Vranken Pommery

Vuonna 1836 perustettu Champagne Pommery on yksi maailman suurista samppanjataloista, ja kantaa nimeä Madame Louise Pommeryn mukaan. Pommeryn vakiosamppanja Royal Brut valittiin Viinilehden Vuoden 2024 samppanjaksi.

pommery-house

Historiankirjojen mukaan Madame Louise Pommery peri Reimsissä sijaitsevan samppanjatalon miehensä kuoleman jälkeen, ja Pommery nousi Louisen johdolla maailmankuuluksi. Louise Pommeryn ansioksi lasketaan mm. samppanjamaailman ensimmäisen kuivan brut-samppanjan valmistus, joka edesauttoi samppanjan muutosta pelkästään makeasta jälkiruokaviinistä juomaksi, jota voidaan nauttia missä tahansa hetkessä. Ennen vuotta 1874 samppanjoissa oli jopa 200 g litrassa sokeria.

Samppanjakellarit ovat suosittu vierailukohde

Melkein kaksisataa vuotta vanha Pommeryn samppanjatalo on ehtinyt kokea monia vaiheita, ja Pommeryn historiaan liittyy paljon erilaisia kausia. Madame Pommeryn aikana talo ehti luoda vankan perustan samppanjanvalmistukselle, ja se mm. rakennutti 18 kilometrin mittaiset viinikellariluolastot hankkimilleen 60 hehtaarin maa-alueille.

Luolastot ovat käytössä tänäkin päivänä, ja ne ovat melkoinen nähtävyys – kellareissa on mm. esillä suuri määrä taideteoksia, ja käytävät on nimetty maailman suurkaupunkien mukaan siinä järjestyksessä missä Pommeryn samppanjaa vietiin aina uusiin maihin ja kaupunkeihin. Pommeryn kellarit ovat sekä turistien että paikallisten suosiossa ja niissä järjestetään opastettuja kierroksia ympäri vuoden. Vaihtuvia taidenäyttelyitä pitävät eri taiteilijat ympäri maailmaa.

Reimsissä sijaitsee talon päärakennus sekä useita muita eksenterisiä rakennuksia, joista jokainen on eri arkkitehdin suunnittelema. Rakennukset muodostavat erikoisen, mutta sittemmin ainutlaatuiseksi muodostuneen sinisen sävyisen kokonaisuuden.

Pommeryn tyyli on kaiken kaikkiaan hyvin raikas ja feminiininen. Useimmat talon samppanjat ovat tyyliltään hedelmäisiä, ja erinomaisia nimen omaan sellaisenaan. Ne sopivat myös aperitiiveiksi ja alkuruokien seuraan. Pommery on samppanjatalona erittäin innovatiivinen ja jopa leikkisä, ja esimerkiksi Pommery Blue Sky -samppanja on tarkoitettu nautittavaksi jääpalojen kera isosta lasista. Vuosikertasamppanjat ovat oma lukunsa, ja Pommeryn hienoin samppanja on Cuvée Louise Pommery, jota tehdään vain parhaina vuosina.

Viinilehden Vuoden samppanja 2024 – Pommery Royal Champagne Brut

Viinilehti valitsi Pommeryn vakiosamppanjan vuoden 2024 samppanjaksi.

– Voitto on upea kunnia ja osoittaa, miten paljon vaivaa ja taitavuutta olemme laittaneet Royal Brut -samppanjaamme, kertoo Pommeryn National Account Manager Nea Pettinen – Keskitymme samppanjatalona puhtaasti samppanjan valmistukseen ja teemme yhteistyötä pitkäaikaisten sopimusviljelijöidemme kanssa. Rypäleiden laadukkuus näkyy kuluttajille Pommeryn erittäin tyylikkäässä makuprofiilissa.

– Pommery Royal Champagne Brutin tyyli on raikas ja suhteellisen kevyt, mikä on melko uniikkia samppanjamaailmassa. Se tekee viinistä helposti nautittavan aina puutarhajuhlien aperitiivista isompien juhlien alkumaljaan ja toimii hyvin myös kala- ja kasvisruokien kanssa. Makuprofiilissa on paljon mineraalisuutta, kukkaisuutta ja erilaisia nyansseja ja kerrostumia.