Gambina suomalaisten huulilla 90 vuotta  – Saatavilla rajoitettu määrä juhlaetiketillä

Juhlavuoden kunniaksi Gambinan etiketti muutetaan väliaikaisesti vastaamaan alkuperäistä etikettiä ja jokainen rajallisen erän juhlapullo on numeroitu juoksevasti. Gambinaa voi nauttia sellaisenaan tai esimerkiksi trendikkäänä Gambina Spritz -drinkkinä.

Gambina 90 vuotta juhlaetiketti

Se ei ollut synkkä ja myrskyinen, mutta saamiemme tietojen mukaan kuitenkin tyypillinen syyskuinen päivä vuonna 1932. Rajamäen tehtaalla tuotantoinsinööri Veikko Ollila, mies Hehkuviinin, Pöytäviinan, Karhuviinan ja Vineton reseptien takana, pyöritteli käsissään vastapullotettua vermutti- ja ginipohjaista väkevää juomasekoitusta. Pullon kylkeä koristi graafikko Lasse Linnanmäen suunnittelema moderni etiketti. Gambina Viinake oli syntynyt.

Gambina osa suosittua Viinake-juomasarjaa 

Kieltolain päätyttyä 5.4.1932 vastaperustetun Alkon valikoimasta väkevien juomien osuus oli hallitseva. Niiden kulutuksen hillitsemiseksi tuli tarve laajentaa miedompien juomien valikoimaa, jolloin sai alkunsa’ensimmäisen sukupolven’ ready to serve -juomasekoitussarja Viinake. Viinake-nimi oli vapaa suomennos englanninkielisestä cocktail-sanasta.  

Makuprofiililtaan Sweet Martiniksi luokiteltava Gambina oli siten sarjan ensimmäinen tuote ja myös ainoa, joka on pysynyt suomalaisten huulilla tähän päivään asti. Vuosikymmenten aikana Gambina on saanut lukuisia lempinimiä kuten ’Kampiviina’ ja ’Iso-Gee’ sekä antanut inspiraatiota moniin lauluihin.  

Viinake-sarja

Alkuperäisen Viinake-sarjan juomat, joista nykyisin valmistetaan enää Gambinaa.

Menovinkki! Gambinaa ja juhladrinkki Gambina Spritziä voi nauttia esimerkiksi Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Pub Sirdiessä lauantaina 24. syyskuuta, jolloin ravintola järjestää Gambina Festit. 

Testaa ja ihastu: Gambina Spritz -drinkki

4 cl Gambinaa  6 cl Puolikuivaa kuohuviiniä (esim. Ballet DemiSec)  Loraus Spritea  Appelsiinia koristeeksi  Viinilasi  Jäitä 

  1. Täytetään viinilasi jäillä.

  2. Kaadetaan kuohuviini lasiin.

  3. Lisätään Gambina ja Sprite ja sekoitetaan huolellisesti.

  4. Koristellaan puolikkaalla appelsiinin viipaleella.  

Alkuperäistä Gambina-etikettiä mukaileva numeroitu erikoiserä saatavilla Alkoista 22.9.2022 alkaen. Rajoitettu saatavuus.

21.09.2022