MasterChef-voittaja Kristiinan kesäiset ruokavinkit ja viinisuosikit

MasterChef Suomi 2023 -kilpailun voittaja turkulainen kuvataiteenopettaja ja kahden lapsen äiti Kristiina Ponsimo inspiroituu monen tyylisistä ruoista ja juomista. Kurkkaa mitä Kristiinan lautaselta löytyy tänä kesänä ja nappaa vinkit!

kristiina_ponsimo_MTV3

Kristiina, mikä sai sinut osallistumaan MasterChef-ohjelmaan ja mitä hyvä ruoka & juoma sinulle merkitsevät?

Isäni ilmoitti minut MasterChef Suomi -ohjelmaan siskoni kannustamana, kun söimme yhdessä äitienpäivänä ja olin kokannut isolle porukalle monen ruokalajin lounaan. Osallistuminen oli kyllä ollut puheissani jo useita vuosia. Isäni toki kysyi suostumukseni ja annoin lähettää hakemuksen eteenpäin.

Ruoka ja erilaiset ruokakulttuurit ovat olleet lähellä sydäntäni jo ihan lapsesta saakka. Vanhempani opettivat minut jo hyvin pienenä maistelemaan erilaisia makuja ja pian vaadinkin, että saan samaa ruokaa kuin aikuiset esimerkiksi äyriäisiä, kalaa ja mätiä. Ne ovat edelleen lempiruokiani kaikissa muodoissaan.

Viini on minulle tärkeä osa juhlavaa ruokakokemusta.

Arvostan mieheni ja kahden tyttäreni kanssa ruokaa ja sen myötä ruokahetkien yhdessäoloa. Kalastamme, sienestämme ja suosimme lähiruokaa, vaikka kokkaisimmekin jotain eksoottisempaa. Aviomieheni kanssa olemme innostuneet viineistä ja teimme ennen lapsia viinimatkoja autolla Euroopassa. Viini on minulle tärkeä osa juhlavaa ruokakokemusta.

Millaisista ruokatyyleistä ja raaka-aineista inspiroidut eniten?

Kala ja äyriäiset ovat lempiruokiani yhdistettynä sesongin mukaan suomalaisiin raaka-aineisiin. Lempisieneni on korvasieni, mutta eniten sienestän herkkutatteja, mustatorvisientä, kantarelleja ja muita vahveroita.

Inspiroidun ihan kaikesta, sillä maailmassa ei ole sellaista ruoka-ainetta, jota en söisi tai suostuisi maistamaan tai kokkaamaan. Pidän ihan kaikesta, tosin äklömakean jälkiruoan sijaan valitsen mieluummin jotain raikasta tai vaikka juustolautasen.

Inspiroidun ihan kaikesta, sillä maailmassa ei ole sellaista ruoka-ainetta, jota en söisi tai suostuisi maistamaan tai kokkaamaan

Ihan omin tyylini keittiössä on ranskalais-suomalainen, arkiruoassa italialainen suomalaisen lisäksi. Lisäksi pidän perheeni kanssa kovasti etnisistä keittiöistä, kuten esimerkiksi japanilainen.

Mitä sinun lautaseltasi löytyy tänä kesänä? Vinkkaa meille jokin helppo ruoan tuunaus!

Kesällä lautaselta löytyy tietenkin paljon kalaa ja kasviksia, sekä uusia perunoita, joista siikli ja annabelle ovat mielestäni parhaan lajikkeet.

Itse savustettu kala on koko perheeni suosikki ja yleensä sitä jää aina yli. Savustetusta kalasta saa seuraavana päivänä tuunattua esimerkiksi ihania salaatteja, hampurilaisia tai ihan vaikka tahnaa uusien perunoiden kanssa. Savulohihamppariin laittaisin lohen lisäksi salaatteja, punasipulia, limemajoneesia ja avokadoa. Potkua kaipaaville sriracha-kastiketta lisäksi.

Suosittelen käyttämään ruoka-annoksissa runsaasti tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia

Ruoan ulkonäkö on myös tärkeää: Kannattaa leikata ainesosat huolella, asetella tarjottavat lautaselle tai tarjoiluvadille kauniisti ja koristella. Suosittelen käyttämään runsaasti tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia kuten orvokkeja kaupan yrttihyllystä tai omasta kukkapenkistä. Älä unohda luonnon omia villiyrttejä – esimerkiksi ketunleipä eli käenkaali on monelle tuttu metsästä ja kauneuden lisäksi se maistuu ihanan kirpeältä esimerkiksi salaateissa. Alkukesästä ketunleivässä on myös kauniit kukat.

Mitä hyvä viini sinulle merkitsee ja millaisista viineistä pidät erityisesti?

Lempirypäleitäni valkoviineissä ovat kuiva Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, punkuista tuhti Malbec liharuokien kanssa tai juhlahetkiin Italiasta Barolo. Viini on minulle tärkeä osa juhlavaa ruokakokemusta ja kuuluu myös yhdessäoloon perheen ja ystävien kanssa. Hyvän viinin ja hyvän ruuan yhdistelmä voi viedä ruuan täysin seuraaville leveleille.

Kungfu Girl on upea riesling ja sen kanssa sopii hyvin hieman tulinen sekä mausteinen aasialainen ruoka. Kungfu Girl päätyy usein ruokapöytäämme, kun kokkaamme etnistä ruokaa

Kristiina suunnitteli japanilaishenkisen bento box -annoksen Kungfu Girl Riesling -valkoviinin rinnalle. Katso herkullinen ohje!

kristiina_ponsimo

Haastattelussa Kristiina Ponsimo

MasterChef Suomi 2023 -kilpailun voittaja turkulainen kuvataiteenopettaja ja kahden lapsen äiti Kristiina Ponsimo inspiroituu monen tyylisistä ruoista ja juomista.

Kuvat MTV3

22.06.2023