Robert Mondavi

Robert Mondavi on Kaliforniassa sijaitsevan Napa Valleyn arvostetuimpia viinitiloja ja myös yksi maailman arvostetuimmista viinibrändeistä.

Robert Mondavi -viinitila

Robert Mondavi perusti nimeään kantavan viinitilan yhdessä poikansa Michaelin kanssa vuonna 1966. Tilan juuret ulottuvat kuitenkin pidemmälle. Jo Robertin isä Cesare Mondavi valmisti viiniä hedelmäkaupan ohessa, mutta pääasiassa vain omaan käyttöön. Viinitalon tunnusmerkkejä ovat alusta saakka olleet kokeilunhalu sekä jatkuva pyrkimys parempaan laatuun ja tekniikkaan viinitarhoissa ja kellareissa. Luonnonmukainen viljely ja ympäristöystävällisyys ovat keskeisiä arvoja. Cesare-isän kuoltua veljekset Robert ja Peter alkoivat kulkea omia polkujaan ja lopulta Robert perusti oman viinitilan. Hän vakuuttui tammitynnyrikypsytyksen merkityksestä ja tutkittuaan menetelmää hän kehitteli ensimmäisenä amerikkalaisena loppuun asti käyneen, kuivan, tammitynnyrissä kypsytetyn Sauvignon Blancin. Myös Mondavin Cabernet Sauvignon ja Pinot Noir ja saavuttivat 1990-luvun lopulla korkean arvostuksen.

Palkittua eleganssia

Napan monimuotoisesta laaksosta Intiaanikansan kielessä Napa merkitsee runsautta. Napa Valley onkin oikea runsauden laakso. Alue on aikoinaan ollut merenpohjaa, mistä johtuen Napa Valleyn maaperä on uskomattoman monimuotoinen. Laaksosta löytyy myös useita mikroilmastoja variaatioineen. Luonnon monimuotoisuus on viininviljelyn aarreaitta ja alueiden erilaisuus maistuu viineissä.

Robert Mondavi -viinitilan tunnusmerkkejä ovat alusta saakka olleet kokeilunhalu sekä pyrkimys parempaan laatuun ja tekniikkaan viinitarhoissa ja kellareissa. Tilan viinit heijastavat hienosti Mondavin näkemystä eleganteista, harmonisista viineistä, jotka kilpailevat maailman parhaiden viinien kanssa. Myös luonnonmukainen viljely ja ympäristöystävällisyys ovat tilan keskeisiä arvoja niin viininviljelyssä kuin -tuotannossakin.

Robert Mondavi on valittu vuonna 2014 yhdeksi maailman arvostetuimmista ja merkittävimmistä viinimerkeistä. Tila sijoittui Most Powerful Wine Brand in the World - The Power of 100 -listauksessa toiseksi. Nykyään tilan omistaa Constellation Brands.

Video yllä: Robert Mondavin viinintekijä Nova Cadamatre esittelee viiniköynnöksen lehtien puhkeamista keväällä 2020.

Monipuolista viinimatkailua Napa Valleyn sydämessä

Vehreä Napa Valley on jokaisen viinimatkailijan to do -listalla. Pistäydy Pohjois-Kaliforniaan matkustaessasi myös Robert Mondavin tilalla, joka tarjoaa koettavaa laidasta laitaan. Listalla on eri mittaisia ja -sisältöisiä retkiä tilalla ja sen viiniviljelmillä, monenlaisia viinitastingeja ja ruokailumahdollisuuksia joka makuun. Osaan vaihtoehdoista vaaditaan ennakkovaraus, joten kannattaa lukea paikasta etukäteen Robert Mondavin englanninkielisillä sivuilla.