Miten cava ja prosecco eroavat toisistaan?

Kukkaroystävällisten kuohuviinien trendiä ajavat espanjalainen cava ja italialainen prosecco. Näillä kahdella on paljon muitakin eroja kuin maantieteellinen sijainti.
Miten cava ja prosecco eroavat toisistaan?

Pieni vastakkain asettelu auttaa ymmärtämään näiden kuohuviinityylien eroja, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö molemmista viinistä voisi nauttia yhtä antaumuksellisesti.

Viinitilalla

Cava

Suurin osa espanjalaisesta cava-kuohuviinistä valmistetaan Penedèsin alueella Kataloniassa Koillis-Espanjassa. Paikalliset rypälelajikkeet macabeo, parellada ja xarel-lo toimivat cava-kuohuviinien runkona. Myös ns. kansainvälisiä lajikkeita kuten chardonnayta voidaan käyttää rypälesekoituksessa. 

Suurin ero cavan ja proseccon välillä löytyy kuitenkin kuohuviinin valmistustavasta. Kaikki cavat tulee valmistaa perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, mikä tarkoittaa, että toinen käyminen, joka siis tuottaa viiniin sen kuplat, tapahtuu pullossa.

Parhaimmillaan cavaa voi huoletta vertailla samppanjaan.

Pullokäymisen aikana syntyvät kuplat ovat usein hienostuneempia ja paremmin integroituneita itse viiniin luoden saumattoman suutuntuman. Samaa perinteistä pullokäymismenetelmää käytetään myös samppanjan valmistuksessa.

vs.

Prosecco

Koillis-Italiassa valmistettava prosecco hämmensi aikoinaan viininystäviä. Prosecco tarkoitti sekä viinialuetta, viinityyliä ja rypälelajiketta. Asia sai hieman selkeyttä, kun vuonna 2009 italialaiset päättivät vaihtaa prosecco-rypäleen nimeksi glera.

Tänä päivänä sana prosecco viittaa ennen kaikkea Veneton alueella valmistettaviin kuohuviineihin. Pääosaa tässä kuohuviinissä esittää glera-rypälelajike, mutta prosecco voi sisältää enimmillään 15% muitakin rypäleitä kuten pinot grigiota ja pinot biancoa.

Proseccoa valmistetaan kuohuviininä, mutta myös hennon pirskahtelevana (frizzante) tai kuplattomana (tranquillo).

Iso osa prosecco-kuohuviineistä valmistetaan käyttäen charmat-menetelmää, missä viinin toinen käyminen tapahtuu pullon sijaan terästankissa. Tämä menetelmä on helpompi ja halvempi tapa valmistaa kuohuviiniä.

Proseccoa tehdään tänä päivänä myös perinteisellä pullokäymismenetelmällä, mutta pienissä määrin. Voit törmätä myös hennon pirskahtelevaan (frizzante) tai jopa kuplattomaan (tranquillo) proseccoon, mutta nämä tyylit ovat kuohuvaa harvinaisempia.

Lasissa

Cava

Cavan elegantti suutuntuma on pitkälti pullokäymisen ansiota. Ryhdikäs ja runsas kuplarakenne yhdistettynä raikkaan hedelmäiseen aromiprofiiliin on cavan ominaispiirre.

Cava hyötyy myös pullokypsytyksestä. Viinitilalla sakan kanssa hiljalleen kypsynyt cava saa runsaan hedelmäisyytensä ympärille viehättävän monivivahteisen makumaailman.

Katso kolme cavavinkkiä!

Codorniu cuvee barcelona cava

Ryhdikäs ja runsas kuplarakenne yhdistettynä raikkaan hedelmäiseen aromiprofiiliin on cavan ominaispiirre.

Parhaimmillaan cavaa voikin huoletta vertailla samppanjaan.

vs.

Prosecco

Charmat-menetelmällä valmistettu prosecco erottuu joukosta suutuntumallaan. Voikin sanoa, että cava kuohuu ja prosecco kuplii.

Kuplat cavaan ja proseccoon syntyvät eri valmistusmenetelmillä, mikä vaikuttaa myös makuun ja kuplien rakenteeseen.

Pirteän pirskahtelevat kuplat ja suoraviivainen aromiprofiili tekävät tästä kuohuviinistä matalan kynnyksen juhlajuoman.

Raikkaan päärynäinen ja joskus jopa hieman kukkainen tuoksu on usein helposti tunnistettava. Prosecco ei yritä olla samppanja ja hyvä niin: rehellisen rempseä skumppa on kaikessa herkullisuudessaan hauska. 

Ruokapöydässä

Cava

Hyvin valmistettu kuohuviini sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Raikas cava on täydellinen aperitiivi, mutta loistaa erityisesti ruokapöydässä. Cavan miellyttävän runsas kuplarakenne ei ota liian tiukasti kantaa ruokapöydän antimiin ja on siksi yllättävän monipuolinen ruokajuoma.

Cavan suosio alkupalojen ja pienten suolaisten seuralaisena tekee joskus viinille hallaa, sillä se toimii loistavasti myös pääruokien kanssa. Ruokaisat kala- ja kasviruoat ovat hyvä yhdistelmä viehättävän cavan kaveriksi.

vs.

Prosecco

Prosecco ei ota itseään vakavasti, mikä on sen parhaimpia puolia. Prosecco ei vaadi kravattia kaulan ympärille, vaan toimii hyvin myös arkisen rentoon menoon. Espanjalaista serkkuaan veikeämpi prosecco on parhaimmillaan rennoissa juhlissa ja illanistujaisissa.

Cava on monipuolinen ruokajuoma, rento prosecco sopii piknikille ja rentoihin illanistujaisiin

Proseccon on myös hiljalleen kasvattanut mainettaan virallisena piknik- ja brunssiviininä. Todella hedelmäisen proseccon pirteät kuplat toimivat brunssipöydän ja piknik-huovan sekalaisen tarjonnan kanssa loistavasti.

Kasvispiirakat, rasvainen pekoni, hedelmäsalaatit ja ruokaisat voileivät toimivat kaikki pirtsakan proseccon kanssa. Prosecco on myös yllättävän hyvä yhdistelmä mausteisten ruokien kuten curryn kanssa.

Testaa tämä Prosecco ja kaksi Cavaa

Pasqua Romeo & Julia Prosecco

Raikkaan päärynäinen, sitruksinen ja hennon mausteinen italialainen prosecco viehättää pirteällä makuprofiililla. Helposti lähestyttävä kuohuviini on täydellinen valinta juhlien etkoilla, mutta piristää mukavasti makunystyröitä myös juhlien jälkeenkin.

Pesunkestävä seurusteluviini ei tarvitse välttämättä ruokaa rinnalleen, mutta sopii hyvin esimerkiksi pienten suolaisten alkupalojen kanssa tarjoiltavaksi. 

Codorniu Cuvee Barcelona Cava Brut

Runsas ja miellyttävä kuplarakenne on laadukkaan kuohuviinin merkki. Kypsän sitruksinen sekä vivahteikas Codorniu Cuvee Barcelona Cava Brut on erinomainen kilistelyviini, mutta viehättävän hedelmäistä cavaa voi myös tarjoilla huoletta läpi aterian.

Päätyipä lautaselle grillattua kalaa tai mausteinen kanapizza, niin tämä viini ei petä. Kokeile myös mietojen juustojen kanssa.

Kokeile myös espanjalaista roseecavaa 

Marjaisa ja runsasrakenteinen Anna de Codorníu Rosé Cava Brut on monipuolinen ruokajuoma. Tasapainonen ja pitkään suussa viipyilevä maku jättää jälkeensä raikkaan suutuntuman, joka tekee tästä ihanteellisen nautiskeluviinin.

Kuuntele viini-podcast

Syvenny cavan ja proseccon eroihin vielä astetta enemmän. Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kertoo, mitkä kaikki asiat niitä erottavat. Vartin kestävässä podcastissa maistellaan Codorniu Cuvee Barcelona Cava Brut ja Pasqua Romeo & Julia Prosecco

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Porvoolainen viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja. Sirén oli ehdolla arvostetun IWSC Wine Communicator of the Year 2018 -palkinnon saajaksi.