Mitä ovat roseekuohuviinit, entä tunnetko jo Prosecco Rosén?

Jos pidät trendikkäistä roseeviineistä, ihastut varmasti roseekuohuviineihin. Tutustu vaaleanpunaisiin kuohuviineihin ja nappaa parhaat rosee prosecco vinkit!

Pongrácz Rosé Brut 

Kuten tavallinen roseeviini, myös roseekuohuviini on hyvin monipuolinen juoma. Hyvä roseekuohuviini toimii aperitiivina ja maljajuomana, mutta sopii runsaan makunsa ansiosta hyvin myös erilaisten ruokien kanssa. Roseekuohuviinien aromeissa korostuvat punaisten marjojen aromit.

Marjaisat aromit mätsäävät muunmuassa lihan maun kanssa. Roseekuohuviinit sopivatkin erityisen hyvin riistalintujen kanssa. Myös ruokaisat salaatit ja kalaruoat, kuten lohi, saavat roseekuohuviinistä sopivan makuparin. Kupliva rosee sopii kesäterassilta joulupöytään ja myös aasialaisten ruokien kanssa.

Makeat roseekuohuviinit sopivat puolestaan makeiden marjaisien jälkiruokien kanssa kuten mansikkapavlovan kanssa.

Roseekuohuviini valmistetaan vaaleista ja tummista rypälelajikkeista

Tavallinen roseeviini valmistetaan useimmiten pelkästään punaisista rypälelajikkeista. Lue täältä lisää roseeviinien valmistuksesta.

Rosekuohuviini puolestaan valmistetaan usein niin, että ensin valmistetaan ns. tavallinen vaalea viini vaaleista rypälelajikkeista, jonka joukkoon lisätään pieni määrä punaviiniä. Näin viiniin saadaan haluttu väri ja punaisten rypälelajikkeiden tuomat aromit.

Roseekuohuviini on maultaan runsaampi kuin tavallinen kuohuviini – ja myös monipuolisempi.

Useissa laatuluokitelluissa kuohuviineissä kuten samppanja, cava ja crémant punaviiniä sekoitetaan valkoviinin joukkoon ennenkuin viini pullotetaan toista käymistä eli hiilidioksidin viinin joukkoon tuomaa pullokäymistä varten. Usein punaviini on valmistettu Pinor Noir -rypäleestä.

Punaviiniä saa olla mukana korkeintaan 15 %. Esimerkiksi Bollingerin samppanjatalo käyttää omissa roseesamppanjoissaan 5 % punaviiniä. 

Suurin osa tankkikäymismenetelmällä tehdyistä roseekuohuviineistä valmistetaan niin, että punaviini lisätään vaalean viinin joukkoon sen jälkeen kun kuplat ovat jo muodostuneet eli toisen käymisen jälkeen. Tankkikäymismenetelmällä valmistetaan mm. italialaiset Proseccot.

Rosee Prosecco – myös Prosecco kuplii nyt roseena

Italian viinilainsäädäntöä muutettiin vuoden 2020 lopussa niin, että suosittua Prosecco-kuohuviiniä voi valmistaa tästä eteenpäin myös roseekuohuviininä. Perinteisen vaalean Glera-rypälelajikkeen joukkoon valmistajat voivat lisätä nyt myös punaista Pinot Neroa eli Pinot Noiria 10-15 % rypäleiden kokonaismäärästä.

Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry – italialaista tyyliä

Elegantti Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry on aromaattisen kuiva ja raikkaan hedelmäinen roseekuohuviini, jossa on pitkä jälkimaku.

Nauti se sellaisenaan hyvin viilennettynä aperitiivina tai erilaisten pikkusuolaisten, salaattien tai äyriäisten kumppanina.

Löydät Canti Prosecco Rosén Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista myymälöistä. Voit tilata sen näppärästi verkkokaupasta ilman toimitusmaksua omaan lähimyymälääsi.

Le Contesse Prosecco Rosé – kesäjuhlien paras alkumalja

Ihastuttavan aperitiivin tuoksussa on herkullista mansikkaa ja maku on kuiva, pehmeä ja tyylikkään raikas. Nauti sellaisenaan tyylikkään kesä-proseccona sekä antipastin, salaattien ja pikkusuolaisten seurana. Katso Annin antipastin ohje.

Näyttävä tunnetun italialaisen graafikon ”Cappellinin” suunnittelema etiketti on painettu suoraan pulloon, joten se ei irtoa jää-astiassa.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>