Ogier

Ogierin viininvalmistus on perustunut aina kärsivällisyyteen, tietotaitoon, tarkkaavaisuuteen ja intuitioon. Rypäleet poimitaan käsin savi- ja kalkkikivipitoisilta viinitarhoilta ja viini valmistetaan alueen perinteisellä menetelmällä.

Ogier rypäleitä

Ogier arvostaa kestävää tuotantoa ja on vuodesta 2006 alkanut muuttaa osaa viljelmiään luomuksi.Châteauneuf-du-Papen sydämessä sijaitseva Ogier on valmistanut Rhônen alueen laatuviinejä vuodesta 1948 alkaen. Viinitilan juuret ovat kuitenkin aina vuodessa 1859, jolloin Christophe Ogier perusti viinikauppayhtiön Ogier et Fils’n. Yhtiö tuli alkujaan tunnetuksi valmistamistaan erinomaisista viinitynnyreistä.

Ogierin viinien laadun salaisuus

Ranskan Rhônen laakson tunnetuin ja arvostetuin yksittäinen suojatun alkuperämerkinnän viinialue on Châteauneuf-du-Pape. Samalla alueella viinejä valmistaa myös Ogier, jonka kellareissa kypsyy tammitynnyreissä laatuviinejä. Tilan historiaan mahtuu muun muassa keskiajalla vesikaivostoimintaa, jonka kaivokset ovat yhtä olemassa nykyisten tynnyrikellarien alla.

Ainutlaatuiset viinikellarit erottavat Ogierin tilan Châteauneuf-du-Papen alueen muista viinitiloista. Ogierin kellarit ovat paitsi alueen vanhimmat, niiden varsinainen erikoisuus on erilaiset tammitynnyrikypsytykset viinien eri kypsyysvaiheissa, mikä tuo viineihin erilaisia vivahteita ja aromeja. Ogier käyttää isoja 225–1200 litran tammitynnyreitä, joiden joukossa on niin ranskalaista kuin pohjoisamerikkalaistakin tammea. Ogierin viinitila onkin Rhônen alueen suurin tammessa kypsytettyjen viinien tuottaja.

Viinitalo ostaa noin 80 prosenttia rypäleistä oman alueen tuottajilta. Omia viinitarhoja Ogierilla on Châteauneuf-du-Papessa noin 35 hehtaaria, joista yksi arvostetuimmista on Clos de l’Oratoire des Papes.Laatuviinejä Rhônen alueelta

Yksi Ogierin tunnetuimmista viineistä on Châteauneuf-du-Papen alueella sijaitsevan arvostetun viinitarhan nimeä kantava Châteauneuf-du-Pape Clos de l’Oratoire des Papes. Viinin nimi tulee pienestä, viinitarhojen suojeluspyhimys Pyhälle Markukselle omistetusta 1700-luvun kappelista eli oratoriosta, joka sijaitsee aivan viinitarhan kulmassa. Elegantin tanniininen ja yrttinen laatuviini sai Vuoden Viinit 2014 -kilpailussa kunniamaininnan. Punaviiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan noin 30-vuotiaissa tammitynnyreissä. Viinitarhan viiniä valmistettiin jo 1880-luvulla ja pullon etiketti on pysynyt samanlaisena vuodesta 1926 asti.

Keskitäyteläisen kirsikkainen ja mausteinen Ogier Côtes du Rhône Artesis on yksi Alkon parhaimpia punaviinejä puolikkaassa pullossa.

Ainutlaatuinen Châteauneuf-du-Pape kutsuu viinimatkalle

Châteauneuf-du-Papen viinialue poikkeaa monella tapaa muista Ranskan viinialueista. Itse kylä sijaitsee savihiekkakukkulalla ja sitä ympäröi pyöreiden piikivien peittämä tasanko. Alueen tunnuspiirteeksi muodostuneet kivet säteilevät niihin päivän aikana kertynyttä lämpöä. Näin rypäleet saavuttavat erityisen kypsyyden. Kivisen tasangon lisäksi alueella on myös hiekka- ja savimaata.

Viininystävälle vierailu viinialueella on kaikkien aistien juhlaa. Erityisesti kesähelteillä ilman täyttävät kaskaiden siritykset lämpötilan noustessa jopa yli 35 asteeseen. Ilma väreilee pyöreiden kivien täyttämillä viinitarhoilla.