Mitä akvaviitti oikein on?
Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?
Lue lisää »Viime vuosina pohjoismainen väkevä alkoholijuoma akvaviitti on saanut vahvan jalansijan Pohjois-Euroopan kukoistavassa cocktailkulttuurissa. Baarimestarit ympäri Skandinaviaa sekoittavat akvaviitista maistuvia ja mielenkiintoisia cocktaileja.
Akvaviitti on itse asiassa hyvä pohja erilaisille drinkeille. Sen rikkaassa luonnollisessa maussa on hieno mausteiden tasapaino. Akvaviitti vaikuttaa cocktailissa käytännössä samalla tavalla kuin gini – se lisää juoman mausteisuutta. Koska akvaviitin vallitsevina makuina ovat kumina ja tilli, sen mausteisuus on kuitenkin hiukan erilaista, joten muiden yrttien, kuten mintun, kanssa tulee olla varovainen, jotta akvaviitin maku ei peity niiden alle.
Ruotsissa akvaviitticocktaileista tuli toden teolla trendikkäitä, kun baarimestari Johan Sjödin päätti yllättää Tukholman kuuluisan Story-hotellin ulkomaalaiset vieraat aidolla ruotsalaisella juomalla. Kun Johan ja hänen kollegansa Thobias Pettersson etsivät ideoita uusiin cocktaileihin, he tulivat ajatelleeksi akvaviittia.
Pelkästään akvaviittiin perustuva ”uusi ruotsalainen mojito” oli kiistaton menestys.
He kehittivät uuden cocktailin, jonka nimeksi tuli Green Light Collins ja jossa oli kaksi pääraaka-ainetta: akvaviitti ja ketunleivästä valmistettu siirappi. - Kaikki muut alkoholit tekivät cocktailin mausta täysin mitäänsanomattoman. Ne eivät antaneet juomaan minkäänlaista luonnetta tai tasapainoa, Sjödin kertoo.
Pian Tukholman yöelämässä alkoi Green Light Collins -hysteria. Ketunleivän toimittaja alkoi kummastella, miksi ihmeessä Story-hotelli oli tyhjentämässä Ruotsin ketunleivistä. Green Light Collinsista tuli nopeasti Story-hotellin merkkijuoma, jota alettiin jäljitellä eri puolilla maata. Pelkästään akvaviittiin perustuva ”uusi ruotsalainen mojito” oli kiistaton menestys.
Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?
Lue lisää »Tonic-vesi sopii pidentäjäksi Ginin lisäksi moniin drinkkeihin. Kokeile akvaviitin kanssa!
Katso resepti »Muuli eli Mule on raikas drinkki, jossa käytetään Ginger Beeriä pidentäjänä. Katso ohje miten teet Muuli drinkin!
Katso resepti »