Näin viilennät viinipullon nopeasti

Miten kylmänä kuohu- ja valkoviini kannattaa tarjota? Tutustu vinkkeihin, miten saat viinipullon nopeasti kylmäksi. Lue myös lopussa, miten avattu pullo on parasta säilyttää.

kuohuviinipullot jäissä

Miten kylmänä kuohuviini tarjotaan?

Kuohuviini tarjotaan jääkaappikylmänä eli 6–8-asteisena. Mitä makeampaa viini on, sitä kylmempänä se kannattaa nauttia.

Entä minkä lämpöisenä valkoviini nautitaan?

Valkoviinit tarjotaan yleensä hieman kuohuviinejä lämpimämpänä eli noin 10–12 asteisina. Sama sääntö pätee tässäkin: makeat valkoviinit tarjotaan kylmempinä kuin kuivat. 

Miten nopeasti viinipullo jäähtyy jääkaapissa?

Jääkaapissa kuohu- tai valkoviinipullo viilenee sopivan kylmäksi noin 3–4 tunnissa. Kuivan valkoviinin voi ottaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman lämmetä. Makea valkoviini sekä kuohuviini kannattaa tarjota heti jääkaapista ottamisen jälkeen.

Jos viini tarjoillaan liian kylmänä, sen aromit ja maku eivät pääse esille. Jos se taas on liian lämmintä, alkoholin maku ja sokeri korostuvat.

Miten saan viinipullon nopeasti kylmäksi?

Jos vieraat ovat jo ovella eikä viini vielä kylmässä, kokeile näitä niksejä, joilla pullo jäähtyy noin vartissa:

1. Laita kulhoon jäitä, vettä ja suolaa

Laita pullo kulhoon ja täytä astia jäillä pullon kaulaan asti. Lisää mukaan kylmää vettä ja pari ruokalusikallista suolaa.

viini_kylmaksi
Laita kulhoon jäitä, vettä sekä suolaa ja pullo jäähtyy noin vartissa.

Suolalla saat aikaan aikaan saman vaikutuksen kuin miten esim. Soda Stream laitteet toimivat lisätessään hiilihappoa veteen eli vesi jäähtyy miinusasteiseksi.

2. Laita viinipullo pakastimeen

Laita pullo pakastimeen korkeintaan viideksitoista minuutiksi jottei se pääse räjähtämään. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, kääri ohut pieni märkä astiapyyhe yhdellä kerroksella tai märkä talouspaperi pullon ympärille.

Supernopea vinkki viinin kylmentämiseen!

Jos haluat saada vaikkapa yhden lasillisen kylmäksi heti, kaada viini pois pullosta esim. minigrip-pussiin ja upota pussi jää-suola-veteen. Jäähtyminen vie vain muutaman minuutin. Hieman vaivaa, mutta todella nopeaa.

Voiko viinin joukkoon lisätä jäitä?

Jääpalat laimentavat viinin makua sulaessaan, joten niillä ei kannata kuohu- tai valkoviiniä viilentää. Kuumana kesäpäivänä voit kokeilla jäädyttää viinirypäleitä ja lisätä niitä viinin joukkoon. Ne eivät laimenna juomaa sulaessaan.

Jos nautit esimerkiksi mansikkaista Fresita-kuohuviiniä, voit lisätä pakastettuja mansikoita tai mansikkasosekuutioita viinin joukkoon.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>

kuohuviinilaseja

Kolme cavaa kuohuviinilasiisi


Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

Lue lisää »