Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat vappuun

Tippaleivät, kuohuviini, sima ja munkit. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat vappuun, ainakin jos suomalaisilta viininystäviltä kysytään.

Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat vappuun

Suomalaisia juhlaperinteitä käsittelevään kyselyyn vastasi yhteensä lähes 700 Viinimaa.fi:n uutiskirjeen tilaajaa. Kyselyssä kolme neljästä (74 %) vastaajasta oli sitä mieltä, että ruoka ja juoma ovat todella tärkeä osa vapun viettoa.

Valtaosa vastaajista (lähes 82 %) kertoi viettävänsä vappua ainakin jollakin tapaa, monet tuttujen perinteiden ja kaavojen mukaan. Usein vapunviettoon kuuluu sama ystäväporukka sekä tietty ohjelma ruokineen ja juomineen.

Monissa vastauksissa korostuivat perinteiset vappuherkut: munkit, tippaleivät ja kuohuva. Toisaalta toivottiin myös ideoita uudenlaisiin ja moderneihin sormisyötäviin ja picnic-herkkuihin. Kuohuviinivinkkien ohella monia vastaajia kiinnostivat neuvot viinin ja keväisen ruoan yhdistelyyn sekä alkoholittomien juomien valmistukseen.

Vappua pidetään yleisesti kevätkauden avauksena, mutta moni avaa samalla sään salliessa myös grillikauden sekä mökki- tai venekauden. Vastaajien mielestä tärkeimmät vappuateriat ovat picnic ja brunssi, joskin ruoka ja juoma ovat mukana monessa kohtaa vapun viettoa.

Vappuaattona vastaajat kertovat nautiskelevansa bileruoasta tai hienommasta illallisesta pienen porukan kesken, kun taas vappupäivänä ohjelmassa on rennompi picnic tai brunssi. Ulkona oleskelu kuuluu monella asiaan etenkin vappupäivänä.