Olutta ruokaan ja ruoan kanssa

Olut on oiva ruokajuoma ja sitä voi hyvin käyttää myös ruoan raaka-aineena viinin tapaan, kunhan ymmärtää oluen ominaisuudet ruokaan yhdistettäessä.

olut

Oluessa on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen ruokajuoman. Oluen hiilidioksidi neutraloi makuhermoja suupalojen välillä, jolloin ruoan makuja on mahdollista maistaa paremmin. Lisäksi oluen humala puhdistaa katkeroillaan suuta suupalojen välillä ja leikkaa ruoan tuhtiutta. Oluen alkoholipitoisuus puolestaan pyöristää ruoan makuja ja keventää ruoan raskautta, samalla kun oluen aromit täydentävät ruoan makuja.

Miten olutta ja ruokaa yhdistetään?

Olutta voi yhdistää ruoan kanssa vastamakujen, harmoniamakujen tai yhteisten makujuurien perusteella. Vastakkaiset maut täydentävät toisiaan. Näin toimii esimerkiksi maailman suosituin vastamakupari eli suolainen ja makea, kuten pizza ja maltainen lager-olut.  

Samanlaiset eli harmoniamaut taas täydentävät toisiaan. Hyvä esimerkki tästä on savulohi ja paahteinen stout, jossa molempien savuisuus muodostaa maukkaan liiton. Yksi perinteinen tapa on valita juoma ja ruoka samalta maantieteelliseltä alueelta. Näin valitsee makupareja, jotka liittää yhteen ruokakulttuurin historia. Kunnon jenkkihampurilainen pekoneineen ja kastikkeineen sitrusmaisesti humaloidun  jenkkityylisen IPA:n kanssa onkin lyömätön yhdistelmä.

Oluen katkeruus vastaa viinin tanniineja

Kun valitaan olutta ruokajuomaksi, on huomioitava ensisijaisesti oluen katkeruus. Jos ruoka-annoksessa on paljon mietoja makuja, on oluen oltava katkeruudeltaan kevyt. 

Voimakkaan tuhdit maut taas vaativat olueltakin katkeroa. Jos olet tottunut yhdistämään tanniinisia punaviinejä ruokaan, humalan katkeroaineet toimivat pitkälti samalla periaatteella kuin tanniinit: voimakastanniinista viiniä vastaa reippaasti katkeroitu olut. 

Viinille usein haasteelliset maut, kuten etikka, savustetut ruoat, graavi- tai suolakalat, kananmuna ja tuliset mausteet maistuvat oluen seurassa, koska oluessa on aina makeutta maltaan kautta.

Nauti olutta läpi aterian 

Olutta voi tarjota koko aterian ajan, sillä jokaiselle ruokalajille löytyy sopiva olut. Oluissa tulisi edetä kevyemmistä ja kuivemmista raskaampiin ja makeampiin, alkoholipitoisuudeltaan väkevämpiin oluisiin. 

Yleisjuomana ruokapöydässä on paras käyttää vehnäolutta, jonka hedelmäisyys toimii melkein minkä tahansa ruoan kanssa.

Millaista olutta aperitiiviksi?

Aperitiiviksi sopivan oluen on oltava raikas, virkistävä ja melko kuiva. Hyviä valintoja ovat vaalea lager ja vehnäolut.

Myös alkuruoat ja seurusteluruoat sopivat näiden samojen oluiden kanssa. Niiden maku on kuin luotu makean mallaspohjan ja piristävän hiilihapon kera nautittavaksi. 

Kevyelle kevyttä, tuhdille tuhtia

Lagerit sopivat myös äyriäisten, sillin ja salaattien sekä friteerattujen ja maustettujen ruokien seuraan. Kaikki vehnäoluet ja lagerit tasapainottavat juuston rasvaisuutta erilaisissa juustoruoissa ja gratiineissa. Kala- ja linturuokien kanssa käytetään yleensä vaaleampia ja miedomman makuisia oluita. Pata- ja laatikkoruoat sekä liha- ja riistaruoat vaativat tummempia ja vahvemman makuisia oluita seurakseen. 

Olut sopii myös jälkiruoille

Jälkiruoan kanssa tulisi pääsääntöisesti juoda vahvoja oluita, koska jälkiruoissa on usein intensiivisiä makuja sekä sokeria ja rasvaa. Poikkeuksen tästä muodostavat hieman hedelmäiset vehnäoluet ja hapanoluet, jotka kirpeydellään vastaavat jälkiruuan tuhtiuteen. Jälkiruokajuustojen kanssa kannattaa suosia maltaisen makeita tai hedelmäisiä oluita kuten vaikka vehnäoluita.

Olut sopii hyvin myös ruoanlaittoon

Oluen hedelmäisyydellä, paahteisuudella tai makeudella voidaan korostaa ruoan omia aromeja, oluen poreilevuus taas mureuttaa lihaa alkoholin ohella. 

Eri oluttyypit maustavat ruokaa eri tavoin. Lager-oluiden maltaisuus antaa ruoalle makeutta, joka sopii hyvin yhteen esimerkiksi sienten tai sipulin kanssa. 

Vehnäoluet tuovat ruokaan hedelmäisyyttä, joka sopii erityisesti risottoihin, vaaleisiin kastikkeisiin ja kalojen hauduttamiseen.

O'hara's Irish Stout Nitro 4,3 % 44 cl

O'hara's Irish Stout Nitro 4,3 % 44 cl

Irlanti

3,99 €

Tummahkot oluet tuovat ruokaan tukevuutta ja karamellimaisuutta, joka sopii erityisesti grillikastikkeisiin ja lihan marinadiin. Erilaisia liha- tai sienikastikkeita voi täydentää tummilla oluilla, silloin kannattaa käyttää ensin vähemmän humaloituja oluita.

Anikó Lehtinen

Teksti: Anikó Lehtinen

Anikó Lehtinen on toimittaja ja olutasiantuntija. Hän on julkaissut kolme kirjaa oluesta ja ruuasta, kirjoittaa Olutreissu-matkaoppaita yhdessä Maria Markuksen kanssa, luennoi oluesta Laurean ammattikorkeakoulussa ja toimii Olutliiton puheenjohtajana. Anikon mielestä olut tuo ihmiset yhteen ja se on parasta ruuan kera. Seuraa Anikóa Instagramissa @anikomaria