Miten avattu kuohuviinipullo säilyy parhaiten?
Miten kannattaa säilyttää avattu kuohuviinipullo, jotta kuplat säilyvät siinä mahdollisimman pitkään? Lue vastaukset yleisimpiin kuohuviinin säilyvyyttä koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää »Miten kylmänä kuohu- ja valkoviini kannattaa tarjota? Tutustu vinkkeihin, miten saat viinipullon nopeasti kylmäksi. Lue myös lopussa, miten avattu pullo on parasta säilyttää.
Kuohuviini tarjotaan jääkaappikylmänä eli 6–8-asteisena. Mitä makeampaa viini on, sitä kylmempänä se kannattaa nauttia.
Valkoviinit tarjotaan yleensä hieman kuohuviinejä lämpimämpänä eli noin 10–12 asteisina. Sama sääntö pätee tässäkin: makeat valkoviinit tarjotaan kylmempinä kuin kuivat.
Jääkaapissa kuohu- tai valkoviinipullo viilenee sopivan kylmäksi noin 3–4 tunnissa. Kuivan valkoviinin voi ottaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman lämmetä. Makea valkoviini sekä kuohuviini kannattaa tarjota heti jääkaapista ottamisen jälkeen.
Jos viini tarjoillaan liian kylmänä, sen aromit ja maku eivät pääse esille. Jos se taas on liian lämmintä, alkoholin maku ja sokeri korostuvat.
Jos vieraat ovat jo ovella eikä viini vielä kylmässä, kokeile näitä niksejä, joilla pullo jäähtyy noin vartissa:
Laita pullo kulhoon ja täytä astia jäillä pullon kaulaan asti. Lisää mukaan kylmää vettä ja pari ruokalusikallista suolaa.
Suolalla saat aikaan aikaan saman vaikutuksen kuin miten esim. Soda Stream laitteet toimivat lisätessään hiilihappoa veteen eli vesi jäähtyy miinusasteiseksi.
Laita pullo pakastimeen korkeintaan viideksitoista minuutiksi jottei se pääse räjähtämään. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, kääri ohut pieni märkä astiapyyhe yhdellä kerroksella tai märkä talouspaperi pullon ympärille.
Jos haluat saada vaikkapa yhden lasillisen kylmäksi heti, kaada viini pois pullosta esim. minigrip-pussiin ja upota pussi jää-suola-veteen. Jäähtyminen vie vain muutaman minuutin. Hieman vaivaa, mutta todella nopeaa.
Jääpalat laimentavat viinin makua sulaessaan, joten niillä ei kannata kuohu- tai valkoviiniä viilentää. Kuumana kesäpäivänä voit kokeilla jäädyttää viinirypäleitä ja lisätä niitä viinin joukkoon. Ne eivät laimenna juomaa sulaessaan.
Jos nautit esimerkiksi mansikkaista Fresita-kuohuviiniä, voit lisätä pakastettuja mansikoita tai mansikkasosekuutioita viinin joukkoon.
Miten kannattaa säilyttää avattu kuohuviinipullo, jotta kuplat säilyvät siinä mahdollisimman pitkään? Lue vastaukset yleisimpiin kuohuviinin säilyvyyttä koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää »Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!
Lue lisää »Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet hyvässä kuohuviinilasissa? Ja ennenkaikkea, miten kuplat säilyvät lasissa mahdollisimman pitkään? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen vinkkeihin.
Lue lisää »