Viinilasilla on väliä

'Lasi on viinille sama asia kuin kaiutin musiikille. Vertaa vaikkapa vanhaa monomankkaa hifikaiuttimeen. Toisessa saat metallista kohinaa ja toisessa soundit tulevat tasapainoisesti ja eroteltuna', vertaa viinitarvikeliike Decanterin toimitusjohtaja Tomi Salonen.
Viinilasilla on väliä

Millainen on hyvä viinilasi?

Hyvä viinilasi on ohut, kirkas ja sisäänpäin kääntyvä 'tulppaanimalli', josta tuoksut eivät katoa taivaan tuuliin.

Tärkeä ominaisuus on myös lasin riittävän suuri koko. Viini tarvitsee happea irrottamaan aromeja. Isokokoisessa lasissa viiniä voi pyöritellä tuoksujen herättämiseksi. Pesän riittävä koko on erityisen tärkeää tuhdeissa ja tanniinisissa punaviineissä, jotta aromien kirjo pääsee esille. Hyväkään viini ei pääse arvoonsa, jos se nautitaan paksusta ja väärän muotoisesta lasista.

Viini maistuu siltä, mitä me ensimmäiseksi maistamme suussamme. Ihminen maistaa kielellään neljä eri perusmakua: makean, suolaisen, hapokkaan ja karvaan. Makeuden aistimme erityisen herkästi kielen kärjessä, hapokkuuden sivuilla, suolaisuuden takana sivuilla ja karvauden kielen takaosassa. Viinin makuun ja tasapainoon vaikuttaa se, mihin kohtaan kieltä viini osuu ensimmäisenä eli miten lasin kupu ja reuna on muotoiltu.

Viini maistuu siltä, mitä me ensimmäiseksi maistamme suussamme.

Esimerkiksi Sauvignon Blanc -rypäleelle paras valinta on Riedelin valmistama Vinum-lasisarjan juuri kyseistä rypälettä varten suunniteltu ohut ja tulppaanin mallinen lasi.

Suosittu Sauvignon Blanc -viini on tyypillisesti hyvin aromikas, josta löytyy vihreitä ruohon, yrttien ja nokkosen aromeja. Sen usein melko terhakka hapokkuus korostuu ja jättää aromien kirjon alleen, mikäli lasi ohjaa viinin kielen reunoille, jossa hapokkuus aistitaan. Oikein suunniteltu lasi korostaa nimenomaan viinin hedelmäisyyttä ohjaamalla viinin keskelle kieltä.

Panosta omalle lempiviinille sopivaan lasiin

Viinilasia voi ajatella sijoituksena: jos ostaa hyvin tehdyn laatuviinin kannattaa sille hankkia lasi, joka tuo viinin koko potentiaalin esiin. Monet viiniasiantuntijat pitävät lasin merkitystä viinin maistamisessa jopa yhtä tärkeänä kuin viinin tarjoilulämpötilaa. Jääkaappikylmässä punaviinissä ei maistu juuri mitään aromeja.

- Viinin nauttimisen alkuun pääsee panostamalla omalle lempiviinille sopivaan lasiin, Salonen vinkkaa. Viinilasien valmistuksen uranuurtajan Riedelin suosituimpia viinilasimalleja Suomessa ovat Syrah-lasi punaisista ja Riesling-lasi valkoisista.

- Jo kahdeksasta eurosta ylöspäin maksavan viinipullon sisältöön lasi tekee huomattava eron. Esimerkiksi keskihintainen Nederburg The Winemasters Shiraz -punaviini nousee Riedel-lasissa ihastuttavan monipuoliseksi tummasävytteisen meheväksi viiniksi. Myös tanniinit pysyvät kurissa joten viinin pehmeys on mukavasti tasapainossa. Tästä kokemuksesta voisin helposti maksaa enemmänkin.

Tomi Salonen, Decanter

Viinilasien hankinnassa pääsee hyvin alkuun, kun satsaa aluksi omalle lempiviinilleen sopivaan lasiin.

Tutustu Decanterin valikoimaan