Näin järjestät kuohuviinitastingin

Kuohuviinitasting on kuplivan hauska teema vaikkapa pikkujoulukauteen. Lue vinkit kuohuviinitastingin järjestämiseen kotona!

Tastingviinilasit

Tastingissa on hauska vertailla esimerkiksi erilaisia kuohuviinityylejä ja testata nouseeko joku suosikiksi ylitse muiden. Tai jakautuvatko mielipiteet osallistujien kesken! Muista ettei ole oikeaa tai väärää suosikkiviiniä, vaan makuasioista ei voi kiistellä.

Kuohuviinitastingin esivalmistelut

  1. Varaa kutakin viiniä vähintään 6 cl per henkilö (= yhdestä 75 cl:n peruspullosta tulee n 12 lasillista) ja viinilaatuja ainakin kolmea erilaista. Katso suositteluviinimme pikkujoulujen kuohuviinitastingiin alempaa.

  2. Varaa yhtä osallistujaa kohden yhtä monta lasia kuin viinejä on, jolloin kaikki tastingit viinit on kaadettu kerralla osallistujan eteen. Näin viinejä on helpompi vertailla keskenään. Suosittelemme tastingiin Riedelin tai Spiegelaun viinilaseja, mutta voit toki käyttää niitä viinilaseja, mitä kotonasi on. Tai pyydä osallistujia tuomaan omat lasit mukanaan.

    Myös kuohuviinit kannattaa tastingissa maistaa mieluummin valko- tai punaviinilaseista kuin perinteisistä suippomallisista kuohuviinilaseista.

  3. Viilennä kuohuviinit jääkaapissa useamman tunnin ennen tastingia tai laita ne jäillä täytettyyn cooleriin puolisen tuntia ennen tastingia.

  4. Tulosta kullekin osallistujalle oma viinitastingalusta, johon on helppo kirjoittaa omia kommentteja viineistä. Tulosta alusta mieluiten A3 kokoisena, jotta lasit voi asetella alustan päälle. Lataa viinitastingalusta

Viinin värin ja tuoksun vertailu

Ennen viinin maistamista viinin ominaisuuksia voi yrittää selvittää jo viinin värin ja tuoksun perusteella. Värin tarkastelu onnistuu parhaiten laittamalla lasi valkoista taustaa vasten.

Vinkki! Lasia kannattaa varovaisesti pyöritellä pöytää vasten, jolloin viini pääsee liikkeeseen ja aromit 'irtoavat' viinistä paremmin esille.

Hajuaistilla on tärkeä osansa maistelussa, jonka huomaa, jos maistelee viiniä nenä tukossa - se ei maistu juuri miltään! Muista, että viiniä saa nuuhkia lasin reunalta ihan kunnolla ja laittaa nenää rohkeasti lasin sisäpuolelle, jolloin aromit nousevat paremmin esille.

Kuohuviininmaistelu

Viiniä maistellaan ottamalla kulaus viiniä ja pyörittelemällä sitä hieman suussa. Onko viini makeaa, kuivaa, voimakasta?

Kuohuviinejä coolerissa

Kuohuviinien maistelu kannattaa tehdä kuivemmasta makeimpaan.

Kuohuviinin arviointi

Maistelun lomassa viinejä voidaan arvioida yhdessä vapaasti. Päästä adjektiiviosaamisesi valloilleen ja kuvaile makua kaverille. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, koska ihmisten makurekisteri on erilainen. Keskustelu viinien hinta-laatu –suhteesta on myös hauska käydä kaveriporukalla läpi.

Kuohuviinitasting: cava, cremant, samppanja ja loppuvuoden erikoisuutena glögikuohuviini

Tilaa kaikki tastingin viinit näppärästi Alkon verkkokaupasta kerralla haluamaasi Alkoon.

Maisteluvinkit

Aloita cremantista, joka on tämän tastingin kuohuviineistä raikkain ja kepein, sitten hieman paahteisempi cava, kolmantena runsas blanc de noir eli tummista rypälelajikkeista valmistettu vaalea samppanja ja lopuksi makea glögikuohuviini.

Miten kuohuviinien raikkaus, runsaus ja makeusaste eroavat toisistaan, entä niiden aromit? Tutki myös, missä viinissä kuplat kestävät lasissa pisimpään.

Maistelun ohessa on mukava nauttia myös jotain naposteltavaa. Vaalea leipä, juusto ja hillokkeet sopivat mainiosti viinitastingin seuraan.

Juustoja tarjottimella