Mitä ovat roseekuohuviinit, entä tunnetko jo Prosecco Rosén?

Jos pidät trendikkäistä roseeviineistä, ihastut varmasti roseekuohuviineihin. Tutustu roseenvärisiin kupliin!

Pongrácz Rosé Brut 

Kuten tavallinen roseeviini, myös roseekuohuviini on hyvin monipuolinen juoma. Se toimii aperitiivina ja maljajuomana, mutta sopii runsaan makunsa ansiosta hyvin myös erilaisten ruokien kanssa. Roseekuohuviinien aromeissa korostuvat punaisten marjojen aromit.

Marjaisat aromit mätsäävät muunmuassa lihan maun kanssa. Roseekuohuviinit sopivatkin erityisen hyvin riistalintujen kanssa. Myös ruokaisat salaatit ja kalaruoat, kuten lohi, saavat roseekuohuviinistä sopivan makuparin. Kupliva rosee sopii kesäterassilta joulupöytään ja myös aasialaisten ruokien kanssa.

Makeat roseekuohuviinit sopivat puolestaan makeiden marjaisien jälkiruokien kanssa kuten mansikkapavlovan kanssa.

Miten roseekuohuviini valmistetaan?

Tavallinen roseeviini valmistetaan useimmiten pelkästään punaisista rypälelajikkeista. Lue täältä lisää roseeviinien valmistuksesta.

Rosekuohuviini puolestaan valmistetaan usein niin, että ensin valmistetaan ns. tavallinen vaalea viini vaaleista rypälelajikkeista, jonka joukkoon lisätään pieni määrä punaviiniä. Näin viiniin saadaan haluttu väri ja punaisten rypälelajikkeiden tuomat aromit.

Roseekuohuviini on maultaan runsaampi kuin tavallinen kuohuviini – ja myös monipuolisempi.

Useissa laatuluokitelluissa kuohuviineissä kuten samppanja, cava ja cremant punaviiniä sekoitetaan valkoviinin joukkoon ennenkuin viini pullotetaan toista käymistä eli hiilidioksidin viinin joukkoon tuomaa pullokäymistä varten. Usein punaviini on valmistettu Pinor Noir -rypäleestä.

Punaviiniä saa olla mukana korkeintaan 15 %. Esimerkiksi Bollingerin samppanjatalo käyttää omissa roseesamppanjoissaan 5 % punaviiniä. 

Suurin osa tankkikäymismenetelmällä tehdyistä roseekuohuviineistä valmistetaan niin, että punaviini lisätään vaalean viinin joukkoon sen jälkeen kun kuplat ovat jo muodostuneet eli toisen käymisen jälkeen. Tankkikäymismenetelmällä valmistetaan mm. italialaiset Proseccot.

Myös Prosecco kuplii nyt roseena – Rosecco on saapunut!

Italian viinilainsäädäntöä muutettiin vuoden 2020 lopussa niin, että suosittua Prosecco-kuohuviiniä voi valmistaa tästä eteenpäin myös roseekuohuvana. Perinteisen vaalean Glera-rypälelajikkeen joukkoon valmistajat voivat lisätä nyt myös punaista Pinot Neroa eli Pinot Noiria 10-15 % rypäleiden kokonaismäärästä.

Elegantti Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry on aromaattisen kuiva ja raikkaan hedelmäinen roseekuohuviini, jossa on pitkä jälkimaku.

Nauti se sellaisenaan hyvin viilennettynä aperitiivina tai erilaisten pikkusuolaisten, salaattien tai äyriäisten kumppanina.

Löydät Canti Prosecco Rosén Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista myymälöistä. Voit tilata sen näppärästi verkkokaupasta ilman toimitusmaksua omaan lähimyymälääsi.