuvi on T-mallinen pullonavain. Siitä löytyy korkkiruuvin lisäksi veitsi, nostin ja nivel.

Veitsellä pystyt viiltämään viinipullon suuta ja kaulaa ympäröivän kapselin irti. Nostin helpottaa korkin poistamista toimimalla vipuna. Nivel taas toimii ikään kuin toisena portaana korkkia poistettaessa. Sen avulla vältät korkin vääntymisen ja mahdollisen katkeamisen pullon sisälle.

3. Dropstop-tippastopperi

Dropstop eli tippastopperi helpottaa viinin kaatoa niin, ettei pöytäliinalle tipu pisaraakaan. Dropstop ei ole välttämätön apuväline, mutta helpottaa arkea, jos järjestää illanistujaisia useammin kuin kerran kuussa.

Dropstop
Dropstop eli tippastopperi helpottaa viinin kaatoa niin etteivät tipat tipu pöydälle.

Dropstop on pieni pyöreä muovinen tai metallinen ohut levy, joka rullataan pullon suun sisään kaatonokaksi. Sen terävä reuna katkaisee viimeisen tipan estäen valumat pullon kylkeä pitkin. Dropstopit on pestäviä ja uudelleen käytettäviä.

4. Pullonsulkija

Avatun puna- tai valkoviinipullon säilyvyyttä jääkaapissa pystyy pidentämään parista päivästä jopa viikkoon tyhjiöpumpulla. Sen avulla saa pumpattua avatusta viinipullosta näppärästi ylimääräisen hapen pois, jolloin viini säilyy pidempään. Tyhjiöpumput maksavat noin 10-20 euroa, löydät niitä viinitarvikeliikkeistä sekä Alkosta.

Peugeot_tyhjiöpumppu

Ranskalaisen maailmankuulun keittiötarvikkeiden valmistaja Peugeotin tyhjiöpumppupakkaus sisältää vakuumipumpun sekä 2 kpl viinipullon sulkijaa (Decanter.fi)

Kuohuviinille on saatavilla noin 10 euron hintaisia kuohuviinipullonsulkijoita, jotka pitävät kuplat pullossa ja kuohuviinin nauttimiskelpoisena jääkaapissa pari päivää avaamisesta. Ilman sulkijaa kuohuviinin kuplat katoavat avonaisesta pullosta jo muutamassa tunnissa. 

5. Viinikarahvi

Lasinen viinikarahvi eli dekantteri on sekä käytännöllinen että kaunis elementti illanistujaisiin.

Kun viettää iltaa isommalla porukalla, viinikarahvi toimii sekä kaatimena että kattauksen kruununa. Ennen juhlia viini kannattaa kaataa valmiiksi karahviin hapettumaan. Tämä on hyödyllistä erityisesti tanniinisten punaviinien osalta. Näin viinin makukirjo avautuu kauniisti ja maut pääsevät oikeuksiinsa. Karahvit ovat yleensä tilavia ja ne täytetään puolilleen, jotta viinin dekantoitumisprosessi voi tapahtua. Lue lisää viinin dekantoinnista

Viinikarahvia käytetään usein myös hanaviinien tarjoiluun, jos ei halua nostaa viinitonkkaa sellaisenaan ruokapöytään. Karahvia voi hyvin käyttää myös valkoviinien sekä jopa kuohuviinien tarjoiluun, mutta tällöin on syytä huolehtia hyvästä viilennyksestä. Kapean karahvin voi asettaa varovasti jäillä täytettyyn cooleriin.

viinin dekantointi

Viinin dekantointi eli ilmaaminen


Viinin ilmaaminen eli dekantointi auttaa viiniä näyttämään todellisen luonteensa vahvistamalla viinin aromeita. Tutustu mitä hyötyä dekantoinnista on, milloin se kannattaa tehdä ja millainen on hyvä dekantteri eli karahvi.

Lue lisää »