Näin järjestät viinitastingin

Maistelisitteko mieluiten kuohuviinejä, punaviinejä vai valkoviinejä? Vai tietystä maasta tulevia viinejä? Teemaa valitessa vain mielikuvitus on rajana. Lue vinkit viinitastingin järjestämiseen kotona!

Näin järjestät viinitastingin

Tastingissa on hauska vertailla esimerkiksi erilaisia rypälelajikkeita. Silloin voi tutkia, jakavatko eri rypälelajikkeet seurueen mielipiteitä vai nouseeko joku suosikiksi ylitse muiden. Verratessa vierekkäin erityyppisistä rypäleistä valmistettuja viinejä on helpompaa huomata kunkin lajikkeen erityispiirteitä.

Viinitastingin esivalmistelut

Kutakin viiniä kannattaa varata vähintään 6 cl per henkilö (= yhdestä 75 cl:n peruspullosta tulee n 12 lasillista) ja viinilaatuja ainakin kolmea erilaista. Varaa yhtä osallistujaa kohden yhtä monta lasia kuin viinejä on, jolloin kaikki tastingit viinit on kaadettu kerralla osallistujan eteen. Näin viinejä on helpompi vertailla keskenään.

viinin kaataminen
Kutakin viiniä kannattaa varata vähintään 6 cl per henkilö ja viinilaatuja ainakin kolmea erilaista.

Myös lasilla on merkitystä, millaiselta viini maistuu. Suosittelemme tastingiin Riedelin tai Spiegelaun viinilaseja, mutta voit toki käyttää niitä viinilaseja, mitä kotonasi on. Myös kuohuviinit kannattaa tastingissa maistaa mieluummin valko- tai punaviinilaseista kuin perinteisistä suippomallisista kuohuviinilaseista.

Anna valko- ja kuohuviinien viilentyä jääkaapissa useamman tunnin ennen tastingia.

Viinin värin ja tuoksun vertailu

Ennen viinin maistamista viinin ominaisuuksia voi yrittää selvittää jo viinin värin ja tuoksun perusteella. Värin tarkastelu onnistuu parhaiten laittamalla lasi valkoista taustaa vasten. Bongaatteko värieron eri rypäleitä vertailtaessa?

Vinkki! Lasia kannattaa varovaisesti pyöritellä pöytää vasten, jolloin viini pääsee liikkeeseen ja aromit 'irtoavat' viinistä paremmin esille.

Hajuaistilla on tärkeä osansa maistelussa, jonka huomaa, jos maistelee viiniä nenä tukossa - se ei maistu juuri miltään! Muista, että viiniä saa nuuhkia lasin reunalta ihan kunnolla ja laittaa nenää rohkeasti lasin sisäpuolelle, jolloin aromit nousevat paremmin esille.

Viininmaistelu

Viiniä maistellaan ottamalla kulaus viiniä ja pyörittelemällä sitä hieman suussa. Onko viini makeaa, kuivaa, voimakasta? Suun kuivaksi jättävä viini on tanniinista, kun taas hapokas viini saa suun vettymään.

viininhaistelua
Viinin aromit löytyvät paremmin, kun laittaa nenää rohkeasti lasin sisäpuolelle.

Viinien maistelu kannattaa tehdä kevyimmästä tuhdeimpaan. Jos samalla kerralla vertaillaan eri viinityyppejä, aloita kuohu- ja valkoviineistä, sen jälkeen roseet ja punaviinit viimeiseksi.

Viinin arviointi

Maistelun lomassa viinejä voidaan arvioida yhdessä vapaasti. Päästä adjektiiviosaamisesi valloilleen ja kuvaile makua kaverille. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, koska ihmisten makurekisteri on erilainen. Keskustelu viinien hinta-laatu –suhteesta on myös hauska käydä kaveriporukalla läpi.

Mikä viini oli kenenkin suosikki? Ehkä seuraavalla kerralla kukin kokkaa omalle suosikkiviinilleen mätsäävän ruoan!

1. Punaviinitasting (3 eri rypälettä): pinot noir, shiraz, cabernet sauvignon

Kokeile esimerkiksi:

Matua Marlborough Pinot Noir, Uusi-Seelanti

Lindeman's Bin 50 Shiraz, Australia

Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Chile

Vinkit

Aloita pinot noirista ja maista lopuksi cabernet sauvignon. Miten viinien täyteläisyys eroaa toisistaan, entä tanniinit? Millaisia marjojen aromeja tai mausteisuutta löydät eri viineistä? Entä mitä ruokaa voisit ajatella syöväsi niiden kanssa mieluiten, kunnon pihviä vai kenties grillattua lohta?

Juttu jatkuu alempana

2. Valkoviinitasting (3 eri rypälettä): sauvignon blanc, chardonnay, riesling

Kokeile esimerkiksi:

Matua Organic Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti

Tarapacá Reserva Chardonnay, Chile

Trimbach Riesling Réserve, Ranska

Vinkit

Aloita sauvignon blancista ja maista lopuksi Ranskan Alsacesta tuleva riesling. Miten viinien raikkaus ja makeusaste eroavat toisistaan? Millaisia hedelmien aromeja tai mineraalisuutta löydät eri viineistä? Entä mitä ruokaa voisit ajatella syöväsi niiden kanssa mieluiten, siikaa vai lohta, tai ehkä kasviksia?

Juttu jatkuu alempana

3. Kuohuviinitasting (3 eri tyyliä): cava, prosecco, samppanja

Kokeile esimerkiksi:

Anna de Codorniu Brut Organic, Espanja

Ruffino Prosecco Organic, Italia

Louis Roederer Brut Premier Champagne Brut, Ranska

Vinkit

Aloita cavasta ja maista lopuksi samppanja. Miten viinien raikkaus ja makeusaste eroavat toisistaan, entä niiden happorakenne? Tutki myös, missä viinissä kuplat kestävät lasissa pisimpään.

Maistelun ohessa on mukava nauttia myös jotain naposteltavaa. Vaalea leipä, juusto ja hillokkeet sopivat mainiosti viinitastingin seuraan.