Tempranillo - tumma ja roteva espanjalainen

Espanjalaisesta Tempranillosta on vuosisatojen kuluessa tullut kotimaansa viljellyin punainen lajike. Tempranillon tunnistaa rubiininpunaisesta väristä sekä kypsien tummien hedelmien, kuten luumujen, kirsikoiden ja viikunoiden aromeista.

Tempranillo - tumma ja roteva espanjalainen rypälelajike

Miltä Tempranillo maistuu?

Espanjalaiset tempranillot maistuvat rehevän hedelmäisestä ja tummasta aromimaailmasta pitäville viinin ystäville. Jos viinejä kypsytetään tammitynnyreissä ennen pullotusta, tempranillo saa paahteisen, suklaata, kahvia tai vaniljaa muistuttavan makuvivahteen. Koska Tempranillo ei ole erityisen hapokas lajike, sitä sekoitetaan yleensä muiden viinilajikkeiden, kuten Garnachan, Carignan sekä Cabernet Sauvignon kanssa jäntevän rakenteen saamiseksi.

Portugalissa Tempranilloa käytetään myös väkevöityjen portviinien valmistuksessa muiden punaisten lajikkeiden rinnalla. Tempranillo antaa sekoituksille kaivatun rotevan luonteen. Tempranillo on varhain kypsyvä lajike, joka viihtyy parhaiten korkeilla kasvupaikoilla, jossa päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuret. Rypälelajikkeen paksu kuori kertoo, että Tempranillo nauttii aurinkoisista olosuhteista, mutta jos kasvualueen ilmasto on liian kuuma, viineistä tulee helposti hillomaisia ja latteita.

Historia tuhansien vuosien takaa

Tempranillo kuuluu Iberian niemimaalla viljeltävien vanhimpien lajikkeiden joukkoon, mutta sen alkuperästä tiedetään varsin vähän. Viininviljelyllä on kuitenkin pitkät perinteet Tempranillon valta-alueella Ribera del Duerossa. Arkeologiset kaivaukset ovat todistaneet, että viinillä on ollut tärkeä rooli Luoteis-Espanjan halki virtaavan joen rantatörmillä jo yli 2000 vuotta sitten.

Tutkijat eivät ole kuitenkaan pystyneet selvittämään, mitä lajikkeita Ribera del Duerossa alun perin viljeltiin. Kyseessä voi olla hyvinkin tänä päivänä meidän tuntemamme Tempranillo.

Tempranillo maistuu syksyisen riistapadan kanssa

Tempranillo-punaviinit sopivat erinomaisesti talvikauden lämmittäjiksi ja hitaasti hautuneiden liharuokien, lasagnen tai ruokaisten pastakastikkeiden seuraksi. Kevyihin tempranilloihin voi puolestaan tutustua klassisten tapasten, kuten ilmakuivatun kinkun, Manchego-juuston tai aurinkokuivattujen tomaattien kanssa. Kevyet ja pehmeän hedelmäiset punaviinit sopivat myös tex mex -ruoan kaveriksi.

Pitkään tammitynnyreissä kypsyneet, täyteläisemmät ja kehittyneemmät tempranillot sopivat vahvempien makujen, kuten riistan seuraan.

Tempranillo on saanut nimensä varhaisesta kypsymisestään. Tertut poimitaan talteen jopa viikkoja ennen muita lajikkeita.

Espanjan toiseksi viljellyin rypälelajike

Tempranillo on Espanjan toiseksi viljellyin rypälelajike valkoisen Airenin jälkeen. Lajike tunnetaan hyvin varsinkin pohjoisilla viinintuotantoalueilla, kuten Ribera del Duerossa ja Riojassa. Tempranilloa viljellään myös Keski-Espanjan ylängöllä La Manchassa, Katalonian Penedèsissä, Navarrassa ja Valdepeñasin viinintuotantoalueella.

Tempranillo tunnetaan myös Iberian niemimaan kainalossa Portugalissa, jossa sitä käytetään portviinien valmistuksessa. Tempranillo tunnetaan nykyisin myös valtameren takana Yhdysvalloissa. Kalifornian kuumaan ilmanalaan liittyvien vaikeuksien jälkeen lajikkeelle on löydetty suotuisampia kasvupaikkoja viileämmiltä rinnepalstoilta. Tänä päivänä Kaliforniassa eletäänkin pientä Tempranillo-renessanssia lajikkeen viljelypinta-alan ollessa lähes tuplaantunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Yhdysvalloissa Tempranillo tunnetaan myös Teksasissa, Washingtonissa ja Oregonissa.

Tempranilloa viljellään pienissä määrin myös Chilessä, Argentiinassa ja Meksikossa sekä Australiassa ja Pohjois-Thaimaassa.