Tiesitkö tätä? 5 myyttiä viinin säilytyksestä

Säilyykö avattu pullo seuraavaan päivään tai onko jääkaapin lämpötilalla merkitystä? Tutustu yleisimpiin väittämiin.

5 myyttiä viinin säilytyksestä

1. Viinin säilytys on vaikeaa

Avaamaton viinipullo ei mene hetkessä pilalle. Viinin säilytyksessä peruskuluttaja selviää ihan pienillä asioilla: suojaa auringon valolta sekä kuumuudelta ja pakkaselta, pidä luonnonkorkkiset pullot vaakatasossa jottei korkki pääse kuivumaan.

2. Kaikenlaisten viinien säilyvyyteen voi vaikuttaa

Ei voi. Viinin laatu vaikuttaa viinin säilyvyyteen. Hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Kun on kyse alle 15 euron viineistä, ne on tarkoitettu muutaman vuoden sisällä nautittavaksi.

3. Jääkaapin lämpötilalla ei ole merkitystä viinin säilytyksessä

Kyllä on. Viinien kohdalla on eroja. Valkoviineille suositellaan optimaalisesti kylmempää ja punaviineille lämpimämpää. Hyvä lämpötila valkoviinille on 6-8 astetta, kun taas punaviinin kohdalla sopiva lämpötila on +15 astetta, täyteläisyysasteesta riippuen.

4. Viini kestää aurinkoa tai pakkasta

Väärin. Viini kannattaa suojata auringonvalolta. Pullo on aina hyvä viedä paikkaan, mihin valoa ei pääse liikaa kuten komeroon tai kaappiin. Viinin laittaminen esimerkiksi autoon kuumalla säällä on virhe. Myöskään pakkanen ei tee viinille hyvää.

5. Avattu pullo ei säily seuraavaan päivään

Voi säilyä. Tyypillisesti avatun pullon viini on juotavaa yhdestä päivästä muutamaan päivään, mutta se kannattaa säilyttää jääkaapissa. Jos viinipullosta saadaan ylimääräistä happea pois, se parantaa säilyvyyttä jopa viikkoon asti. Tämä onnistuu helposti keittiötavara- tai viinikaupoista saatavalla ilmauspumpulla. Niitä myydään myös Alkoissa.