Mitä roseeviini oikein on - tutustu ja katso viinivinkit!

Heleän vaaleanpunaisen värinsä takia roseeviiniä ei tahdota ottaa yhtä vakavasti kuin valko- ja punaviiniä. Roseeviini on kuitenkin hyvin monipuolinen nautiskelu- ja ruokajuoma. Tutustu rohkeasti roseeseen ja katso viinivinkit.

Roseeviinit tulevat, oletko valmis?

Roseet yhdistetään usein kesään, mutta hyvä roseeviini loistaa viinilasissa oli vuoden aika mikä tahansa. 

Miten roseeviini valmistetaan?

Suurin osa maailman roseeviineistä valmistetaan punaisista rypälelajikkeista käyttämällä lyhyttä maseraatioaikaa. Maseraatio tarkoittaa viininvalmistuksen menetelmää, jossa rypäleiden kuorien annetaan olla mukana jo käyvässä rypälemehussa.

Lyhyt aika tarkoittaa sitä, että rypälemehu on kontaktissa punaisten kuorien kanssa lyhyen hetken, usein vain muutaman tunnin ajan, jotta kuorista saadaan uutettua lopulliseen viiniin hennon vaaleanpunainen väri. 

Mitä kauemmin mehu on kontaktissa punaisten viinirypäleiden kuorien kanssa, sitä tummemmaksi viinin väri muuttuu.

Punaisista rypäleistä voidaan valmistaa puna- ja roseeviinin lisäksi myös valkoviiniä, mutta vaaleista rypäleistä voi valmistaa ainoastaan valkoviiniä.

Suurin osa punaisista rypäleistä sisältää täysin kirkasta rypälemehua, jota voidaan käyttää myös valkoviinin valmistukseen.

Väriltään vaaleat blanc de noir -samppanjat valmistetaan käyttäen ainoastaan punaisia pinot noir ja pinot meunier-rypälelajikkeita. Tässä tapauksessa rypälemehu puristetaan mahdollisimman kevyesti ja erotetaan kuorista välittömästi, jotta punaista väriä ei pääse liukenemaan viiniin.

Saignée-menetelmä on hieman harvinaisempi tapa valmistaa roseeviiniä. Tässä tapauksessa punaviinin valmistuksen alkuvaiheessa käymistankista valutetaan pois pieni osa vaaleanpunaiseksi värjäytynyttä viiniä.

Valko- ja punaviinien makumaailmojen välimaastossa asusteleva rosee on erittäin monipuolinen viini, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

Tätä menetelmää joskus kritisoidaan sivutuotteeksi, sillä ensisijaisena tarkoituksena ei välttämättä ole roseeviinin valmistus, vaan tankkiin jäävän punaviinin vahvistus vähentämällä nesteen määrää suhteessa viinirypäleiden kuoriin. Saignée-menetelmällä on kuitenkin valmistettu maailmanluokan roseeviinejä, joten niitä ei kannata turhaan vältellä.

Valkoviini + punaviini = roseeviini

Vaikka lyhyt kuorikontakti eli maseraatioaika on yleisin tapa valmistaa roseeviiniä, poikkeus vahvistaa säännön. Suurin osa roseesamppanjasta valmistetaan nimittäin sekoittamalla valko- ja punaviiniä keskenään.

Roseesamppanjassa vaaleanpunainen väri saadaan aikaan valmistusvaiheessa sekoittamalla valkoviiniin pieni määrä punaviiniä.

bollinger rose samppanja
Bollinger Rosé -samppanja sopii nautittavaksi läpi aterian, mutta erityisen hyvin rapujen ja rasvaisen kalan kanssa.

Champagne onkin ainoa viinialue maailmassa, missä tämä menetelmä on laajalti käytössä. Vaaleanpunaisen värin aikaansaamiseksi tarvitaan hyvin pieni määrä punaviiniä. Esimerkiksi samppanjatalo Bollinger käyttää vain noin viisi prosenttia punaviiniä Bollinger Rosén valmistuksessa.

Poimi roseeviinivinkit lasiisi

Casal Garcia Rose

Puolikuiva, pirteän hapokas ja runsaan hedelmäinen Casal Garcia Rose on Portugalin lahja jokaisen viininystävän noutopöytään.

-9%

Casal Garcia Rosé

Viinitalolle tyypillinen kevyt pirskahtelevuus tekee tästä ryhdikkään ja helposti lähestyttävän seurusteluviinin, joka ei myöskään ujostele ruokapöydässä.

Viinilehti palkitsi Casal Garcian vuoden 2020 parhaana roseeviininä. Lue lisää Vuoden roseeviini -palkinnosta ja arvovaltaisen juryn perusteluista.

Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence Organic Rosé

Ranskan Provence ja roseeviini kuuluvat yhteen aivan kuten Champagne ja kuohuviini sekä Douro ja portviini.

Välimerellisen raikas, hennon yrttinen ja marjaisa Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence -luomurosee on monella tapaa juuri sellainen kuin roseeviinin pitääkin olla: vastustamattoman herkullinen ruokaviini.

Tämä monipuolinen ruokaviini toimii oli kyseessä kokonaisena grillattu kala, ostereita tai Provencen yrteillä maustettu uunikana.

Pongrácz Rosé Brut

Eteläafrikkalaiset Méthode Cap Classique -menetelmällä valmistetut kuohuviinit tarjoavat paljon laatua maltillisella hintalapulla.

Runsas suutuntuma, kypsän hedelmäiset aromit ja pitkä jälkimaku ovat tyypillisiä ominaisuuksia Etelä-Afrikan laadukkaille kuohuviineille.

Pongrácz Rosé Brut on erinomainen valinta kesäjuhliin kilistelyviiniksi, mutta myös erilaisten kala-, kasvis- ja kanaruokien kaveriksi.

Bollinger Rosé

Roseesamppanja on roseeviinien outolintu, sillä se valmistetaan lisäämällä valmistusvaiheessa valkoviiniin aavistuksen punaviiniä. Värin lisäksi punaviini antaa roseesamppanjalle moniulotteisen ja marjaisan aromin.

Hienostunut roseesamppanja ei tarvitse välttämättä ruokaa rinnalleen, mutta loistaa läsnäolollaan isommassakin ruokapöydässä. Läpi aterian, läpi kesän; herkullinen roseesamppanja sopii hetkeen kuin hetkeen.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.