Champagne Devaux
Samppanjatalo Devaux on Côte des Barin samppanja-alueen helmi, jonka juuret ulottuvat aina vuoteen 1846. Viinintekijä Michel Parisot kertoo, mikä tekee Côte des Bar-alueen samppanjasta ainutlaatuisen.
Tutustu Viinilehden Vuoden 2024 -samppanjakilpailussa hopeaa voittaneen Champagne Devaux Cœur des Bar Blanc de Noirsin tarinaan ja taustoihin samppanjatalon palkitun pääviinintekijä Michel Parisotin kertomana.
Pitkä perinteet, modernit otteet
Champagne Devaux’n tarina on yhdistelmä perinnettä ja sitkeyttä. Devaux’n perheen tarina alkoi veljeksistä Jules ja Auguste 1800-luvun puolivälissä, mutta talo nousi kuuluisuuteen kolmen vaikuttavan naisen ansiosta, Claude-Joseph Devaux, Augusta-Maria Herbin ja Marguerite Marie-Louise, jotka johtivat yritystä vaikeiden aikojen läpi.
Champagne Devaux'n upea maistelulaatikko on nyt saatavilla viinikellari.comista. Tutustu maistelulaatikkoon >>
Vuosituhannen vaihteessa 1900-luvun alkupuolella Devaux vastasi lähes kahdesta prosentista koko Champagnen tuotannosta ja 75 prosenttia talon tuotannosta vietiin ulkomaille, mikä oli tuohon aikaan merkittävä saavutus.
Vuonna 1987 alkoi uusi aikakausi kun Champagne Devaux luotettiin Union Auboise-osuuskunnan hallintaan. Union Auboise kattaa 400 pientilallista Côte des Bar -viinialueelta, joka on tunnettu ensiluokkaisesta Pinot Noir-samppanajasta. Nykyään Devaux’n tuotanto perustuu edelleen tähän osuuskuntamalliin, jossa 120 hehtaaria – noin 15 prosenttia koko Union Auboisen 800 hehtaarista – käytetään talon samppanjoihin.
Côte des Bar: Ainutlaatuinen terroir
Côte des Bar sijaitsee Champagnen maakunnan eteläosassa ja se on tunnettu poikkeuksellisesta Pinot Noiristaan.
"Meidän Pinot Noir-samppanjalle on ominaista runsas hedelmäisyys ja pyöreys. Se on tyyli, joka eroaa esimerkiksi Montagne de Reimsin alueen tiukemmasta Pinot Noirista. Côte de Bar kattaa 25 prosenttia kaikista Champagnen viinitarhoista, joten alue on Champagnen tuotannolle hyvin tärkeä,” kertoo Champagne Devaux’n palkittu pääviinintekijä Michel Parisot.
Côte de Bar -alueen monimuotoisuus, jota muokkaavat sen kumpuileva maasto ja pienet joet, mahdollistaa monien erilaisten viinien tuottamisen. Alueen jokainen kylä tuo esiin oman ainutlaatuisen Pinot Noir -ilmaisunsa. Viinintekijä vertaa samppanjan valmistusta parfyymiin, jossa monet eri ainesosat luovat yhdessä huolellisen tasapainon.
“Samppanjamme itseasiassa koostuu useasta eri viinistä. Käytämme viinin valmistuksessa sekä tammea että terästä, malolaktisella käymisellä ja ilman, luodaksemme paljon erilaisia viinejä. Nämä viinit ovat kuin mausteita. Mitä enemmän erilaisia viinejä minulla on, sitä enemmän minulta löytyy työkaluja valmistaa samppanja, joka on sekä moniulotteinen että harmoninen.”
Iän tuoma kerroksellisuus
Yksi Devaux’n tunnusmerkeistä on sen omistautuminen pitkäaikaiselle kypsytykselle. Talo keskittyy erityisesti Blanc de Noirs -samppanjaan, joka valmistetaan 100 prosenttisesti Pinot Noir -rypälelajikkeesta.
Viinintekijä korostaa kypsien reserve-viinien tärkeyttä. "Kun viinit saavat kypsyä sakan päällä, ne kehittävät ajan myötä kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden aromeja. Tämä menetelmä luo samppanjan, joka on maultaan sekä pitkä että täyteläinen.”
“Jokainen vuosikerta sekoitetaan huolella ja jopa pieni osuus tiettyä viiniä voi vaikuttaa merkittävästi lopulliseen samppanjaan.” pääviinintekijä Michel Parisot
Devaux’n huippusamppanjat, kuten Collection D, hyötyvät erityisesti pitkään kypsyneistä reserve-viineistä. Näitä viinejä kypsytetään useita vuosia tammessa, mikä kehittää runsautta ja vivahteikkuutta.
Kestävä kehitys viininvalmistuksen ytimessä
Ekologisesti kestävä tuotanto on Devaux’n keskeinen periaate niin viinitarhoilla kuin viinimössä. Yli 80 prosenttia heidän viinitarhoistaan on VDC-sertifioitu kestävään viininviljelyyn ja lähes 10 prosenttia viinitarhoista viljellään luonnonmukaisesti.
"Uskomme, että laatu alkaa viinitarhalta. Devaux työllistää viisi viininviljelyyn erikoistunutta teknikkoa, jotka työskentelevät tiiviisti meidän viljelijöiden kanssa ympäri vuoden, tarjoten tukea esimerkiksi maaperäanalyysissä ja kestävissä viljelymenetelmissä. Tämä työ jatkuu myös kellarilla. Me käytämme muun muassa kevyempiä lasipulloja ja olimme ensimmäisten joukossa rakennuttamassa omaa vedenpuhdistuslaitosta, jotta voimme kierrättää käyttämämme veden tehokkaammin.”
Blanc de Noirs -termi tarkoittaa 'tummista vaaleaa' eli vaalea samppanja valmistetaan tummista rypälelajikkeista kuten Pinot Noir. Tällöin tumman viinirypäleen kuori ei pääse kosketuksiin kirkkaan rypälemehun kanssa eikä näin ollen tuo myöskään punertavaa väriä lopputulokseen.
Devaux lopetti myös vuosia sitten kirkkaiden lasipullojen käytön, koska ne ovat vaikeasti kierrätettäviä. "Pienet asiat muodostavat suuren kokonaisuuden. Kaikki materiaalit ovat kierrätettäviä pullosta puulaatikkoihin. Ja tietysti sisällä olevan nesteen voi myös kierrättää,” Parisot naurahtaa.
Blanc de Noirs: Nouseva tähti
Trendikkäät blanc de noirs -samppanjat ovat nyt nosteessa ja Devaux on asemoinut itsensä vastaamaan tähän kasvavaan kysyntään. Viinintekijä näkee Pinot Noir -painotteisille samppanjoille valoisan tulevaisuuden, sillä kuluttajat arvostavat rypäleen jaloa luonnetta. "Pinot Noir on hienostunut rypälelajike ja aivan kuten Burgundin punaviineillä, myös meidän samppanjalla on suuri ikääntymispotentiaali.”
Devaux’n filosofia on selkeä: parhaat viinit ansaitsevat aikaa. Vaikka heidän samppanjansa ovat valmiita juotavaksi heti, ne hyötyvät myös lisäkypsytyksestä niin samppanjatalon omassa viinikellarissa kuin viininystävien kotona.
Samppanja joka tilanteeseen
Perinteisesti juhlajuomana pidetty samppanja on yhä useammin osa myös arjen herkkuhetkiä. Devaux Cœur des Bar Blanc de Noirs - hedelmäinen, runsasrakenteinen ja helposti lähestyttävä samppanja - sopii erinomaisesti monenlaisten ruokien kanssa, kuten äyriäisten ja juustojen. Viinintekijä itse suosii erityisesti samppanjan yhdistämistä hienostuneiden kanaruokien, ostereiden ja sushin kanssa.
"Samppanja on monipuolinen juoma, eikä sitä tarvitse säästää vain erityisiin tilaisuuksiin. Täällä Champagnessa avaamme aina pullon aperitiiviksi – samppanja on täydellinen tapa aloittaa ateria.”
Haastattelun päätyttyä kysyin vielä milloin on paras hetki juoda samppanjaa. Vastaus oli yksinkertainen ja suora: "Aina."
Teksti: Ilkka Sirén