Viinilasien hankinnassa pääsee hyvin alkuun, kun satsaa aluksi omalle lempiviinilleen sopivaan lasiin. Nykyisin trendikkäitä ja käytännöllisiä ovat myös jalattomat viinilasit.
Viinilasilla on väliä
Onko sillä merkitystä, millaisesta lasista nauttii viiniä? Kyllä on, lasivalinta todellakin vaikuttaa viinin makuun. Lue miksi ja millaiseen lasiin kannattaa panostaa!
Millainen on hyvä viinilasi?
Hyvä viinilasi on ohut, kirkas ja sisäänpäin kääntyvä 'tulppaanimalli', josta tuoksut eivät katoa taivaan tuuliin.
Tärkeä ominaisuus on myös lasin riittävän suuri koko. Viini tarvitsee happea irrottamaan aromeja. Isokokoisessa lasissa viiniä voi pyöritellä tuoksujen herättämiseksi.
Pesän riittävä koko on erityisen tärkeää tuhdeissa ja tanniinisissa punaviineissä, jotta aromien kirjo pääsee esille. Hyväkään viini ei pääse arvoonsa, jos se nautitaan paksusta ja väärän muotoisesta lasista.
Miten viinilasi vaikuttaa viinin makuun?
Viini maistuu siltä, mitä me ensimmäiseksi maistamme suussamme. Ihminen maistaa kielellään neljä eri perusmakua: makean, suolaisen, hapokkaan ja karvaan.
Makeuden aistimme erityisen herkästi kielen kärjessä, hapokkuuden sivuilla, suolaisuuden takana sivuilla ja karvauden kielen takaosassa. Viinin makuun ja tasapainoon vaikuttaa se, mihin kohtaan kieltä viini osuu ensimmäisenä eli miten lasin kupu ja reuna on muotoiltu.
Viini maistuu siltä, mitä me ensimmäiseksi maistamme suussamme.
Esimerkiksi Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetuille valkoviineille paras valinta on Riedelin Vinum-lasisarjan juuri kyseistä rypälettä varten suunniteltu ohut ja tulppaanin mallinen lasi.
Suosittu Sauvignon Blanc -viini on tyypillisesti hyvin aromikas, josta löytyy vihreitä ruohon, yrttien ja nokkosen aromeja. Sen usein melko terhakka hapokkuus korostuu ja jättää aromien kirjon alleen, mikäli lasi ohjaa viinin kielen reunoille, jossa hapokkuus aistitaan.
Kannattaa panostaa omalle lempiviinille sopivaan lasiin, jolloin viinin aromeista saa enemmän irti.
Oikein suunniteltu lasi korostaa nimenomaan viinin hedelmäisyyttä ohjaamalla viinin keskelle kieltä.
Panosta omalle lempiviinille sopivaan lasiin
Viinilasia voi ajatella sijoituksena: jos ostaa hyvin tehdyn laatuviinin kannattaa sille hankkia lasi, joka tuo viinin koko potentiaalin esiin.
Monet viiniasiantuntijat pitävät lasin merkitystä viinin maistamisessa jopa yhtä tärkeänä kuin viinin tarjoilulämpötilaa. Jääkaappikylmässä punaviinissä ei maistu juuri mitään aromeja
Viinin nauttimisen alkuun pääsee panostamalla omalle lempiviinille sopivaan lasiin, ja jo kahdeksasta eurosta ylöspäin maksavan viinipullon sisältöön lasi tekee huomattava eron.
Viinilasien valmistuksen uranuurtajan Riedelin suosituimpia viinilasimalleja Suomessa ovat Syrah-punaviineille suunniteltu lasi ja Riesling-valkoviineille tehty lasi.
Esimerkiksi keskihintainen Nederburg Shiraz -punaviini nousee Riedelin Syrah-lasissa ihastuttavan monipuoliseksi tummasävytteisen meheväksi viiniksi. Myös tanniinit pysyvät kurissa, joten viinin pehmeys on mukavasti tasapainossa.
Millainen on hyvä kuohuviinilasi?
Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa? Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.
Lue lisää »2 suosittua Shiraz-punaviiniä Australiasta
Sykkiikö sydämesi mehevän täyteläisille ja mausteisen tummille punaviineille? Silloin viinivalintasi on Shiraz Australiasta. Aussi-shirazit toimivat parhaiten liharuokien kuten lampaan ja barbequen kanssa. Katso kaksi eri hintaluokan Shiraz-viinitärppiä!
Lue lisää »3+1 suosittua Riesling-viiniä eri ruoille & tilanteisiin
Pirteähappoiset Riesling-valkoviinit ovat suosittuja ruoka- ja seurusteluviinejä. Puolikuivat Rieslingit kuten Kungfu Girl Riesling toimivat erityisesti sushin ja mausteisemman ruoan kanssa. Katso Riesling-tärpit!
Lue lisää »